9 tips voor een studiegerelateerde bijbaan

  • Marjolein Gubbens
  • 3 mei 2022

Ben jij een student en kun je wel een extra zakcentje gebruiken? Dan is een bijbaan een goede uitkomst. Veel studenten kiezen voor een bijbaan in bijvoorbeeld de supermarkt en de horeca. Wanneer jij weet in welke branche jij na je studie wilt gaan werken is het eigenlijk zonde om daar niks mee te doen. 

Het is verstandig om tijdens je studie al op zoek te gaan naar een studiegerelateerde bijbaan. Op die manier heb je niet alleen inkomsten, maar het brengt veel meer voordelen met zich mee.

In Nederland zijn er steeds meer bedrijven die hun team versterken met werkstudenten. Zeker nu de arbeidsmarkt heel krap is, is dit een mooie uitkomst voor bedrijven. In dit blog geven wij je een duidelijk beeld van de voordelen van een studiegerelateerde bijbaan en hoe je die bijbaan kunt vinden.

Wat is een studiegerelateerde bijbaan?

Een studiegerelateerde bijbaan is, simpel gezegd, een bijbaan die bij jouw studie past. Er is bij een studiegerelateerde bijbaan enige kennis van het vak of de functie nodig. Werkstudenten werken gemiddeld tussen de 12 en 24 uur per week. Hun werkweek is erg flexibel, omdat het aan moet sluiten op hun studierooster. 

Studeer je bijvoorbeeld Human Resource Management dan past een bijbaan als vakkenvuller daar niet echt bij. Een studiegerelateerde bijbaan zou dan een bijbaan bij een uitzendbureau kunnen zijn waar je bijvoorbeeld uitzendkrachten gaat werven. 

Vaak is het doel van een studiegerelateerde bijbaan om werkervaring op te doen in het domein waar je na je studie in wilt werken, maar daarnaast ook om te achterhalen of hetgeen dat je voor ogen hebt wel echt bij je past. Een bijbaan als barman heeft natuurlijk positieve kanten, denk aan het sociale aspect ervan, maar een studiegerelateerde bijbaan staat na je studie nog beter op je cv. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Wat zijn de voordelen van een studiegerelateerde bijbaan?

We noemden het al eerder, maar er zitten veel voordelen aan een studiegerelateerde bijbaan zowel voor het bedrijf als voor de student. Hieronder geven we een aantal voordelen van een studiegerelateerde bijbaan voor studenten.

#1 Ervaring opdoen tijdens een studiegerelateerde bijbaan

Ervaring voegt niet alleen waarde toe aan jouw cv, maar ook tijdens het sollicitatiegesprek. Je hebt al eerder een soortgelijk sollicitatiegesprek gehad waardoor je weet wat je kunt verwachten. Daarnaast heb je meer kennis van hoe het in het bedrijfsleven gaat wat je kunt gebruiken in je volgende gesprek. Zo kun je makkelijker meepraten over bepaalde werkzaamheden. Geef aan wat je tot nu toe hebt geleerd en wat dat heeft opgeleverd. 

Een studiegerelateerde bijbaan biedt de mogelijkheid om de stof die je hebt geleerd tijdens je studie direct toe te passen in de praktijk. Op deze manier blijft de stof beter hangen en krijg je er een beter beeld van.Dit is voordelig voor je studie, omdat de stof beter blijft hangen, maar ook voor als je straks na je studie gaat werken en deze ervaring al hebt opgedaan. 

De kans om een verkeerde keuze te maken bij het kiezen van een vaste baan na je studie wordt hiermee ook een stuk kleiner. Je hebt al eerder ervaren hoe een bepaald bedrijf of functie is. Met deze kennis ga je vervolgens na je studie beter op zoek naar een geschikte functie. Als er bijvoorbeeld dingen zijn tegengevallen tijdens het werk, vraag hier dan naar tijdens je volgende sollicitatiegesprek en voorkom dat je tegen hetzelfde aan gaat lopen.

#2 Doorstroommogelijkheden na je bijbaan

Je hoort vaak dat mensen die net zijn afgestudeerd worden afgewezen tijdens een sollicitatieprocedure door hun gebrek aan ervaring. Een studiegerelateerde bijbaan helpt je bij dit probleem. Als je al een tijdje werkzaam bent tijdens je studie bij een bedrijf die daarop aansluit, is de kans groot dat je na je studie een contract aangeboden krijgt bij dat bedrijf. 

Zij hebben in je geïnvesteerd door je in te werken en het nodigde te leren. Je beschikt dus al over de benodigde kennis en er is een match met het team. Wanneer het bedrijf op zoek moet gaan naar een nieuwe kandidaat zal dit veel moeite, tijd en dus geld kosten. 

Geef op tijd aan dat je ambitie hebt om jezelf te ontwikkelen binnen het bedrijf en dat je er na je studie wilt blijven werken. Werken naast je studie, in een relevante bijbaan, zorgt dus voor meer doorstroommogelijkheden.

#3 Netwerk opbouwen tijdens een studiegerelateerde bijbaan

Tijdens een studiegerelateerde bijbaan leer je veel mensen kennen in jouw vakgebied. Deze contacten zijn erg belangrijk. Misschien kan dit netwerk later nog iets voor je betekenen. Dit is bijvoorbeeld makkelijk als je advies nodig hebt of als je op zoek bent naar een baan. Het gaat niet alleen specifiek over dit netwerk, maar ook over hun netwerk. Misschien linken zij je aan de persoon waar jij naar op zoek bent. Op deze manier blijf jij jouw netwerk uitbreiden. 

Hoe vind je een studiegerelateerde bijbaan?

Er zijn veel voordelen aan een studiegerelateerde bijbaan. Nu is de vraag, hoe vind je een studiegerelateerde bijbaan? Dit kan op verschillende manieren en dit komt in grote lijnen overeen met het zoeken naar een vaste baan. Denk hierbij aan vacaturebanken, de websites van de bedrijven waar je wilt werken, uitzendbureaus of bijvoorbeeld via je netwerk op social media. 

Naast deze opties wordt er vaak ook het een en ander geregeld bij jouw hogeschool of universiteit. 

#4 Het vinden van een studiegerelateerde bijbaan via vacaturebanken

De meest bekende en veel gebruikte manier bij het vinden van werk zijn de vacaturebanken. Inmiddels zijn er erg veel verschillende vacaturebanken te vinden op internet. Elke vacaturebank is anders door zich bijvoorbeeld op een specifieke branche of opleidingsniveau te richten. Ga op zoek naar de vacaturebank die het beste aansluit bij jouw wensen. Kijk ook eens bij vacaturebanken gericht op studenten, maar beperk je niet tot enkel deze vacaturebanken. 

Weet je zo snel niet welke vacaturebank je het beste kunt gebruiken, begin dan met zoeken op Google. Zoek bijvoorbeeld naar ‘bijbaan student + [functie/branche] + [plaatsnaam]’. Er zullen al een aantal vacatures verschijnen die aansluiten op jouw zoekopdracht. Zit er geen geschikte vacature tussen, kijk dan of er wel goede websites van vacaturebanken tussen staan. Hierop ga je dan specifieker op zoek naar een bijbaan. 

Bij de meeste vacaturebanken kun je heel specifiek aangeven waar je naar op zoek bent. Zo kun je zoeken naar een specifieke branche, functie, niveau, aantal uur en locatie. Op deze manier vind je gemakkelijk een bijbaan die bij je studie past en je hoeft dan alleen nog te solliciteren! Staat er geen geschikte vacature tussen? Schrijf je dan in voor de vacature alert. Hierbij geef je jouw wensen aan en je contactgegevens. Zodra er een geschikte vacature online staat, krijg jij een mail met de vacature die aansluit bij jouw wensen.

#5 Werk zoeken via je netwerk

We hadden het al genoemd, jouw netwerk is erg waardevol in de zoektocht naar een baan. Denk hierbij aan je familie, vriendengroep, studentenvereniging of bij jouw sportclub. Misschien werkt iemand uit jouw netwerk bij een bedrijf waar jij graag zou willen werken. Zij kunnen een goed woordje doen zodat je op gesprek mag komen. Als dit niet het geval is dan kennen zij misschien wel iemand in hun netwerk die je verder helpt. 

Ga eerst op zoek binnen je netwerk naar iemand die jou direct kan helpen. Kom je hiermee niet verder? Zorg er dan voor dat binnen jouw netwerk bekend wordt dat je op zoek bent naar een studiegerelateerde bijbaan en in welke richting dit moet zijn. Zodra dit bekend is denken zij met je mee en linken je aan de juiste persoon binnen hun netwerk. 

Via je netwerk kom je meestal makkelijker binnen bij bedrijven, omdat dit betrouwbaar overkomt. Het bedrijf kan beter inschatten wat voor persoon je bent en of je bij het bedrijf zult passen. 

#6 Op zoek naar vacatures op social media

We hebben het dus gehad over het benaderen/inzetten van je netwerk bij de zoektocht naar een studiegerelateerde bijbaan. Op social media heb je ook een netwerk opgebouwd. Dit is dan ook dé perfecte manier om je netwerk in te zetten tijdens je zoektocht. Deel waar jij naar op zoek bent. Dit wordt vervolgens door heel veel mensen bekeken en hopelijk zelfs gedeeld. Zijn er relevante mensen binnen je netwerk? Vraag hen om jouw bericht te delen, zodat het bij de juiste mensen terechtkomt. 

Daarnaast gebruiken veel bedrijven tegenwoordig social media. Dit is een mooi platform om vacatures op te delen en hier wordt dan ook regelmatig gebruik van gemaakt. Ga op social media op zoek naar bedrijven waar jij graag zou willen werken. Volg hun kanalen, zodat je meteen op de hoogte bent als er een vacature voorbij komt. 

Zorg er wel voor dat jouw social media kanalen up-to-date zijn en een professionele indruk achter laten. Let dus op met bepaalde feest- of vakantiefoto’s die bedrijven afschrikken.

#7 Solliciteren via school of universiteit

In sommige gevallen kun je ook via je school of universiteit op zoek gaan naar een bijbaan. Sommige scholen delen vacatures op hun intranet of blackboard. Deze vacatures zijn vaak al gefilterd op de studies van de desbetreffende school of universiteit. Misschien staat hier een relevante vacature tussen. 

Daarnaast vraag je docenten van jouw opleiding of zij tips of ideeën hebben voor het vinden van een studiegerelateerde bijbaan. Docenten komen vaak ook uit het bedrijfsleven, hierdoor hebben zij een relevant netwerk.

#8 De hulp inschakelen van een uitzendbureau

Heb je niks gevonden wat aansluit bij jouw studie? Schakel dan de hulp in van een uitzendbureau. Hier word je geholpen bij het vinden van een bijbaan. Een uitzendbureau helpt je met het vinden van relevante vacatures, ze begeleiden je tijdens het sollicitatieproces en er zijn soms nog extra opleidingsmogelijkheden. 

Je hoeft hier alleen aan te geven waar je naar op zoek bent, voor hoeveel uur per week en binnen welk gebied. Het uitzendbureau gaat vervolgens voor jou op zoek naar een bijbaan.

#9 Stuur open sollicitaties

Check tijdens jouw zoektocht regelmatig de websites van bedrijven waar je graag zou willen werken. Bekijk of er openstaande vacatures zijn. Zo niet, stuur ze dan een open sollicitatie. 

Zeker voor werkstudenten werkt het erg goed om een open sollicitatie te sturen. Misschien hebben bedrijven nog niet aan deze mogelijkheid gedacht, maar hebben ze wel extra handjes nodig. 

Laat duidelijk aan het bedrijf weten wat jij bij dat bedrijf zou willen doen en waarom je een echte aanwinst bent. Bedrijven vinden het vaak positief als iemand zich assertief opstelt. Wie weet trek je hun aandacht en ga je binnenkort aan de slag bij het bedrijf van je dromen.

Studiegerelateerde bijbaan

Een studiegerelateerde bijbaan heeft veel voordelen. Zo heb je een voorsprong na je studie op andere starters doordat je al enige ervaring hebt opgedaan. Daarnaast heb je de kans om door te groeien binnen het bedrijf waar je tijdens je studie hebt gewerkt.

Ga op zoek naar een flexibele baan die aansluit bij jouw studie. Heb je geen geschikte vacature gevonden? Schakel dan een uitzendbureau in. Zij gaan met jou op zoek naar een passende baan. 

Nog niks gevonden? Stuur een open sollicitatie naar het bedrijf met jouw droombaan en stoom jezelf klaar voor de toekomst!

Stelling: tijdens je studie is het heel interessant om een studiegerelateerde bijbaan te hebben.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "9 tips voor een studiegerelateerde bijbaan"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent