6 redenen waarom je beter van baan kunt switchen

  • Natasja van Wijk
  • 12 april 2022

Ontslag nemen doe je niet zomaar. Er kunnen vele redenen zijn waarom je afstand wilt nemen van je huidige functie. Als je werk doet dat niet bij jou past, kan dit negatieve gevolgen hebben. Het zorgt voor stress, slaapproblemen en vermoeidheid. Daarnaast is het funest voor je motivatie en dus de prestaties op de werkvloer. In het slechtste geval kan het leiden tot ontslag.

Wanneer je van baan gaat switchen, is het belangrijk dat je op de juiste manier ontslag neemt. Ondanks dat je vaak nog wel een opzegtermijn hebt, is het toch verstandig dat je al een andere baan hebt gevonden voordat je stopt.

Denk je dat je toe bent aan een nieuwe baan? Of twijfel je hieraan? In ons blog bespreken we 6 redenen waarom je beter van baan kunt switchen. 

#1 De werkzaamheden vallen tegen

De voornaamste reden dat je bent gaan solliciteren bij je huidige baan is (waarschijnlijk) het pakket aan werkzaamheden dat je gaat uitvoeren. Deze baan wekte wellicht je interesse doordat de functie past bij je voorgaande opleiding, of omdat het een logische nieuwe stap is in je loopbaan. 

Hoewel je in het sollicitatieproces vaak wel een beeld krijgt van de werkzaamheden die je gaat uitvoeren, is het mogelijk dat dit achteraf alsnog tegenvalt. Je verwachtte bijvoorbeeld veel variëteit in je baan, maar uiteindelijk heb je dagelijks een vaste routine aan taken die uitgevoerd moeten worden. Hierdoor word je na een tijdje niet genoeg meer geprikkeld en mis je een bepaalde uitdaging in je werk. 

Onderprikkeld raken kan leiden tot een ‘bore-out’, waarbij je letterlijk ziek wordt van verveling. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er iets verandert in je werkzaamheden. Voordat je direct een carrièreswitch overweegt, is het handig om eerst zelf initiatief te nemen. Wellicht zijn er nog nieuwe projecten waar je aan kunt werken, of zijn er andere aspecten belangrijk voor het bedrijf waar jij aan kunt meewerken. Wanneer dit niet het geval is en je niet veel af kunt stappen van je huidige werkzaamheden, is het een goede stap om van baan te switchen. 

Naast eentonigheid in je functie, is het mogelijk dat de verwachtingen van de werkzaamheden tegenvallen. De vacature maakte jou enthousiast voor de functie en je kreeg een bepaald beeld van hoe je werkweek er mogelijk uit zou zien. Wanneer je weinig terugziet van de werkzaamheden die je zo aanspraken in de vacature, is het switchen van baan een logische stap. Bespreek deze tegenvaller eerst met je werkgever, om miscommunicatie te voorkomen. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Je bent uit je huidige functie gegroeid

Genoot je van alle werkzaamheden die je voor het bedrijf mocht uitvoeren, maar vind je ze de laatste tijd niet uitdagend genoeg meer? Dan ben je misschien wel uit je huidige functie gegroeid. Wanneer het niet mogelijk is om bijvoorbeeld door te groeien naar een medior of senior functie, werkt dit demotiverend. Stagnatie leidt tot stress, die na langere tijd een burn-out veroorzaakt. Om zowel een bore-out als burn-out te voorkomen, is het belangrijk dat je functie met je meegroeit. Wanneer dit niet mogelijk is, is het tijd voor een nieuwe stap in je carrière. 

Een nieuw bedrijf waarin je wél de mogelijkheid hebt om door te groeien heeft naast een nieuwe functietitel verschillende voordelen. Denk aan nieuwe verantwoordelijkheden, waardoor je genoeg geprikkeld raakt en uitgedaagd wordt. Daarnaast doe je nieuwe kennis op en ga je waarschijnlijk ook meer verdienen. 

Wanneer je ervoor kiest om van baan te switchen, omdat je uit je huidige functie gegroeid bent, wil je graag weten of je bij je potentiële nieuwe baan wél ontwikkelingsmogelijkheden hebt. Vraag hiernaar! Een aantal vragen die je kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek over groeimogelijkheden binnen het bedrijf zijn:

  • ‘’Wat doet de persoon nu die deze functie X aantal jaren geleden had?’’
  • ‘’Welke mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling en ontwikkeling van vaardigheden zijn er binnen het bedrijf?’’
  • ‘’Als ik interesse heb in het ontwikkelen van een bepaalde vaardigheid, is het dan mogelijk een collega te volgen om deze vaardigheden te ontwikkelen?’’

#3 Je voelt je niet erkend 

Heb jij het gevoel dat er niet naar je ideeën wordt geluisterd en dat jouw mening nergens aan bijdraagt? Of krijgt iemand anders de eer voor iets wat jij al maanden geleden hebt voorgesteld? Dat werkt ontmoedigend. Hierdoor krijg je het gevoel dat je niet belangrijk genoeg bent. Wanneer je zelfvertrouwen wordt aangetast, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Probeer met je werkgever te praten en kijk of er oplossingen zijn, zodat jij wel de waardering krijgt die je verdient. Ga daarnaast ook het gesprek aan met collega’s of zij ook met dezelfde onzekerheid zitten. Zo kunnen jullie er gezamenlijk iets aan veranderen.

Wanneer je het gevoel hebt dat de gesprekken niet geholpen hebben, is het tijd voor het switchen van baan. 

#4 Je werk is te zwaar

Je hebt altijd wel eens dagen op het werk die stressvol zijn en waarbij je een hoge werkdruk ervaart. Dit is normaal. Wat niet normaal is, is dat dit zo vaak gebeurt dat het je mentale gezondheid negatief beïnvloedt. Een negatief werkklimaat beïnvloedt je productiviteit, betrokkenheid bij het werk en heeft zelfs impact op het dagelijks functioneren. Op langere termijn leidt dit mogelijk tot een burn-out of een depressie, wat het onmogelijk maakt om je werk op een normale manier voort te zetten. 

Wanneer je merkt dat je elke ochtend wakker wordt met angst voor de komende werkdag, is het tijd om aan de bel te trekken. Andere tekenen zijn het verzinnen van smoesjes om ziek thuis te blijven, paniekerig worden van een telefoontje van één van je collega’s, of het vermijden van activiteiten met je team. 

Tevens kan jouw werk ook lichamelijk te zwaar voor je zijn. Heb je al een tijdje klachten als hoofdpijn, rugpijn of duizeligheid? Probeer eerst te achterhalen of dit gemakkelijk op te lossen is. Misschien helpt het om een betere werkstoel aan te schaffen of een bezoekje aan de fysiotherapeut te brengen. Echter is het ook mogelijk dat deze lichamelijke klachten aangeven dat je de stress niet meer aankan. Wacht hier niet te lang mee. Zowel mentaal als fysiek te zwaar werk zijn goede redenen om van job te switchen. 

#5 De arbeidsvoorwaarden vallen tegen

Bij de sollicitatieprocedure is er gepraat over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Hoewel je het op dat moment eens was met deze voorwaarden, zijn er misschien een aantal dingen veranderd in je privéleven. Je krijgt geen reiskostenvergoeding, maar je besluit om een stuk verder van je werk te gaan wonen. Of je kindje is net geboren en het is onmogelijk om meer dagen vrij te krijgen. Is er iets in je privéleven dat ervoor zorgt dat je een arbeidsvoorwaarde wilt veranderen, maar is het niet mogelijk om ook maar iets te veranderen hieraan? Overweeg dan of dit de moeite is om van baan te switchen.

Laat je echter niet verblinden door een hoger salaris bij een andere werkgever. Wanneer jij je op je plek voelt bij je huidige bedrijf, denk er dan goed over na of je daar wel weg wilt. 

#6 De bedrijfscultuur past niet bij je

Elk bedrijf heeft een unieke bedrijfscultuur. De ideale bedrijfscultuur voor de één, kan een ander verschrikkelijk vinden. Aangezien de bedrijfscultuur een grote invloed heeft op je werktevredenheid, is het belangrijk dat die bij je past. 

Als je merkt dat je niet met plezier naar je werk gaat, ondanks dat de werkzaamheden goed bij je passen, is de kans groot dat dit aan de bedrijfscultuur ligt. In een andere blog hebben we al besproken hoe je met een bedrijfscultuur omgaat die niet bij je past. Eén van de punten is het overwegen om op zoek te gaan naar een andere baan. Een job met een passende bedrijfscultuur maakt je productiever en zorgt ervoor dat je met plezier naar je werk gaat. 

Is het tijd om van baan te switchen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je graag weg wilt bij je huidige baan. Hoewel er vaak tijdens het sollicitatieproces al duidelijkheid wordt geschept over jouw werkzaamheden, kan dit achteraf toch tegenvallen. Eentonigheid in je werkzaamheden, uit je functie gegroeid zijn of een te hoge werkdruk zijn goede redenen om naar iets nieuws op zoek te gaan.

Ook aspecten die niet direct met de werkzaamheden te maken hebben zijn een aanleiding om van baan te switchen. Je niet gewaardeerd voelen door je werkgever of collega’s vermindert je werkgeluk enorm. Veranderingen in je privéleven, tegenvallende arbeidsvoorwaarden of een mismatch met de bedrijfscultuur zijn een reden voor het nemen van ontslag.

Vraag: wat zou voor jou de voornaamste reden zijn om ontslag te nemen?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "6 redenen waarom je beter van baan kunt switchen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent