5 tips hoe jij met een brede interesse dé baan kiest die bij je past
- Marjolein Gubbens
- 5 april 2022
Heb jij hele brede interesses en veel hobby’s? Dan ben jij een veelzijdig persoon. Dit is zeker positief, al kan het erg lastig zijn wanneer jij keuzes moet maken. Want wat vind je nou het leukste? Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Dit zijn vragen die jij waarschijnlijk moeilijker vindt om te beantwoorden.
Tijdens jouw zoektocht naar een baan is het hebben van brede interesses soms ook erg lastig. Je vindt het lastig om een keuze te maken tussen de verschillende functies waar jij een passie voor denkt te hebben. Een combinatiebaan vinden blijkt toch een grote uitdaging te zijn.
Hoe ga je nu verder? Waar moet je voor kiezen en moet je wel kiezen? Het is belangrijk om te achterhalen waarin jij intrinsiek gemotiveerd bent. Zodra je gaat solliciteren is het belangrijk dat je dit goed weet over te brengen. Wanneer je nog twijfelt tussen bepaalde rollen, zal een recruiter dit opmerken en sneller kiezen voor iemand die bijvoorbeeld al van kleins af aan duidelijk heeft wat hij of zij écht wil. Wij geven je 5 tips hoe jij een goede keuze maakt voor jouw nieuwe baan.
#1 Maak onderscheid tussen hobby’s en werk
Je moet een keuze gaan maken tussen al jouw interesses en potentiële functies. Begin met het maken van een lijst met al jouw interesses. Maak de lijst zo lang als nodig, je hoeft nog niks weg te strepen.
Vervolgens ga je onderscheid maken tussen hobby’s en werkgerelateerde interesses. Heb je bijvoorbeeld interesse in breien? Bedenk dan of je het leuk genoeg vindt en het goed genoeg kunt om hier je werk van te maken of dat dit meer een vrije tijd interesse is. Je zou bijvoorbeeld wel bij een leverancier in wol kunnen gaan werken om zo je hobby met je werk te combineren. Dit geldt ook bij een interesse in klussen. Bedenk dan voor jezelf of je het ook leuk zou vinden om bij een bouwmarkt te werken bijvoorbeeld.
Daarnaast kun je hobby’s hebben die minder geschikt zijn om er je werk van te maken. Brei je bijvoorbeeld om stress te verlichten, dan kan het zo zijn dat wanneer het je werk wordt het juist stress oplevert en je het minder leuk gaat vinden.
Bepaal goed of je de interesses kunt omzetten in werk of vrije tijd. Streep alle niet-werkgerelateerde interesses weg. Nu heb je alleen nog de kanshebbende interesses over en kun je daarmee verder aan de slag.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#2 Achterhaal je vaardigheden en werkstijl
Mensen blijven vaak langer bij een bedrijf als ze doen waar ze goed in zijn. Dit heeft zelfs een grotere impact op de werknemerstevredenheid dan een hoog inkomen. De volgende stap is het doorlopen van je interesselijst en alle interesses een score geven hoe goed je er in bent of hoeveel affiniteit je er mee hebt.
Daarnaast is het belangrijk om in je achterhoofd te houden welke werkstijl jij het fijnste vindt. Werk je liever zelfstandig of in teamverband? Doe je graag onderzoek of geef je de voorkeur aan hands-on arbeid? Houd je van presenteren of schrijf je liever? Wanneer je hiervan een duidelijk beeld hebt, kun je de interesses makkelijker scoren.
Je zou de lijst nog verder aan kunnen vullen met jouw vaardigheden. Het kan zijn dat je bepaalde vaardigheden niet kunt koppelen aan de interesses die je hebt opgeschreven, maar die wel goed bij je passen. Bekijk ook goed welke vaardigheden bij jouw hobby’s terugkomen. Deze vaardigheden zou je misschien in je werk wel goed toe kunnen passen.
#3 Doe een beroepskeuzetest
Is de lijst met interesses en vaardigheden nog te lang? Doe een beroepskeuzetest. Met de beroepskeuzetest geef je aan wat jij belangrijk vindt en waar jouw interesses liggen. Vervolgens wordt de best passende functie voor je gevonden.
Je krijgt met de beroepskeuzetest een richting of inspiratie waar je naar op zoek moet gaan. Wellicht komt er iets uit waar jij niet eens aan had gedacht, maar waar je veel van je interesses in terug zult vinden.
Met de beroepskeuzetest worden jouw persoonlijkheid, vaardigheden en interesses onderzocht. Uit de tests komen voorkeuren voor beroepsrichtingen, maar vaak geen concrete beroepen. Ga zelf aan de slag met de conclusies van de beroepskeuzetest.
#4 Schrijf je eigen vacature
Je hebt nu een duidelijker beeld van welke richtingen je op kunt. Jouw haalbare wensen, vaardigheden, passies en gewenste bedrijfskenmerken vertaal je naar een concrete functieomschrijving. Op die manier ga je van een abstract idee naar een concrete functie met specifieke werkzaamheden en verantwoordelijkheden binnen een gewenste bedrijfsomgeving.
Je weet nu wat jij écht belangrijk vindt in jouw volgende baan. Dit handvat gebruik je tijdens jouw zoektocht om de zaken die voor jou belangrijk zijn niet uit het oog te verliezen. In de verdere voorbereiding zorg je ervoor dat jij helemaal klaar bent om het antwoord te vinden op de vraag: “Past deze baan bij mijn realistische droombaan?”
Tijdens jouw zoektocht houd je de functieomschrijving in gedachten om antwoorden te vinden op vragen die jij echt belangrijk vindt voor je volgende baan. Het is dan een handig geheugensteuntje om te onthouden wat je écht wilt en om te bekijken of de gevonden vacatures hier ook bij aansluiten.
Daarnaast heb jij er goed over na gedacht wat jij nou echt wilt doen wat het makkelijker maakt om die over te brengen in je sollicitatie. Hiermee vergroot je de kans om te blijven hangen en gekozen te worden voor de baan.
#5 Regel meeloopdagen
Twijfel je nog tussen twee of drie bedrijven of functies? Plan één of meerdere meeloopdagen in. Hiermee krijg je een duidelijker beeld of het bedrijf of de functie bij je past. Wanneer je dit bij verschillende bedrijven en functies doet, kun je het met elkaar vergelijken en wordt duidelijk wat je wel of juist niet leuk en fijn vindt.
Kom je net van school en heb je nog geen ervaring? Kijk dan eens naar vacatures via startersbeurs. Dit is een soort van stage die je kunt doen nadat je bent afgestudeerd. Hiermee kun je werkervaring opdoen, maar ook uitvogelen wat je wel en niet leuk vindt. Daarna kun je dus specifieker op zoek naar een functie die echt bij je past met de benodigde werkervaring.
Tijdens je studie kun je stage lopen. Wanneer je dit doet in verschillende richtingen of binnen verschillende bedrijven kun je hiermee al uitvinden wat je wel en niet leuk vindt en waar je eventueel in verder wilt.
Zoek de baan die echt bij je past!
Kom erachter waar jouw werkgerelateerde interesses en vaardigheden liggen. Dit kun je namelijk omzetten naar een functieprofiel. Vanuit dit functieprofiel kun jij gericht op zoek naar een baan die echt past. Zo maak je ook nog eens meer kans op de baan, omdat je intrinsiek gemotiveerd bent en dit ook kunt overbrengen op de recruiter.
Maak een lijst van al je interesses en vaardigheden en onderscheid hobby’s van werkgerelateerde interesses en vaardigheden. Deze lijst ga je scoren op waar jij het beste in bent en of de gekoppelde werkstijl ook bij je past.
Ben je er dan nog niet helemaal uit? Doe een beroepskeuzetest of plan wat meeloopdagen in om erachter te komen wat jij nou echt leuk vindt.
Stelling: je moet eerst achterhalen waar jouw interesses liggen om de juiste keuze voor een nieuwe baan te kunnen maken.
Eens of oneens? Laat het ons weten in de reactie!
0 Reactie op "5 tips hoe jij met een brede interesse dé baan kiest die bij je past"