8 valkuilen bij het nemen van ontslag

  • Iris Douwes
  • 15 februari 2022

Wanneer je een nieuwe baan hebt gevonden ben je natuurlijk hartstikke blij. Echter, het meest vervelende onderdeel bij het ontslag nemen is jouw vertrek kenbaar maken bij jouw huidige werkgever.

Er zijn een aantal stappen die laten zien hoe je correct ontslag neemt bij je huidige werkgever, maar er zijn ook verschillende fouten die je kunt maken tijdens deze stappen. In ons blog bespreken we de 8 valkuilen bij het nemen van ontslag.

#1 Je huidige werkgever niet als eerste inlichten

Een valkuil bij het nemen van ontslag is dat je zo enthousiast bent over je nieuwe baan dat je het al tegen iedereen vertelt, voordat je het tegen je huidige werkgever of leidinggevende hebt verteld. Deze valkuil moet je proberen te voorkomen, want dit zal je niet in dank afgenomen worden. 

Waarschijnlijk zijn je familie en vrienden al op de hoogte, maar doe dit ook niet heel ver van te voren. Je wilt natuurlijk niet dat je werkgever het van iemand anders hoort. Zorg er altijd voor dat jij je collega’s pas inlicht als je werkgever op de hoogte is. 

#2 Alleen maar over je nieuwe baan praten

Door het enthousiasme van jouw nieuwe baan is het verleidelijk om alleen maar over je nieuwe baan te praten. Als het goed is kijk jij natuurlijk ontzettend uit naar deze nieuwe uitdaging. Echter kun je het niet maken om deze ‘betere’ arbeidsvoorwaarden of 'leukere' nieuwe baan er in te wrijven bij je huidige collega’s.

#3 Je collega’s proberen mee te nemen

De valkuil werd net al een beetje benoemd, maar houd hier echt rekening mee. Het ompraten van je collega’s om hen mee te nemen naar je nieuwe werkgever is niet prettig voor je huidige werkgever. Natuurlijk zou je het liefste verschillende collega’s meenemen, maar jij verlaat je werk en hebt zelf de keuze gemaakt om te vertrekken.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Je negatief uitlaten over je baas of collega’s

Mocht je ontslag hebben genomen, ga dan geen verhalen vertellen over je huidige werkgever of je collega’s. Deze verhalen komen altijd terug bij die personen. Vertel nooit negatieve verhalen over het bedrijf. Pas hiermee op. Je weet nooit of je wellicht ooit jouw huidige werkgever nog nodig hebt, of wie weet blijf je wel in dezelfde sector werken en kom je elkaar nog eens tegen. 

Daarnaast heeft het geen zin om je beklag te doen bij andere collega’s. Houd een eventueel conflict, wat er gaande is, tussen jou en die persoon. Stel je dus op de juiste manier op om een negatieve laatste indruk te voorkomen.

#5 Geen goede overdracht na het ontslag nemen 

Na het nemen van je ontslag is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat je jouw huidige werk netjes achterlaat. Jouw werk netjes achterlaten is deels een kwestie van het schrijven van een goede overdracht. Indien je dit niet doet goed doet, kan het zo zijn dat je na jouw vertrek nog steeds telefoontjes of mailtjes krijgt over hoe jouw collega’s dingen over moeten nemen. Dit is voor jou niet prettig, maar ook niet voor hen. 

Niet alleen een goede overdracht naar je collega’s is belangrijk, maar ook naar jouw klanten, leveranciers of andere betrokkenen. Stel een mail op dat je het bedrijf verlaat en geef ze een nieuwe contactpersoon waar ze terecht kunnen met hun vragen. Zo voorkom je dat jij telefoontjes of mailtjes krijgt als je al bent begonnen op je nieuwe werk. Stel daarnaast ook een ‘out of office’ in dat je niet langer werkzaam bent bij het bedrijf en verwijs ze door naar een nieuw contactpersoon. Al met al laat jouw werk netjes achter, want een laatste indruk maak je maar één keer. 

#6 Je werk niet meer goed uitvoeren 

Wanneer jouw ontslag is ingediend, zal je niet gelijk vertrekken bij jouw huidige werkgever. De kans is namelijk groot dat je nog een uitwerktermijn hebt. Het is begrijpelijk dat je minder gemotiveerd bent als je een nieuwe uitdaging hebt gevonden. Echter, wil je wel jouw werk netjes afronden en alles netjes achterlaten. Blijf jezelf dus tot jouw laatste dag inzetten voor de organisatie. 

#7 Je contract niet nakijken na het ontslag nemen

Kijk te allen tijde je contract na. Het is natuurlijk enige tijd geleden dat je dit getekend hebt, maar je moet met bepaalde dingen rekening houden als je jouw ontslag indient. Bekijk wat voor contract je hebt. In jouw contract staat alles over jouw uitwerktermijn, vakantiedagen en concurrentiebeding. Bij een overstap is het belangrijk dat je deze dingen nakijkt.

Indien je dit niet doet kan het zo zijn dat je voor verassingen komt te staan. Je vakantiedagen kun je nog opmaken voor je laatste werkdag. Door je contract goed te bekijken weet je waar je aan toe bent en kun je dit ook duidelijk uitleggen aan je werkgever. Zo ben je goed voorbereid als je jouw ontslag neemt bij jouw huidige werkgever. 

#8 Geen rust nemen tussen je oude en nieuwe baan 

Voor jezelf is het ontzettend belangrijk om even tot rust te komen na je huidige baan. Zo kun je weer opgeladen aan de slag bij je nieuwe werk. In loondienst krijg je vaak maar een aantal vakantiedagen per jaar. Houd daarom tussen je twee banen minimaal twee weken speling. In deze twee weken is er genoeg tijd om te ontspannen en even te ontsnappen aan werkdruk. 

Naast de rust tussen jouw twee banen, betekent het ook dat je vaak in de eerste periode van je nieuwe baan geen vakantie kunt nemen. Je bent dan vaak druk met inwerken, de functie en het bedrijf leren kennen. Ook heb je dan nog geen vakantiedagen opgebouwd. Vaak in het jaar dat je wisselt van baan heb je minder vakantiedagen. Vergeet daarom geen rust te nemen tussen twee banen in!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

Valkuilen bij ontslag nemen! 

Als je een nieuwe baan hebt gevonden hoort ontslag nemen er natuurlijk bij, maar let er op dat je het vinden van een nieuwe baan eerst tegen je huidige werkgever vertelt. Vertel het daarna pas tegen je collega’s. Ga ook niet jouw collega’s overhalen om mee te gaan naar jouw nieuwe werkgever. Laat je ook niet negatief uit over jouw collega’s.

Ga op je huidige werk niet alleen maar over je nieuwe werk praten, dit is niet leuk voor je huidige collega’s. Focus je op je huidige werk en blijf totdat je weggaat je werk goed uitvoeren. Zo laat je een goede laatste indruk achter.  

Zorg voordat je vertrekt voor een goede overdracht en kijk je contract goed na, anders kom je misschien wel voor vervelende verrassingen te staan. Vergeet niet om tussen de banen rust te nemen, zodat je opgeladen bij je nieuwe baan kunt beginnen!

Stelling: als je een nieuwe baan hebt dan vertel je dit als allereerste tegen je huidige werkgever.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "8 valkuilen bij het nemen van ontslag"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent