8 manieren hoe jij jezelf kunt ontwikkelen naast je baan
- Marjolein Gubbens
- 8 februari 2022
Inhoudsopgave
Sinds de coronacrisis zie je een grote verschuiving op de arbeidsmarkt. Er is namelijk een grote krapte ontstaan. Hierdoor zijn er veel nieuwe vacatures ontstaan en is dit een goed moment om een overstap te maken naar een nieuwe baan.
Overweeg je een carrièreswitch of wil jij jezelf ontwikkelen in je huidige functie? Dan is het goed om kennis op te doen naast jouw baan. Het werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling is op verschillende manieren mogelijk. Bepaal welke manier het beste bij jou past. In ons blog geven we 8 manieren hoe jij jezelf kunt ontwikkelen buiten werktijd.
#1 Volg (online) cursussen
Het opdoen van extra kennis in het vakgebied waarin jij jezelf wilt ontwikkelen kun je doen door (online) cursussen te volgen. Er bestaan veel gratis cursussen, maar er is ook een grote keuze uit betaalde cursussen. Het certificaat dat je behaalt na deze cursussen staat goed op je cv.
Op veel verschillende websites worden online cursussen aangeboden. Zo heb je bijvoorbeeld MOOC’s. Dit zijn gratis online hoorcolleges van universiteiten en hoge scholen. Kijk eens op Coursera en FutureLearn, hier staan veel online cursussen op.
Naast een MOOC kun je ook andere online cursussen volgen. Het verschil tussen een MOOC en andere online cursus is dat een online cursus niet per se van een kennisinstelling hoeft te zijn. Op online cursusplatforms kan iedereen een cursus aanbieden. Er zijn veel gespecialiseerde platforms. Denk hierbij aan Lynda, Skillshare en Udemy.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#2 Luister naar podcasts
Door het luisteren naar podcasts vergaar je veel kennis over een bepaald onderwerp. Een podcast kun je op elk moment en elke plek beluisteren, zo is het gemakkelijk om dit bijvoorbeeld op je reis terug naar huis te beluisteren, tijdens het wandelen of tijdens het autorijden.
Een podcast is vaak een onderdeel van een serie podcasts of een bepaald kanaal. Indien je het onderwerp interessant vindt, kijk dan of er meerdere podcasts zijn over hetzelfde onderwerp.
Let wel op de kwaliteit van de podcasts. Het is namelijk voor iedereen mogelijk om een podcast te uploaden op bijvoorbeeld Soundcloud en Spotify. Hierdoor zit er veel verschil tussen de verschillende podcasts.
#3 Bekijk video’s om jezelf te ontwikkelen
Door het bekijken van video’s is het mogelijk veel kennis te verkrijgen over een bepaald onderwerp. Informatie blijft gemakkelijker hangen met beelden uit een video dan met platte tekst. Zo worden vaak visuele voorbeelden gegeven om de tekst kracht bij te zetten.
YouTube is een voorbeeld van een platform waar veel video’s te vinden zijn waarin visuele uitleg wordt gegeven over heel veel verschillende onderwerpen. Ook bij YouTube geldt dat iedereen de mogelijkheid heeft om een eigen kanaal te maken. Hier is dus ook een groot verschil in professionaliteit van de video’s.
YouTube heeft een goede zoekfunctie waardoor jij gemakkelijk de video’s kunt vinden waar je naar op zoek bent. Daarnaast krijg je ook altijd een lijst met vergelijkbare video’s te zien. Zo kun je na het bekijken van een video gemakkelijk doorklikken voor meer voorbeelden, informatie of een vervolg op de video die je zojuist hebt gekeken.
Veel online cursussen worden ondersteund door het gebruik van video’s. Zo heb je vaak een deel tekst, een deel opdrachten en testen en nog een verduidelijking door middel van video’s. Hierdoor ben je gemakkelijker in staat om de informatie van de cursus te onthouden.
#4 Webinars volgen
Een webinar is een lezing, workshop, college, presentatie of vorm van kennisoverdracht die vaak te volgen zijn op internet. Bij een webinar is er altijd een live spreker. Het is ook mogelijk dat er meerdere live sprekers zijn. Je volgt de webinar in de meeste gevallen live, soms is het ook mogelijk om een webinar later terug te kijken. Bij de meeste webinars stel je vragen aan de spreker via een chat. Vaak duurt de webinar een tot twee uur.
Je kunt op Google, allewebinars.com, Facebook en LinkedIn op zoek gaan naar interessante webinars. Wanneer jij je aanmeld via Facebook voor een webinar, zul je in het vervolg meer aankondigingen te zien krijgen van gerelateerde webinars. Facebook onthoudt namelijk dat je daarin geïnteresseerd bent.
Vaak begint een webinar met een introductie van de spreker. Hij of zij zal iets over zichzelf vertellen en wat er allemaal in de webinar besproken gaat worden. Binnen een tot twee uur krijg je heel veel informatie, inspiratie en nuttige tips en tools. Het is dus gericht op een snelle kennisoverdracht.
Dit is dus de perfecte manier om meer kennis op te doen over een bepaald onderwerp binnen een hele korte tijd. Daarnaast kun je ook (praktijk)vragen stellen aan experts die jou verder op weg helpen.
#5 Volg een avond studie om jezelf te ontwikkelen
Een avondstudie is een goede manier om studie en werk te combineren. Hierdoor loop je geen financieel gevaar. Er wort vaak voor een avond studie gekozen door mensen die al werkzaam zijn, maar nog verder willen leren of zichzelf willen laten omscholen.
Het is vaak in je voordeel als jouw werkzaamheden op je werk aansluiten bij de studie die je volgt. Zo kun je de praktijkopdrachten vanuit je studie toepassen in je werk. Bij sommige deeltijd studies is het zelfs verplicht om vergelijkbaar werk te doen.
Je leert het snelst als je de opdrachten uit je studie meteen kunt toepassen in het bedrijfsleven. Dit maakt de opdracht het meest realistisch en je krijgt er een goed beeld bij. Overleg met je baas en collega’s welke opdrachten relevant zijn voor het bedrijf en hoe je ze zou kunnen toepassen in de praktijk.
Er zijn veel bedrijven die de studie vergoeden wanneer het relevant is voor het bedrijf. Wel zitten hier vaak bepaalde voorwaarden aan gekoppeld. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat wanneer het bedrijf jouw studie betaalt je minimaal een bepaald aantal jaar bij dat bedrijf moet blijven werken. Wil je toch eerder weg bij het bedrijf dan is het vaak zo dat je de studie moet terugbetalen. Houd hier dus altijd rekening mee.
Een avond opleiding wordt wel vaak als zwaar ervaren. Je bent al de hele dag aan het werk en moet vervolgens in je vrije tijd naar school of thuis studeren. Het gaat dus echt ten koste van jouw vrije tijd. Doordat het allemaal buiten werktijd moet, duurt het gemiddeld langer om je diploma te halen dan wanneer je een voltijd studie volgt. Daarnaast zijn er minder contacturen dan bij een voltijd studie. Je moet veel zelfstandig thuis doen.
#6 Afstandsonderwijs
Wil jij helemaal zelfstandig thuis studeren? Dan is het een goede optie om een studie via een instelling als LOI, NTI of Open Universiteit te volgen.
Het voordeel van afstandsonderwijs is dat je het helemaal op jouw eigen tempo kunt doen. Je kunt zo lang als je wilt doen over een opleiding. Zo studeer jij op de momenten dat het jou uitkomt. Zit jij veel in de trein onderweg naar jouw werk? Dan is dat een goed moment om bezig te zijn met je studie. Zo verlies je geen vrije tijd en kun je deze tijd nuttig besteden door jezelf te ontwikkelen. Het is dus niet tijdsgebonden en het kan op elk moment van de dag. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.
Wanneer je het examen hebt gehaald, ontvang je een diploma. Veel instellingen bieden erkende opleidingen aan waarvoor je dus ook erkende diploma’s kunt halen.
Heb jij tijdens de opleiding een vraag? Dan is het mogelijk om vragen te stellen aan een toegewezen docent. Hier krijg je vervolgens binnen een korte tijd een persoonlijk antwoord op. Daarnaast zijn er via de online leeromgeving vaak ook diverse effectieve studietools te vinden die jou helpen tijdens jouw studie.
Voor afstandsonderwijs moet je wel veel discipline en doorzettingsvermogen hebben. Plannen is hierin erg belangrijk. Plan je hier niks voor in dan zal het ook erg makkelijk blijven liggen aangezien er geen deadlines zijn. Plan in je agenda tijd voor je studie. Komt er een keer iets tussen? Geen probleem dan verschuif je die werkzaamheden naar een later moment. Door het maken van de planning ben je er wel continu van bewust dat je hier iets mee moet doen en blijft het minder makkelijk liggen.
Het volgen van afstandsonderwijs staat ook erg goed op je cv. Je laat hiermee zien dat je bezig bent met jezelf te ontwikkelen, maar je laat ook doorzettingsvermogen zien. Werkgevers zien dit als positief en zullen het eigen initiatief hierin ook erg waarderen.
#7 Jezelf ontwikkelen door middel van nevenactiviteiten
Door het doen van nevenactiviteiten ontwikkel jij jezelf als persoon. Ben jij op zoek naar wat je echt leuk vindt? Dan is het doen van bepaalde nevenactiviteiten de manier om daar achter te komen en te ontdekken waar je talenten liggen.
Nevenactiviteiten doe je buiten werktijd en staat helemaal los van de baan die je daarnaast hebt. Het draagt bij aan jouw persoonlijke groei of je werkervaring. Daarnaast kun je met nevenactiviteiten ook jouw steentje bijdragen aan de maatschappij.
Een aantal voorbeelden van nevenactiviteiten:
- Bestuurlijke nevenactiviteiten, denk hierbij aan een studievereniging, politieke partij, vereniging van eigenaren of bijvoorbeeld een sportclub.
- Individuele nevenactiviteiten, denk hierbij aan het opstarten van je eigen bedrijf, het opzetten van een succesvol social media kanaal en het schrijven van een boek of blog, maar ook het doen van vrijwilligers werk is een nevenactiviteit.
#8 Vrijwilligerswerk
Door middel van vrijwilligerswerk help je anderen, maar het kan ook iets bijdragen voor jezelf. Vaak ben je tijdens jouw vrijwilligerswerk bezig met iets dat jij belangrijk vindt. Het is dus niet alleen super waardevol voor de mensen om je heen en voor de wereld, maar ook voor jouzelf. Door vrijwilligerswerk kom je erachter waar nou echt jouw passie of talenten liggen.
Vrijwilligerswerk draagt bij aan zowel jouw mentale als jouw fysieke gezondheid. Door vrijwilligerswerk te doen wordt jouw zelfvertrouwen, bekwaamheid en sociale integratie verhoogd worden. Dit komt vooral door de sociale contacten met anderen. Het creëert een gevoel van verbinding en het geeft je een doel om ergens naartoe te werken. Ook heb je door het doen van vrijwilligerswerk minder last van stress en je voelt jezelf gelukkiger, doordat je zorgverlenende hormonen (zoals oxytocine en progesteron) aanmaakt.
Werk naast je baan aan jouw ontwikkeling!
Er zijn veel verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen. Elke manier heeft voor- en nadelen. Bekijk daarom jouw situatie en bepaal vanuit daar welke manier het beste bij jouw situatie aansluit.
Heb jij een klein onderdeel waar je sterker in wilt worden en wil je graag zelf je tijd indelen en niet aan een bepaalde planning vastzitten? Volg dan een online cursus of afstandsonderwijs, bekijk video’s of luister naar podcasts.
Een webinar is gericht op een snelle kennisoverdracht. Dit zal op een vaste datum gegeven worden en kun je Dus niet zelf inplannen. Is er een onderwerp waarin jij geïnteresseerd bent of meer over wilt weten binnen een korte tijd? Schrijf je dan in voor een webinar die daarop aansluit.
Wil jij een omscholing doen, maar daarnaast wel nog blijven werken? Dan is het slim om een avondopleiding te doen. Zo kun je blijven werken en leren tegelijk. Dit vergt wel veel van jouw vrije tijd en discipline.
Is jouw doel juist om er achter te komen wat je nou echt leuk vindt of waar jouw talenten liggen? Bekijk dan de mogelijkheden voor nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk.
Stelling: Voor elke situatie is er een manier om jezelf te ontwikkelen naast je werk.
Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!
0 Reactie op "8 manieren hoe jij jezelf kunt ontwikkelen naast je baan"