Hoe beantwoord je de vraag: wanneer kun je beginnen met werken?
- Lars Tertoolen
- 24 augustus 2021
Inhoudsopgave
- 3 veelvoorkomende situaties
- #1 Wanneer je direct beschikbaar bent
- #2 Wanneer je momenteel een baan hebt
- #3 Wanneer je nog bepaalde tijd vrij wilt zijn tussen banen
- Tips bij het beantwoorden
- #1 Ben voorbereid op de vraag
- #2 Blijf altijd eerlijk
- #3 Ken de regels
- #4 Treed niet in detail
- #5 Wees flexibel
- #6 Zeg niet te vroeg op
- Wanneer kun je beginnen?
“Wanneer kun je beginnen?”. Deze vraag komt regelmatig terug in een sollicitatiegesprek. Voor de duidelijkheid, deze vraag betekent niet direct dat je de baan krijgt! Al is het over het algemeen geen slecht teken als de vraag wordt gesteld.
Hoe je op deze vraag reageert is van belang, want dit kan van invloed zijn op het succes van je sollicitatiegesprek. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het beantwoorden. In dit blog lees je precies hoe je de vraag: “wanneer kun je beginnen met werken?” beantwoordt.
3 veelvoorkomende situaties
Wanneer je aan het solliciteren bent, zijn er meerdere situaties mogelijk voordat je kan starten aan je volgende uitdaging. Hieronder bespreken we drie veelvoorkomende situaties.
#1 Wanneer je direct beschikbaar bent
De eerste optie is dat je direct beschikbaar bent, bijvoorbeeld omdat je momenteel werkloos bent. Het is dan verleidelijk om de vraag te beantwoorden met “ik kan morgen starten”. Toch is het verstandig om dat niet doen. Er is namelijk een dunne lijn tussen enthousiasme om bij een nieuwe baan te beginnen en wanhoop.
Daarbij geef je met je antwoord indirect aan dat deze baan je eerste keuze is of dat het zoeken naar een baan niet zo goed gaat. Dit kan afschrikken of je onderhandelingspositie schaden.
Met dit antwoord kun je een bepaald signaal afgeven. Zo kunnen je gesprekspartners interpreteren dat je zoektocht naar een baan niet goed gaat. Alsof je de eerste de beste baan meteen aanneemt. Tevens kan het ook je onderhandelingspositie schaden, je geeft immers aan dat je helemaal voor deze baan wilt gaan.
Je enthousiasme tonen en aangeven dat je op korte termijn beschikbaar bent is vanzelfsprekend positief, zo geef je aan dat deze baan jouw eerste keuze is. Het is het beste om je beschikbaarheid op een rustige en professionele manier te communiceren. Een voorbeeld is:
“Na meer te hebben geleerd over deze rol, ben ik ervan overtuigd dat het goed zou passen bij mijn ervaring en vaardigheden. Ik ben op korte termijn beschikbaar. Zo zou ik na het tekenen aan het begin van de daaropvolgende werkweek kunnen beginnen.”
#2 Wanneer je momenteel een baan hebt
Een ander veelvoorkomend scenario is dat je momenteel in dienst bent bij een werkgever. In dat geval moet je jouw ontslag indienen, voordat je aan een nieuwe baan kunt beginnen. In Nederland is het gebruikelijk dat er een opzegtermijn is van één maand, tenzij dit anders vermeld is in jouw contract. Dit betekent dat je één maand van tevoren jouw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de eerste dag van de volgende maand.
Los van de uitwerktijd waar je contractueel nog aan vast zit, is het niet verstandig eerder ergens anders te beginnen. Een nieuwe werkgever zal het niet als positief beschouwen wanneer je bereid bent om je huidige werkgever te verlaten zonder enige kennisgeving.
Geef daarom, als je nog een baan hebt, aan dat je beschikbaar bent om te beginnen nadat je opzegtermijn bij je huidige werkgever is afgelopen. Je potentiële nieuwe werkgever verwacht waarschijnlijk dat je jouw huidige baan moet opzeggen, dus het is prima om hem of haar te laten weten dat je jouw werk daar zult afmaken voordat je aan boord komt. Een voorbeeld is:
“Ik heb te maken met de opzegtermijn bij mijn huidige werkgever, deze is één maand. Voor een soepele overgang voor mijn collega’s wil ik ze zo snel mogelijk op de hoogte stellen, mocht ik jullie team komen versterken."
#3 Wanneer je nog bepaalde tijd vrij wilt zijn tussen banen
Wanneer je nog een baan hebt of net uit dienst bent getreden, dan is het niet ondenkbaar dat je nog even vrij wilt zijn, voordat je begint aan een nieuwe uitdaging. Bijvoorbeeld voor een vakantie, een verhuizing of om even op te laden. Dit kan een aantal extra dagen zijn, maar ook zo maar een aantal weken.
Hoewel er niets mis is met het nemen van een adempauze tussen banen in, is het iets lastiger communiceren dan een huidige baan als reden voor een latere startdatum. Het is niet altijd verstandig om dit al met je nieuwe werkgever te delen, nog voordat je een aanbieding hebt gekregen.
Een manier om het aan te pakken is door niet heel gedetailleerd te zijn in de reden waarom je later kunt beginnen. De kans is groot dat een werkgever het neemt zoals je het aangeeft en hier niet specifiek op doorvraagt. Een voorbeeld zou kunnen zijn:
"Ik zou over 6 weken kunnen starten, aangezien ik nog een paar weken nodig heb om afgesproken plannen af te handelen. In overleg ben ik hierin wel bereid flexibel te zijn.”
Liegen is nooit een goede optie, dus vermijd dat je dingen gaat verzinnen. De meeste werkgevers begrijpen dat de wisseling van banen niet altijd goed aansluit en dat hier een periode tussen kan zitten. Blijf daarom eerlijk!
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Tips bij het beantwoorden
Wat je situatie ook is en wat je voor antwoord formuleert, het is verstandig om onderstaande tips in gedachte te houden.
#1 Ben voorbereid op de vraag
Het staat knullig als je ter plekke nog moet nadenken over deze vraag. Als je op dat moment nog moet nadenken over het antwoord, lijkt het alsof je niet zeker bent van je zaak. Goed nieuws, doordat je dit blog leest, ben je al bezig met deze vraag! Zorg dat je tijdens het gesprek een duidelijk antwoord kunt formuleren.
#2 Blijf altijd eerlijk
Zoals eerder aangegeven is liegen nooit de oplossing. Als je weet dat je een maand opzegtermijn hebt, wees daar dan eerlijk over. Je wilt niet zeggen dat je meteen kunt beginnen en dat je dan moet terugkrabbelen, nadat je de baan aangeboden hebt gekregen.
#3 Ken de regels
Om een correct antwoord te kunnen geven, moet je weten wat de regels zijn. Wanneer je niet onder contract staat is dit gemakkelijk. Als je nog werkzaam bent, zorg dan dat je op voorhand weet wat er in je contract staat. Verder is het verstandig om rekening te houden met een eventueel concurrentiebeding. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je pas (veel) later beschikbaar bent voor bepaalde werkgevers.
#4 Treed niet in detail
Tijdens het sollicitatiegesprek zijn werkgevers op zoek naar een indicatie van je mogelijke startdatum. Vermijd daarom het noemen van een exacte datum. Een definitieve datum wordt pas afgesproken als je daadwerkelijk een aanbieding hebt ontvangen.
Het is daarnaast niet nodig om specifieke details te geven over waarom je niet meteen aan een baan kunt beginnen. Ze hoeven niet je gehele levensverhaal te kennen.
#5 Wees flexibel
In een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Dit doe je door je flexibiliteit te laten zien. Zorg ervoor dat jouw potentiële werkgever weet dat je bereid bent om flexibel te zijn. Dat je wilt doen wat binnen je mogelijkheden ligt om tot een passende datum te komen.
#6 Zeg niet te vroeg op
Loop niet op de zaken vooruit! Deze vraag betekent niet dat je de baan al binnen hebt. Wacht altijd met opzeggen totdat je een akkoord hebt.
Vertrek ook nooit naar een nieuwe werkgever zonder je huidige werkgever goed op de hoogte te stellen. Dit is niet netjes tegenover je collega’s en kan je later in je carrière tegen gaan werken. Daarbij vergooit dit je kansen op het krijgen van een positieve referentie.
Wanneer kun je beginnen?
“Wanneer kun je beginnen?”. Deze vraag komt regelmatig terug in een sollicitatiegesprek. Het is het beste om je beschikbaarheid op een rustige en professionele manier te communiceren. Zorg dat je tijdens het gesprek een duidelijk antwoord kunt formuleren. Als je weet dat je een maand opzegtermijn hebt, wees daar dan eerlijk over.
Tijdens het sollicitatiegesprek zijn werkgevers op zoek naar een indicatie van je mogelijke startdatum. Vermijd daarom het noemen van een exacte datum. Het is daarnaast niet nodig om specifieke details te geven over waarom je niet meteen aan een baan kunt beginnen.
Zorg ervoor dat jouw potentiële werkgever weet dat je bereid bent om flexibel te zijn. Dat je wilt doen wat binnen je mogelijkheden ligt om tot een passende datum te komen. Loop niet op de zaken vooruit! Deze vraag betekent niet dat je de baan al binnen hebt. Wacht altijd met opzeggen totdat je een akkoord hebt.
Stelling: een pauze van een aantal weken tussen banen in vergooit je kansen op de baan.
Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!
0 Reactie op "Hoe beantwoord je de vraag: wanneer kun je beginnen met werken?"