Podcast: Oriëntatie op een nieuwe baan
- Iris Douwes
- 1 juni 2021
Jezelf oriënteren op een nieuwe baan kan soms lastig zijn. Waar moet je beginnen en waar moet je allemaal rekening mee houden? In de derde podcast gaan we met studie- en loopbaancoach Jacqueline Hamelink in op de stappen die belangrijk zijn bij het oriënteren op een nieuwe baan!
Luister naar onze podcast over de oriëntatie op een nieuwe baan!
De stappen voor de oriëntatie op een nieuwe baan
Tijdens de oriëntatie op een nieuwe baan doorloop je een aantal stappen, waardoor je erachter komt wie jij bent, wat jij wilt en wat jij kunt. Hieronder bespreken we de stappen:
Stap 1: Wie ben ik?
In de ‘wie ben ik’ fase ga je op zoek naar jouw persoonlijkheid. Waar ben ik goed in? Vraag dat ook eens aan je collega’s, vrienden of familie. Hoe pak ik dingen aan? Hoe zien ze mij? Hierdoor krijg je meer zelfkennis.
Ga op zoek naar jouw kerncompetenties. Dat is wat uiteindelijk iedere werkgever vraagt. Waar ben je goed in en wat zijn jouw beproepsinteresses?
Stap 2: Wat wil ik?
In de ‘wat wil ik’ fase ga je je oriënteren op de verschillende beroepsgroepen die er allemaal zijn, vooral als je geen idee hebt wat je nu echt wilt.
Je zal merken dat hieruit nooit één keuze komt, maar dat er wel een samenhang bestaat tussen de interesses die je hier in eerste aanleg in maakt. Dat is niet raar, want je hebt vaak meerdere eigenschappen.
Daarna ga je het specifieker maken. Ook degenen die al een richting weten, kunnen het specifieker maken door te kijken naar de beroepen die uit de beroepsgroepen voortkomen. Zet je top 3 op een A4-tje en schrijf de plussen en minnen op. Uiteindelijk maak je de afweging naar welke baan je op zoek gaat.
Stap 3: Wat kan ik?
In de ‘wat kan ik’ fase ga je realistisch kijken naar jouw niveau. Wat is dat niveau? En welk niveau heeft de nieuwe baan? Kun jij dat aan? Waarin zit jouw ontwikkeling? Waar zou jij over 2 jaar willen staan? Wat heb jij daarvoor nodig? Wat wordt er van jou verwacht? Heb je alle gevraagde eisen in de baan van jouw keuze?
De ontwikkeling van het brein op verschillende leeftijden
Tot zo’n 25 jaar oftewel in het puberbrein zijn bepaalde verbindingen nog niet volgroeid. Dat zorgt ervoor dat je in deze periode andere keuzes maakt dan de keuzes die je op een latere leeftijd maakt.
Het puberbrein heeft last van sensatiedrang, slaap- waakritme, planningsbeperkingen en creativiteit. Doordat de verbindingen niet volledig zijn gemaakt, kunnen jongvolwassenen nog helemaal vol flexibiliteit en creativiteit naar studies en banen kijken.
Zij zitten nog niet vast in patronen die volwassenen al wel hebben. Dat geeft de beperking aan waarom volwassenen vaak in standaard banen denken, terwijl de jongvolwassenen veel breder en out of the box wil denken. Bedenk ook dat er laatbloeiers zijn, en dat het brein nog groeit. De puber verschijnselen kunnen een dermate grote rol spelen dat zij zich pas veel later kunnen ontwikkelen.
Door de ontwikkeling van je brein op verschillende leeftijden, weet je waar je naar kan kijken bij de oriëntatie op een nieuwe baan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij heel veel waarde hecht aan iets bij bijvoorbeeld secundaire arbeidsvoorwaarden, maar iemand in een andere leeftijdsfase niet. Zo hecht je op je 30e meer waarde aan een bedrijfsauto en op je 55e meer waarde aan een pensioensregeling.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Tips om aan de slag te gaan!
Nadat je de stappen hebt doorlopen weet je wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Daarnaast zijn er nog een aantal tips die je kunt gebruiken bij het zoeken naar een nieuwe baan.
- Zoek de baan die bij je past. Dat klinkt logisch, maar veel mensen zoeken naar banen die helemaal niet bij hen passen.
- Maak van jouw cv en motivatiebrief maatwerk. Dezelfde motivatie, maar dan uitgebreider licht je toe in het sollicitatiegesprek.
- Gebruik je (online) netwerk.
- Minder is meer!
- Ken het bedrijf, doe onderzoek.
- Bereid jezelf goed voor op de vragen.
0 Reactie op "Podcast: Oriëntatie op een nieuwe baan"