5 stappen om correct ontslag te nemen bij je huidige werkgever
- Iris Douwes
- 23 maart 2021
Wanneer je een nieuwe baan gevonden hebt, ben je daar natuurlijk erg blij mee. Maar dan komt het moment dat je jouw naderende afscheid gaat aankondigen bij je huidige werkgever. Dit kan voor de nodige stress zorgen, want het is een ongebruikelijke situatie waar je niet dagelijks mee te maken hebt. In ons blog lees je de 5 stappen om correct ontslag te nemen je huidige werkgever!
Stap 1: Bekijk je contract
Toen je bij je huidige baan begon heb je een contract getekend. Dit kan natuurlijk al enige tijd geleden zijn. Het is belangrijk dat je controleert wat er allemaal in je contract staat en wat voor contract je hebt, indien je ontslag gaat nemen. Zo kun je bijvoorbeeld een contract hebben voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd.
Contract bepaalde tijd
In een contract voor bepaalde tijd staat vaak wanneer je jouw baan tussentijds kan opzeggen. Mocht dit niet het geval zijn, ga dan het gesprek met je werkgever aan. Zo kunnen jullie samen ‘ontslag met wederzijds goedvinden’ bereiken. Vaak wordt dit wel bereikt, aangezien dit voor beide partijen beter is. De meeste werkgevers willen het liefst intrinsiek gemotiveerde werknemers in zijn team en jij wil zelf ook het liefste met passie en bevlogenheid je baan uitvoeren.
Contract onbepaalde tijd
Heb je een contract voor onbepaalde tijd dan neem je eigenlijk altijd ontslag met ‘inachtneming van de opzegtermijn’. De opzegtermijn kan per contract verschillend zijn, maar het meest voorkomende is één maand opzegtermijn. Dit betekent dat je de volledige maand moet blijven werken vanaf het moment dat je jouw ontslag hebt ingediend. Je kan ook met je werkgever bespreken hoelang de uitwerktermijn is, om hier een compromis voor te sluiten. In het ergste geval kan het zo zijn dat je gelijk moet vertrekken, maar dat ligt aan de reactie van de werkgever.
Naast het soort contract zijn er ook nog andere dingen waar je rekening mee moet houden. Zo staan er in een contract niet alleen jouw primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar bijvoorbeeld ook het aantal vakantiedagen of een concurrentiebeding.
Vakantiedagen
Het is goed om te kijken naar hoeveel vakantiedagen je al op hebt gemaakt en hoeveel je er nog over hebt. Die zou je eventueel nog kunnen opmaken vóór je laatste werkdag is. Door je contract goed te bekijken voordat je met je werkgever om tafel gaat, weet je waar je aan toe bent en waar je recht op hebt. Mocht je zo onverhoopt vragen krijgen over jouw contract, dan sta je niet met je mond vol tanden.
Concurrentiebeding
Bij de overstap naar een nieuwe baan kan het zijn dat je te maken krijgt met een concurrentiebeding. Dit staat ook vaak in je contract. Een concurrentiebeding is een schriftelijke afspraak tussen jou en jouw werkgever. Hierin staat waar je na het verlaten van je huidige baan wel of niet aan de slag mag.
Naast het concurrentiebeding, kan je ook vast zitten aan een relatiebeding. Een relatiebeding slaat op de relaties die je op hebt gebouwd in een commerciële positie. Deze relaties mag je niet meenemen naar een volgende positie. Het is goed om jezelf hier op voor te bereiden. Mocht dit in het gesprek naar boven komen, dan weet je precies wat er in staat.
Stap 2: Het gesprek met jouw werkgever
Tijdens het gesprek met jouw werkgever is het natuurlijk ontzettend spannend om te gaan vertellen dat je weggaat. Wanneer je ontslag neemt kan dit hard aankomen bij je werkgever, zeker als je een goede band hebt met jouw werkgever. Probeer jouw vertrek zo subtiel mogelijk te brengen. Begin het gesprek met iets positiefs en onderbouw vervolgens je keuzes. Hoe beter de onderbouwing, hoe meer begrip jouw werkgever kan opbrengen voor de gemaakte keuzes.
Indien je op een vervelende manier ontslag neemt, kan dit jouw kansen op de arbeidsmarkt verkleinen in de toekomst. Zorg er daarom voor dat je positief afsluit tijdens het nemen van jouw ontslag en dat je geen reden gebruikt die een directe aanval is op het bedrijf of op jouw werkgever persoonlijk.
Daarnaast is het belangrijk dat je in het gesprek vragen stelt over het ontslag nemen. Zo is het heel waardevol om te weten hoe jouw werkgever je heeft ervaren als werknemer. Hierdoor blijf je jezelf ontwikkelen.
Tevens is het goed om te vragen wat je werkgever nodig heeft om jouw ontslag officieel te maken. Het kan zijn dat er een officiële brief voor nodig is. Zoals eerder genoemd bespreek je dan ook de vakantiedagen en de opzegtermijn van jouw contract.
Vraag aan je baas of hij/zij eventueel als referentie wil dienen. Als je een lange tijd met veel werkplezier hebt gewerkt en jouw werkgever ook tevreden is over jou als werknemer dan is het een waardevolle referentie. Referenties kan je namelijk goed gebruiken in het vervolg van je carrière. Hier lees je daar meer over!
Stap 3: Jouw collega’s op de hoogte brengen
Een veelgemaakte fout tijdens het ontslag nemen is dat je eerst aan je collega’s vertelt dat je weggaat en vervolgens pas aan je baas. Dit is niet slim, het zou kunnen dat jouw werkgever er zo via via achter komt. Hier maak je geen vrienden mee. Zorg er dus voor dat jij jouw collega’s pas op de hoogte brengt als je jouw werkgever gesproken hebt.
Als dit het geval is kun je jouw collega’s inlichten. Het is goed om dit te doen als alle collega’s tegelijk aanwezig zijn. Een teammeeting kan een goed moment zijn. Let wel op dat je altijd netjes blijft over jouw vertrek bij je werkgever.
Lees hier hoe je jouw negatieve reden formuleert van vertrek bij je werkgever!
Stap 4: Een goede overdracht
Als je weggaat bij jouw huidige baan dan is het van belang dat je je werk netjes achterlaat. Dit kan je doen met een goede overdracht. Net zoals een eerste indruk kan je ook een laatste indruk maar één keer maken. Lees hier meer over hoe je een goede laatste indruk maakt!
Ten eerste is het belangrijk dat je jouw computer zo goed als mogelijk leeg maakt en dat de bestanden die belangrijk zijn in een apart mapje komen voor een volgende werknemer. Ook kan je met jouw andere collega’s bespreken waar je belangrijke documenten kan opslaan.
Daarnaast is het goed om geen rotzooi achter te laten op je werk. Neem alles mee naar huis, zodat je mogelijke opvolger kan starten met een schone werkplek. Sluit daarnaast ook alle lopende projecten af of draag deze over aan een andere collega of jouw opvolger.
Tevens is het goed dat je jouw klanten, leveranciers of andere betrokkenen inlicht. Stel bijvoorbeeld een mail op waarin je vertelt dat je weggaat en een nieuwe uitdaging hebt gevonden. Vermeld hierin ook de nieuwe contactpersoon waar ze terecht kunnen voor vragen. Vraag eventueel of ze contact met jou willen behouden via bijvoorbeeld LinkedIn.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Stap 5: Laatste werkdag
Op de laatste werkdag is het gebruikelijk om je collega’s en jouw leidinggevende te bedanken. Dit kan door middel van een dankwoord of door een kleine attentie. Zet de mensen met wie je een tijd samen hebt gewerkt nog even in het zonnetje. Bij elke baan heb je dingen geleerd en ervaring op gedaan. Hier hebben jouw collega’s en jouw werkgever energie in gestoken. Hiervoor mag je ze dankbaar zijn!
Daarnaast kan je jouw collega’s en werkgever altijd nog eens tegenkomen binnen het werkveld. een positief afscheid is dus van groot belang!
Stelling: afscheid nemen bij je huidige baan gaat niet altijd op een positieve manier.
Eens of oneens. Laat het ons weten in de reacties!
0 Reactie op "5 stappen om correct ontslag te nemen bij je huidige werkgever"