Hoe ga je om met de leiderschapsstijl van jouw (toekomstige) leidinggevende?

  • Iris Douwes
  • 26 november 2019

Wanneer je gaat solliciteren is het belangrijk dat je een bedrijf uitzoekt waar jij goed bij past. Jij als werknemer moet je prettig voelen bij de organisatiecultuur, maar zeker ook bij de leiderschapsstijl van jouw toekomstige leidinggevende.

Het is niet altijd mogelijk om vanaf het eerste moment duidelijk te krijgen wat voor soort leiderschap de leidinggevende hanteert.

Toch is het waardevol hier achter te komen voordat je een beslissing maakt. Je krijgt tenslotte dagelijks te maken met je leidinggevende. 

Aangezien het erg belangrijk is om te weten of de leiderschapsstijl van jouw (toekomstige) leidinggevende bij je past, gaan we deze week in op verschillende soorten leiderschapsstijlen en hoe je hier het beste mee omgaat.

Wat voor soort leiderschapsstijlen zijn er?

Leidinggeven is het optimaal aansturen en benutten van de talenten van anderen gericht op een bepaald doel. Dit doel is een gemeenschappelijk doel, maar het bepalen van dat doel behoort vaak ook tot het leiderschap. De manier waarop de leider het doel probeert te bereiken is het soort leiderschapsstijl van de leidinggevende.

In verschillende organisatieculturen komen verschillende leiderschapsstijlen voor. Het is dus niet alleen belangrijk dat je kijkt naar welk soort leidinggevende bij jou als werknemer past, maar ook welke organisatiecultuur bij je past als je gaat solliciteren.

Er zijn veel verschillende soorten leiderschap. In het model van Hersey en Blanchard zijn er vier stijlen van leidinggeven: Delegerend, steunend, begeleidend en leidend leiderschap.

#1 Delegerend leiderschap

Bij delegerend leiderschap laat de leidinggevende beslissingen veelal over aan de werknemers. De werknemers zijn zelf verantwoordelijk en krijgen hier dan ook de vrijheid voor. De delegerende leidinggevende werkt het liefst met zelfstandige werknemers.

Hoe ga je om met delegerend leiderschap?

Indien je als werknemer een delegerende leidinggevende hebt ervaar je veel vrijheid, maar minimale sturing. Sturing wordt alleen gegeven als er om wordt gevraagd.

Het is belangrijk dat je de vrijheid neemt die je krijgt, hierdoor kan jij laten zien als werknemer wat je waard bent. Laat jouw ondernemerschap zien, neem initiatief! Naast het nemen van initiatief in jouw werkzaamheden is er bij delegerend leiderschap veel ruimte voor creativiteit.

Mocht je niet goed om kunnen gaan met de vrijheid die je krijgt, vraag dan om extra ondersteuning. Vraag bijvoorbeeld een gesprek aan om je tussenresultaten te bespreken. Vraag om feedback, hiermee versterk je jouw zelfvertrouwen en ben je bezig met je zelfontwikkeling.

Geef daarnaast ook waardering als jouw leidinggevende wel duidelijke sturing geeft, de kans is groter dat je leidinggevende het nog een keer zal doen. Blijf ter alle tijden verwachtingen afstemmen met je leidinggevende. Door de rolverdeling uit te spreken zal je leidinggevende zich hier ook eerder aan houden.

Solliciteren bij een leidinggevende met een delegerende leiderschapsstijl 

Indien je in een sollicitatiegesprek merkt dat je te maken hebt met een delegerende leidinggevende én deze stijl past goed bij je kun je hier op inspelen.

Laat tijdens je sollicitatiegesprek merken dat je goed om kan gaan met vrijheid en dat je goed zelfstandig kan werken, maar ook dat je op tijd aan de bel trekt als je sturing nodig hebt. Onderbouw je zelfstandigheid met voorbeelden aan de hand van de STARR-methode.

#2 Steunend leiderschap

Een steunende leidinggevende overlegt samen met de werknemers hoe het werk wordt uitgevoerd. Het steunend leiderschap is vooral te herkennen aan stimulerend gedrag. De steunende leidinggevende besteedt aandacht aan de relatie met de werknemer, het is een mensgerichte manier van leidinggeven.

Hoe ga je om met steunend leiderschap?

Een steunende leidinggevende is erg betrokken bij de werknemer. Toon je waardering indien je dit prettig vindt. Zorg wel dat de betrokkenheid niet te groot wordt, bewaar de afstand. Het is niet de bedoeling dat je jezelf over alles uitlaat wat er in je privé leven gebeurd. Hierdoor kan de lijn tussen werk en privé vervagen, dit is niet bevorderend voor de  hiërarchie van de leidinggevende.

Wanneer je merkt dat je leidinggevende te weinig verantwoordelijkheid neemt, geef je aan dat je dit nodig hebt.

Jouw leidinggevende moet de knoop doorhakken in lastige situaties, motiveer je leidinggevende daartoe.   

Om effectief om te gaan met een steunende leidinggevende kan je hem/haar steunen in het maken van beslissingen. Geef bij een probleem verschillende mogelijkheden aan hoe jij het zou oplossen, hierdoor kan je leidinggevende makkelijker een beslissing nemen. 

Solliciteren bij een leidinggevende met een steunende leiderschapsstijl

Bij een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je laat zien dat je het belangrijk vindt dat er een band is tussen jou en je leidinggevende. Dat je initiatief neemt als het gaat om je eigen ontwikkeling en dat je sterk gemotiveerd bent om te groeien in jouw job. Dit zijn facetten wat een steunende leidinggevende erg waardevol vindt, omdat hij/zij gericht is op het welzijn van de werknemer.   

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Begeleidend leiderschap

Begeleidend leiderschap wordt voornamelijk gekenmerkt door het vele luisteren naar de werknemer. De leidinggevende deelt verantwoordelijkheden, maar de taken worden nauwkeurig vastgesteld en gecontroleerd.

Begeleidend leiderschap is te vergelijken met steunend leiderschap. Er wordt veel geluisterd naar de werknemer, maar als werknemer krijg je wel iets meer sturing als je het vergelijkt met steunend leiderschap.

Hoe ga je om met begeleidend leiderschap?

Een begeleidende leidinggevende vindt het prettig om met je mee te denken, om jou als werknemer advies te geven over je carrière en ook over je privé leven. Het kan voorkomen dat je leidinggevende je ongevraagd advies geeft. Dit wordt vaak gedaan uit enthousiasme.

Bij een begeleidende leidinggevende is het wel belangrijk dat je verwachtingen managet. Geef daarnaast ook je ideeën en ambities aan. Het is voor de begeleidende leidinggevende belangrijk dat jij je prettig voelt op je werk.

Solliciteren bij een leidinggevende met een begeleidende leiderschapsstijl

Bij een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat jij je ambities aangeeft, zodat jouw leidinggevende hiervan op de hoogte is. Geef bijvoorbeeld je ambitie aan met waar jij jezelf ziet in vijf jaar.

Laat vooral ook merken wat jouw ideeën zijn over bepaalde ontwikkelingen, hierdoor zijn de verwachtingen tussen jou als werknemer en de leidinggevende afgekaderd.

#4 Leidend leiderschap

Bij leidinggevend leiderschap wordt er vooral sturend en resultaatgericht leiding gegeven. De leidinggevende geeft aan wat de werknemers moeten doen, geeft instructies en controleert hierop. Een leidende leidinggevende verwacht dat werknemers zich voor de volle 100% inzetten om de beoogde doelen te bereiken. De persoonlijke ontwikkeling is belangrijk, maar heeft geen voorrang op de te behalen resultaten. 

Hoe ga je om met leidend leiderschap?

Een leidende leidinggevende streeft naar het beste resultaat, indien de werkdruk te hoog wordt is het belangrijk dat je jouw grenzen aangeeft. Mocht je dit moeilijk vinden vraag om hulp bij collega’s.

Een leidende leidinggevende spreekt over het algemeen weinig waardering uit over je inzet en werk. Wanneer je dit wel prettig vindt, past een andere leiderschapsstijl beter bij je.

Een leidende leidinggevende geeft veel begeleiding en sturing en controleert hierop, mocht je wat extra vrijheid willen is het belangrijk dat je dit bespreekbaar maakt. Indien je dit gaat bespreken met je leidinggevende is het belangrijk dat je jezelf extra goed voorbereidt op het gesprek en laat zien hoe je nadenkt over de veranderingen. Zorg dat je gewenste veranderingen ten goede komen aan het resultaat wat behaald moet worden.

Daarnaast zal je leidende leidinggevende niet veel persoonlijke aandacht geven, maar vooral hameren op de resultaten die gehaald moeten worden. Indien je een fout maakt is het belangrijk dat je relativeert wat er is gebeurd en dat je het niet persoonlijk opvat.

Solliciteren bij een leidinggevende met een leidende leiderschapsstijl

Bij een sollicitatiegesprek met een leidende leidinggevende is het belangrijk dat je laat merken dat je stevig in je schoenen staat. Geef hierbij voorbeelden aan de hand van de STARR-methode.

Zorg ervoor dat je kan uitleggen waarom je gemotiveerd bent om binnen de organisatie te werken. Onderbouw je standpunten en geef aan dat je resultaatgericht werkt. Geef duidelijk antwoord op de vraag: “waarom wil je hier werken?”

Stelling: Het soort leiderschap heeft invloed op het functioneren van mijn werk?

Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties.

0 Reactie op "Hoe ga je om met de leiderschapsstijl van jouw (toekomstige) leidinggevende?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent