Omgaan met stress voor het sollicitatiegesprek: 8 tips
- Lars Tertoolen
- 8 januari 2019
Stress kan een grote invloed hebben op het succes van jouw sollicitatiegesprek. Veel mensen hebben last van een hoog stressniveau vóór en tijdens het gesprek. Dat is logisch, want je hebt waarschijnlijk veel tijd en energie geïnvesteerd en misschien is dit de baan die je ontzettend graag wilt.
Dan komt het allemaal aan op het sollicitatiegesprek en dat wil je niet verpesten. Deze druk brengt stress met zich mee. Als stress de overhand krijgt en je niet in staat bent je zenuwen in bedwang te houden, dan verkleint dit je kansen op een succesvol interview behoorlijk.
Daarom krijg je in dit blog 8 tips over hoe jij het best om kan gaan met stress, zodat jij vol vertrouwen het sollicitatiegesprek in gaat.
#1 Oefenen
Sollicitatiestress bestaat voornamelijk uit de angst dat je niet goed presteert. Een grote factor op stress is je zelfvertrouwen. Door je zelfvertrouwen te vergoten verminder je de stress. Hoe je je zelfvertrouwen vergoot lees je in dit blog.
Om zoveel mogelijk onzekerheden weg te nemen, moet je jezelf optimaal voorbereiden. Een goede manier om dit te doen is door te oefenen. Vooral hardop oefenen of met iemand uit je omgeving een oefengesprek voeren is een prima voorbereiding. Ook kun je antwoorden en vragen voorbereiden. Meer hierover lees je in deze blogs:
- 7 vragen die je ALTIJD kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek
- 5 Vragen die je MOET stellen tijdens het sollicitatiegesprek
Dus bereid je goed voor en ga met vertrouwen het gesprek in!
#2 Sport en beweeg
Bewegen is een uitstekende manier om je stressniveau te verlagen. Doordat je actief bezig bent, ben je instaat je hoofd even leeg te maken. Veel mensen worden hierdoor rustig en ervaren minder stress.
Naast dat het mentaal een boost is, komen de stoffen BDNF en endorfine vrij die zorgen voor stressvermindering. Daarnaast draagt sporten bij aan een goede nachtrust.
#3 Neem de tijd
Een veelvoorkomend gevolg van stress is te snel praten. Dit valt op en het komt je sollicitatiegesprek niet ten goede. Let op je ademhaling, neem je tijd en probeer met een normale snelheid te praten. Als dit lukt en je rustig blijft, zal de stress vanzelf afnemen.
Een andere ongewenste bijkomstigheid van stress is dat je niet meer goed in staat bent om écht te luisteren. Je bent dan wel aanwezig, maar het dringt niet goed tot je door wat je verteld wordt. Het gevolg kan dan zijn dat je een antwoord geeft dat niet bij de vraag past.
Om dit te voorkomen moet je je extra focussen op het luisteren. Wees bewust van wat er besproken wordt, denk hierover na en neem de tijd met antwoorden.
Lees hier hoe je stiltes in een gesprek in je voordeel kunt gebruiken.
#4 Neem genoeg rust
Vermoeid zijn vóór en tijdens het interview zorgt er vaak voor dat je niet optimaal presteert. Je wilt er natuurlijk fit uitzien en elke vraag zo scherp mogelijk beantwoorden. Ga je moe het gesprek in, dan is de kans groot dat je aan jezelf begint te twijfelen en de zenuwen toenemen.
Neem dus voldoende rust de nacht vóór je sollicitatiegesprek. Het is verstandig al een paar nachten van te voren voldoende rust te nemen en op tijd naar bed te gaan.
#5 Bereid praktische zaken voor
Naast een goede inhoudelijke voorbereiding zijn er een aantal praktische zaken die zorgen voor minder stress. Kies van te voren de juiste kleding en leg deze klaar. Zorg ook dat de andere spullen die je mee wilt nemen klaar staan voor vertrek.
Een andere stressfactor is het op tijd komen. Ook dit heb je grotendeels zelf in de hand. Zorg dat je vervoer hebt geregeld en ruim op tijd vertrekt. Het is altijd beter een tijdje in de auto te blijven wachten bij je bestemming dan uit te moeten leggen waarom je te laat bent.
#6 Denk positief
Negatieve of positieve gedachten bepalen of je veel of weinig stress ervaart. Door positief te denken kan de spanning afnemen en ervaar je minder stress. Dit geldt niet alleen voor sollicitatiestress, maar bij alle activiteiten die je onderneemt.
Door vooraf alleen maar een succesvol sollicitatiegesprek in te beelden, maak je je vanzelf minder druk over een negatieve afloop. Verban een negatieve afloop uit je gedachten!
#7 Eet goed
Door de stress kan het zijn dat je op de dag van je sollicitatiegesprek moeite hebt met een maaltijd. Probeer toch voldoende te eten, want met een volle maag presteer je beter en voorkom je een knorrende maag tijdens je gesprek.
Het is ook aan te raden de avond vóór je gesprek rekening te houden met wat je eet. Ongezond eten of een maaltijd die je maag overstuur maakt, kan invloed hebben op je interview. Dit zorgt weer voor meer stress. Hetzelfde geld voor het drinken van alchohol, dus als je de volgende dag een sollicitatiegesprek hebt, kun je beter niets drinken.
#8 Let op je lichaamstaal
Wanneer je zenuwachtig bent en je jouw lichaamstaal niet in hand hebt, dan heeft een recruiter dit waarschijnlijk vrij snel door. Je lichaamstaal kun je gebruiken om professioneel over te komen, waarmee je een goede indruk maakt. Lees in dit blog meer over professioneel overkomen in een gesprek.
Ga rechtop zitten en leun iets naar voren. Neem verder een open houding aan en gebruik handgebaren om je uitspraken te versterken.
Als je last hebt van trillen, kun je de spieren van je billen en dijen samentrekken. Hierdoor zul je meer controle hebben over je lichaam en ben je in staat minder te trillen. Er zijn nog meer ongebruikelijke tips tegen sollicitatiestress. Van het faken van een smile tot aan het drinken van sinaasappelsap. Lees meer hierover in dit blog.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Verminder je stress voor je sollicitatiegesprek!
Veel mensen hebben last van stress tijdens het sollicitatieproces en dit kan een grote invloed hebben op het succes van je sollicitatie. Door je vooraf zowel fysiek, mentaal, inhoudelijk als praktisch goed voor te bereiden verminder je de stress.
Wees daarnaast bewust van je lichaamstaal en het tempo waarmee je spreekt. Hierdoor verminder je het stressniveau waardoor je vol zelfvertrouwen je sollicitatiegesprek ingaat en afrondt!
Stelling: Als stress de overhand krijgt dan kun je de functie wel vergeten!
Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?
0 Reactie op "Omgaan met stress voor het sollicitatiegesprek: 8 tips"