Hoe benut je referenties in het sollicitatieproces?

  • Lars Tertoolen
  • 2 januari 2019

Als je op zoek bent naar een baan en veel met je cv en motivatiebrieven bezig bent, zul je ongetwijfeld het begrip referenties herkennen. Toch kan het onduidelijk zijn op welke manier je referenties kunt benutten, hoe een werkgever met referenties omgaat en wat een referentie goed maakt.

Een referentie in de context van het solliciteren is een persoon die de sollicitant kent uit een eerder dienstverband of een plek waar (relevante) ervaring is opgedaan. Een werkgever kan via de betreffende contactpersoon bijvoorbeeld navraag doen over de kwaliteiten, arbeidsethos of het functioneren van de sollicitant.

Het is belangrijk om te weten wat voor rol referenties spelen tijdens het solliciteren. Lees daarom in het onderstaande blog meer over waarom en hoe een potentiële werkgever jouw referenties kan en mag gebruiken. Verder wordt duidelijk hoe jij als sollicitant het beste kan omgaan met je referenties, zodat je deze optimaal kan benutten in je zoektocht naar een nieuwe baan.

Vanuit de werkgever

De regels

Een werkgever moet rekening houden met de regels omtrent referenties. Ten eerste is een (oud) werkgever niet verplicht om als referentie te fungeren. Als werknemer is het daarom altijd verstandig om eerst aan je contactpersoon te vragen of hij/zij hiervoor openstaat.

Als de betreffende persoon ervoor openstaat, is hij/zij verplicht de waarheid te vertellen. Wanneer iemand liegt over het het functioneren van de werknemer loopt hij/zij namelijk het risico aansprakelijk gesteld te worden door de nieuwe werkgever voor eventuele schade.

Dit geldt voor onjuistheden bij zowel een positieve als negatieve omschrijving. Het is dus niet verstandig om een positieve referentie te geven over iemand terwijl dit niet het geval is geweest. Maar ook het onterecht bekritiseren van een werknemer kan problemen opleveren.

Daarnaast is het voor een potentiële werkgever verboden om een referentie te vragen zonder jouw toestemming. Het is raadzaam om op je cv of in je motivatiebrief te vermelden dat referenties op verzoek beschikbaar zijn. Zo voorkom je dat een werkgever zonder toestemming rond gaat neuzen.

Wat kan een werkgever vragen?

Een werkgever kan verschillende vragen stellen om je te screenen. Deze vragen kunnen erg functiespecifiek zijn, maar vaak komt een aantal onderwerpen terug.

Zo stellen recruiters vragen over:

  • Duur van dienstverband
  • De relatie en samenwerking
  • Informatie over de werkzaamheden en verantwoordelijkheden
  • Communicatie skills
  • Algemeen functioneren
  • Vertrek: hoe en waarom
  • Geschiktheid voor nieuwe functie

De antwoorden kunnen een goed beeld geven van de werknemer.

Voor- en nadelen van referenties

Er zijn een aantal voordelen voor het gebruik van referenties, maar er zitten ook nadelen aan.

Voordelen

  • Kost weinig tijd en is gemakkelijk uit te voeren.
  • Navragen van referenties is gratis.
  • Geeft meer inzicht in de kandidaat.
  • Je krijgt inzicht via iemand anders dan de kandidaat zelf.

Nadelen

  • Vaak is het zo dat kandidaten een positief gestemde referentie opgeven.
  • Reacties en antwoorden kunnen afgestemd zijn.
  • Als de kandidaat nog in dienst is kan er een negatieve reactie komen.
  • Ook kan er een tegenbod komen gericht op het behoud van de kandidaat.

Vanuit de kandidaat

Geef de juiste referenties

Als je op een salesfunctie solliciteert, dan heeft een werkgever er weinig aan als je een referentie kiest uit de tijd waarin je als vakkenvuller werkte. Zorg er altijd voor dat de referentie betrekking heeft op de functie waarop je solliciteert. Mocht dat niet kunnen dan is het aan te raden om een referentie te kiezen die competenties kan benoemen die ook relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Geef ook altijd een referentie op van iemand waarmee je gewerkt hebt. Het opgeven van een valse referentie die positieve informatie over je verstrekt, is vanzelfsprekend niet handig. Op het moment dat het bedrijf hier achter komt, zijn je kansen op de baan verkeken.

Verder is het is niet slim om een werkgever als referentie op te geven waar je op een negatieve manier bent weggegaan. De kans op een een minder positieve beschrijving is hier waarschijnlijk een stuk groter. Denk daarom goed na over welke referenties je wel en niet wil opgeven.

Je vertrek bij een organisatie is een goed moment om na te gaan welke personen openstaan om als jouw referentie te dienen, mocht het ooit nodig zijn. Benieuwd hoe je een goede indruk achterlaat bij je vertrek? Lees hier 5 tips.

Hoe vermelden?

Je kan onderin je cv een stukje opnemen voor referenties. Hier kun je vermelden dat je referenties beschikbaar zijn op aanvraag. Als er specifiek om referenties wordt gevraagd dan kun je onder het kopje referenties de volgende informatie weergeven:

  • Naam
  • Functie
  • Bedrijf
  • Telefoonnummer
  • E-mail

Het is wel verstandig om van te voren na te gaan of het telefoonnummer van jouw contactpersoon nog klopt. Ook als je al vele jaren geen contact meer hebt gehad, is het verstandig om even contact op te nemen.

Linkedin

Een belangrijk online platform dat werkgevers gebruiken om informatie in te winnen over sollicitanten is LinkedIn. Het is het zakelijke platform voor recruiters, (potentiële) werkgevers, werkende mensen en werkzoekenden. Ook hier kun je goed voor de dag komen met referenties.

Je kunt vaardigheden uitlichten op je profielpagina en die vervolgens door anderen laten beoordelen. Daarnaast kun je connecties om aanbevelingen vragen. Hoe je dit doet lees je in dit blog.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

De rol van referenties

Een potentiële werkgever kan via referenties navraag doen over de kwaliteiten en het functioneren van jou als sollicitant. Een werkgever is niet verplicht om jouw referentie te zijn. Staat een (oud) collega hiervoor open, dan is deze wel verplicht de waarheid door te geven. Daarnaast is het voor een potentiële werkgever verboden om zonder toestemming referenties op te vragen.

Denk als sollicitant goed na over welke referenties je wel en niet wil opgeven. Zorg ervoor dat het een relevante referentie is en dat je er daadwerkelijk gewerkt hebt. Wees er daarnaast op voorbereid dat je in staat bent je referenties te verklaren. Weet je goed om te gaan met referenties dan zal dit de kans een baan vergroten!

Stelling: Een slechte referentie is funest voor jouw kansen op een baan!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?

0 Reactie op "Hoe benut je referenties in het sollicitatieproces?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent