Een traineeship: is het iets voor jou?
- Lars Tertoolen
- 18 september 2018
Steeds vaker maken organisaties gebruik van traineeships in de zoektocht naar young professionals. Je zult er ongetwijfeld van gehoord hebben, maar wat houdt een traineeship nou eigenlijk in?
Sommige zullen bij het horen van een traineeship denken aan een stage, maar er is een groot verschil tussen een stage en een traineeship. Een stage vindt plaats tijdens je studie, terwijl een traineeship is bedoeld voor starters met 0 tot 2 jaar werkervaring. Daarbij moet een stagiair vaak een onderzoeksopdracht uitvoeren. Een traineeship omvangt veel meer dan dat en kun je zien als een volledige startersfunctie.
Om je een beter inzicht te geven op de vraag of een traineeship bij jou past, geven we in dit blog meer kijk op een traineeship.
Wat is een traineeship?
Een traineeship is een traject waarbij je het werken en leren binnen een organisatie combineert om je volledig klaar te stomen voor de job. Deze trajecten zijn voor starters en young professionals met een vaste positie binnen het bedrijf als doel. Veelal zijn het grote bedrijven die een traineeship aanbieden. Door jou als trainee op te leiden binnen de organisatie ontwikkel je meteen de benodigde kwaliteiten.
Het is gebruikelijk dat je 6 maanden tot 2 jaar een traineefunctie beoefent. Binnen deze periode wordt je door middel van trainingen, actieve coaching en het meelopen op verschillende afdelingen klaargestoomd voor het echte werk.
Waarom zou jij kiezen voor een traineeship?
De reden dat zo veel organisaties traineeships aanbieden is omdat zowel de organisatie als jij er veel profijt van hebben. Als je niet zeker weet of een traineeship iets voor jou is, kunnen de onderstaande voordelen meer duidelijkheid bieden.
- Het is dé mogelijkheid om te leren en te werken tegelijkertijd. Doordat je de ruimte krijgt om te leren zijn er veel mogelijkheden om je talenten te ontdekken, jezelf te ontwikkelen en vaardigheden eigen te maken. Daarnaast bouw je werkervaring op en leer je in een relatief korte periode zoveel mogelijk van de handelswijze van de organisatie.
- Jouw ontwikkeling! Tijdens een traineeship staat jouw ontwikkeling centraal.
- Professionele begeleiding. Een belangrijk onderdeel van het traject bestaat uit trainingen en intensieve coaching. Daarnaast wordt je gekoppeld aan een begeleider die jou ondersteunt bij het behalen van (persoonlijke) doelen en het succesvol afronden van je traineeship.
- Een uitstekend begin van jouw carrière. Zorg jij ervoor dat je schittert tijdens het traject en de traineeship succesvol afrondt? Dan krijg jij naar alle waarschijnlijkheid een vaste baan aangeboden. Naast de praktijkervaring die je opdoet, biedt het ook uitstekende ervaring op ‘papier’. Een traineeship staat uitstekend op je cv en geeft jou een streepje voor op andere gegadigden als je ergens anders gaat solliciteren.
- Je komt in contact met veel mensen en dit leidt tot een een groot en divers netwerk wat altijd van pas komt in je verdere carrière. Wil je weten waarom netwerken zo belangrijk is? Lees daarover meer in dit blog.
- Roulatie binnen de organisatie. Het komt vaak voor dat een traineeship is opgedeeld in verschillende trajecten. In deze trajecten draai je mee op verschillende afdelingen en vaak ook verschillende vestigingen. Hierdoor doe je in korte tijd veel en brede werkervaring op.
- Natuurlijk staat de intrinsieke motivatie om te beginnen aan de traineeship bij jou bovenaan! Toch is het niet onbelangrijk om te weten dat je tijdens een traineeship gewoon betaald krijgt. Vaak komt een traineeship met een keurig startsalaris.
Uitdagingen van een traineeship
Een traineeship klinkt ideaal en wellicht vraag jij je nu af waarom niet iedere starter opzoek is naar een traineeship. Wees voorbereid, want een traineeship is vaak een pittig traject. Omdat jij als trainee aan behoorlijk hoge verwachtingen moet voldoen, kan een traineeship voor de nodige stress zorgen.
Daarnaast is het raadzaam om goed na te denken over de volgende uitdagingen van een traineeship.
- De sollicitatieprocedure is zwaar en erg competitief.
- Een traineeship wordt beloond met een goede functie binnen het bedrijf, maar er worden ook torenhoge eisen gesteld.
- Roulatie binnen de organisatie. Doordat je actief bent op meerdere afdelingen bouw je diverse ervaring op, maar met minder diepgang dan wanneer je één functie bekleedt.
- Zorg ervoor dat het bedrijfsbelang overeenkomt met jouw eigenbelang. Jij als trainee hebt het doel voor ogen jezelf optimaal te ontwikkelen, terwijl de organisatie vaak het doel heeft talent aan te trekken en de posities optimaal in te vullen. Normaal gesproken gaan deze doelen samen, maar als jij het gevoel krijgt dat de verhoudingen niet meer kloppen, is het verstandig tijdig aan de bel te trekken!
- Tussendoor stoppen kost geld. De organisatie investeert veel geld in jou (dit bedrag kan oplopen tot tienduizenden euro’s). Sommige bedrijven hanteren daarom een kostenregeling waarin staat dat je het geld gedeeltelijk of helemaal moet terugbetalen als je stopt met de traineeship.
Hoe word jij een trainee?
Bij veel traineeships is de concurrentie groot. Door die grote concurrentie is het selectieproces erg zwaar. Vaak moet je drie tot zeven rondes doorkomen om de plek te bemachtigen. Niet elke organisatie hanteert hetzelfde sollicitatieproces, maar in het algemeen zijn er wel overeenkomsten.
De eerste ronde bestaat vaak uit de goedkeuring van je sollicitatiebrief en cv. De volgende ronde bestaat veelal uit een assessment. Het kan zijn dat je gevraagd wordt te participeren in een groepsassessment op locatie. Ook kan het voorkomen dat je gevraagd wordt een online assessment te maken.
Als je deze ronde goed doorkomt, volgt meestal het selectiegesprek. Naast een interview kan het voorkomen dat je ook hier nog een opdracht krijgt om je geschiktheid te testen. In de laatste ronde wordt je uitgenodigd voor het eindgesprek waar regelmatig directieleden bij aanwezig zijn.
Een traineeship komt dus met hoge verwachtingen en veel concurrentie. In alle eerlijkheid is het binnenhalen van een traineeship pittig en de kans op succes is relatief klein. Desondanks kan een traineeship jou de droomstart van je carrière te bezorgen! Om deze kans te vergroten staan hier 8 tips om jou verder te helpen.
#1 Past het bij jou?
Ga eerst bij jezelf na of dit echt is wat je wilt en of het past bij jouw competenties. Van een trainee wordt verwacht dat je proactief, zelfstandig, ambitieus en leergierig bent. Als deze competenties ontbreken is het sterk de vraag of een traineeship voor jou de juiste keuze is. Naast een traineeship zijn er ook andere manieren om je carrière goed te starten, lees daarover in dit blog.
#2 Onderscheid jezelf!
Organisaties zijn op zoek naar toptalenten. Hierdoor is het belangrijk dat je je kan onderscheiden van andere kandidaten. Het is van belang dat je hier al vroeg mee begint. Goede resultaten tijdens je studie zijn een basisvereiste voor traineeship. Ook kun je jezelf onderscheiden met behulp van relevante buitenschoolse activiteiten.
#3 Kom in beeld via een business course.
Dit zijn organisaties die evenementen organiseren om in contact te komen met interessante kandidaten. Op dit, vaak meerdaagse evenement, worden jij en alle andere kandidaten op diverse manieren getest en leert het bedrijf de aanwezigen kennen. Bij sommige traineeships kun je zelfs alleen binnenkomen door middel van een business course. Bij andere is dit niet verplicht, maar is het toch dé uitgelezen kans om in beeld te komen.#4 Verdiep je in de organisatie en de branche
Door uitgebreid onderzoek te doen, kom je er achter of dit de juiste plek is voor jou om je carrière te starten. De keuze die je maakt is namelijk voor de lange termijn. Daarbij is dit cruciaal om goed voor de dag te komen bij de recruiters. Door de hoge concurrentie is indruk maken de enige manier. Laat zien dat je weet welke bedrijfscultuur er speelt en waarom deze aansluit bij jou!
#5 Zorg dat je cv op orde is
Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar een cv met onzorgvuldigheden staat garant voor een afwijzing. Voor extra tips over het inhoudelijk optimaliseren van je cv klik hier. Wil je indruk maken met een modern uiterlijk? Bekijk dan onze gratis cv templates.
#6 Solliciteer met passie
Weet waarom je voor deze traineeship kiest. De intrinsieke motivatie die je hebt voor de organisatie en/of je vakgebied, is cruciaal. Denk goed na over je drijfveren en zet deze op papier. Door dit goed over te brengen weten de recruiters dat je loyaal bent en het écht wilt. Lees hier hoe je in 3 stappen je passie kunt verwoorden in je motivatiebrief.
#7 Wees eerlijk
Belangrijk is dat het profiel wat je schets over jezelf klopt. Een halve waarheid is een hele leugen en recruiters prikken hier gemakkelijk doorheen. Maak indruk door je unieke kwaliteiten en vaardigheden zo relevant mogelijk te maken voor de werkgever.
#8 Blijf professioneel bij een afwijzing
Als het toch niet gelukt is om de traineeship binnen te halen, is het belangrijk om altijd professioneel te blijven. Vergeet daarnaast niet om feedback te vragen, daar kun je veel van leren. Het bedanken van de organisatie zorgt er bovendien voor dat je een goede indruk achterlaat. De kans bestaat dat je in de toekomst weer in contact komt met de organisatie of haar werknemers.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Een traineeship als carrièrestart
Bij een traineeship worden hoge eisen gesteld en het traject is erg arbeidsintensief. Ga van te voren goed na of een dergelijke traject aansluit bij jouw competenties en passie. Als je de pittige sollicitatieprocedure doorkomt, sta je aan het begin van een enorm leerzame periode en een geweldig begin van je carrière!
Stelling: Een traineeship is dé manier om goed te beginnen aan je carrière!
Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?
0 Reactie op "Een traineeship: is het iets voor jou?"