Weten waarom je solliciteert is belangrijker dan weten hoe

  • Pascal Joore
  • 4 september 2018

Waar een wil is, is een weg. Een uitspraak die je ongetwijfeld kent. Wanneer het ‘waarom’ sterk genoeg is, kun je dingen bereiken die je voor onmogelijk hield. Een voorbeeld:

Iemand vraagt of je je hand voor 10 seconden in het vuur wil steken voor 20 euro. Zeer waarschijnlijk zeg je nee. Maar stel dat je je hand in het vuur moet steken om het leven te redden van een geliefde. Dan doe je het zonder twijfel.

In beide scenario’s moet je je hand in het vuur steken, maar in het tweede scenario is het ‘waarom’ drastisch veranderd. Je handelt zonder twijfelen en redt het leven van jouw geliefde.

Hoewel het voorbeeld wat extreem en onwaarschijnlijk is, kun je de ‘waarom’-werking wel toepassen in het dagelijkse leven. Weten waarom je iets doet, heeft namelijk veel voordelen.

De voordelen van weten waarom

Als je weet waarom:

  • Kun je specifieke doelen stellen;
  • Kun je makkelijker beslissingen nemen op moeilijke momenten;
  • Ben je gemotiveerder (lange termijn);
  • Is het makkelijker om oplossingen te bedenken bij problemen;
  • Ben je vastberaden en heb je meer zelfvertrouwen;
  • Is de kans groter dat je zult slagen.

Verlangen naar iets dat diep van binnen komt, is een krachtige drijfveer. Als je die drijfveer weet te vinden dan weet je precies wat je te doen staat en zal niemand je tegenhouden.

Het verschil tussen weten waarom en weten hoe

In het bedrijfsleven ligt de focus vaak op het ‘hoe’. Als je weet hoe je iets doet, kun je met specifieke handelingen een bepaald resultaat behalen. Het is relatief makkelijk om te leren hoe je iets doet: je zoekt online naar tips, je volgt instructies op of je volgt een training.

Achterhalen ‘waarom’ je iets doet, is een stuk lastiger. Je moet ergens induiken om processen, beslissingen, handelingen en beweegredenen in kaart te brengen en te begrijpen. Je moet op zoek naar de onderliggende gedachte. En juist omdat het lastiger is om het ’waarom’ te achterhalen, laten veel mensen het achterwege. Zowel op de werkvloer als in het alledaagse leven.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de goede voornemens met oud en nieuw. Mensen stellen een doel en weten precies hoe ze het moeten bereiken (stoppen met roken of meer sporten). Toch faalt meer dan 80% van de mensen, omdat het verlangen simpelweg niet groot genoeg is om hun levensstijl aan te passen.

Het probleem van goede voornemens is dat het vaak sociaal wenselijke doelen zijn. Het zijn geen verlangens die diep van binnen komen, waardoor de motivatie na verloop van tijd wegebt. En laten we eerlijk wezen, als je iets écht wilt dan wacht je niet tot 1 januari.

Weten ‘waarom’ je solliciteert

Bij elke sollicitatie zou je jezelf af moeten vragen waarom je het doet. Doe je het omdat het goed betaalt? Solliciteer je omdat het een ‘logische’ stap is in je carrière? Of doe je het omdat je je passie wilt volgen?

Om het belang van het ‘waarom’ te illustreren, stellen we je een aantal standaard sollicitatievragen:

Om een goed antwoord te geven op de bovenstaande vragen moet je onder andere weten wat jouw unieke kwaliteiten zijn, waar je enthousiast van wordt en waar je in de toekomst naartoe wilt.

De basis van al deze antwoorden ligt in het ‘waarom’. Maar hoe kom je erachter wat jouw ‘waarom’ is?

Wat is jouw ‘waarom’?

Voor sommigen is het makkelijk. Ze weten van jongs af aan al wat hun drijft en waar ze de rest van hun leven mee bezig willen zijn (denk aan topsporters of artiesten).

Voor anderen is het helemaal niet zo voor de hand liggend. Sommigen weten op hun 60ste nog steeds niet wat hen precies drijft.

Om je te helpen bij het ontdekken van jouw ‘waarom’, geven we hieronder een aantal tips.

#1 Focus op intrinsiek motivatie

Als je elke dag met plezier naar je werk wilt gaan, is het belangrijk om te focussen op intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie ontstaat uit gedrag dat wordt gestimuleerd door interne beloningen zoals plezier, blijdschap en voldoening.

Extrinsieke motivatie is veel minder krachtig. Net als het voorbeeld in de introductie van het blog, zal een financiële beloning (extrinsieke motivatie) niet voldoende zijn om je te motiveren op de lange termijn of in zware tijden.

#2 Achterhaal waar je van nature goed in bent

Hetgeen waar je van nature goed in bent, ligt vaak in lijn met hetgeen je gepassioneerd over bent. Kijk terug naar vorige functies, hobby’s of projecten die je tijdens je studie hebt uitgevoerd.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke werkzaamheden gingen voor jou vanzelfsprekend, terwijl anderen er moeite mee hadden?
  • Waar blink je in uit zonder moeite te hoeven doen?

Het antwoord op deze vragen zegt veel over jouw talent. Het zegt iets over wat jou uniek maakt en wat je van nature leuk vindt om te doen. Het kan jouw antwoord zijn op de vraag ‘waarom’.

Koppeling met de praktijk

Weet je waar je van nature goed in bent, maar vind je het lastig om er een beroep aan te koppelen? Probeer dan een aantal competenties op papier te zetten die kenmerkend zijn voor jouw talent.

Gebruik deze competenties vervolgens om er een beroep bij te zoeken, bijvoorbeeld met dit overzicht. Elk beroep heeft zo zijn eigen kenmerken en jouw competenties zorgen ervoor dat je het betreffende beroep goed kunt uitvoeren of niet.

Een andere manier om een globaal idee te vertalen naar een concreet functieprofiel is door je eigen vacature te schrijven. In dit blog leggen we stap voor stap uit hoe je dat doet.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Weet wat jij belangrijk vindt

Wanneer je solliciteert op een baan die écht bij je past, is het cruciaal om te weten waar je waarde aan hecht. Een aantal voorbeelden:

  • Samenwerken
  • Zelfontwikkeling
  • Status
  • Fysieke uitdaging
  • Humor
  • Waardering
  • Reizen
  • Duurzaamheid

Zet voor jezelf minimaal 5 waarden op papier. Vraag jezelf vervolgens af waarom je ze belangrijk vindt. Kijk daarnaast of je een verband kunt vinden tussen de verschillende waarden. Ook dit geeft inzicht in het ‘waarom’.

Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je belangrijk vindt, dan weet je ook waarom je op zoek gaat naar een bepaalde functie of waarom je solliciteert bij een bepaalde werkgever.

#4 Houd een activiteitendagboek bij

Welke activiteiten kosten je energie en van welke activiteiten krijg je energie? Schrijf ze op papier en vermeld daarbij welke specifieke handelingen energie kosten en opleveren. Houd dit een tijdje vol (een aantal weken), zodat je voldoende punten op papier hebt staan.

Door de handelingen op te schrijven, krijg je inzicht in je drijfveren. Je weet precies wat je graag doet en waar je voldoening uithaalt. Met de lijst van activiteiten en handelingen kun je op zoek naar je volgende baan. Welk beroep sluit aan bij de activiteiten waar jij de meeste energie van krijgt?

Weten waarom je solliciteert is belangrijker dan weten hoe

Weten waarom je iets doet, is belangrijk in alle aspecten van het leven en dus ook wanneer je solliciteert. Het zorgt voor een onuitputtelijke bron van energie, het geeft richting aan je carrière en het vergroot de kans dat je zult slagen.

Ga dus op zoek naar jouw ‘waarom’ en niemand zal je tegen kunnen houden! Weten waarom je solliciteert is belangrijker dan weten hoe!

Stelling: Weten waarom je solliciteert is belangrijker dan weten hoe je het doet!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Weten waarom je solliciteert is belangrijker dan weten hoe"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent