De zoektocht naar een baan: 5 tips voor de werkzoekende
- Pascal Joore
- 18 juli 2017
De duur van de zoektocht naar een baan is per persoon verschillend. Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld zeven maanden doen over het vinden van een nieuwe baan.
Hoelang je op zoek bent naar een nieuwe baan is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, ervaring, de branche waarin je solliciteert en de situatie waarin je zit. Als je werkloos bent duurt het over het algemeen langer om een baan te vinden dan wanneer je werkzaam bent.
Hoe pak je de zoektocht aan? Waar moet je opletten en wat doe je als je wordt afgewezen? In dit blog geven we je 5 tips!
#1 Stel je eigen vacaturetekst op
De vraag ‘welk beroep past bij mij?’, heb je waarschijnlijk al regelmatig aan jezelf gesteld. Over het algemeen weet je meestal wel wat je leuk vindt en waar je sterke en zwakke punten liggen. Toch blijkt het in de praktijk lastig te zijn om daar een functietitel aan te koppelen.
Een methode die je daarbij kan helpen is het opstellen van je eigen vacaturetekst. Hiermee vertaal je een globaal idee naar een concreet functieprofiel.
Hoe doe je dat dan? Aan de hand van een bestaande vacaturetekst stel jij stapsgewijs een geschikte vacature op:
- Beschrijf in wat voor soort organisatie je wilt werken.
- Bedenk voor welke taken jij verantwoordelijk wilt en kunt zijn.
- Stel realistische arbeidsvoorwaarden op.
- Omschrijf je opleidingen en ervaringen.
- Omschrijf je persoonlijke eigenschappen en competenties.
Wanneer je de bovengenoemde punten voor jezelf hebt omschreven, zul je merken dat je een aardig beeld hebt van wat je wilt en kunt. Jouw taak is daarna om de bovenstaande gegevens te koppelen aan een functietitel.
Een uitgebreide toelichting over deze methode vind je hier.
#2 Neem de tijd voor je zoektocht naar een baan
Nu je een beeld hebt van je wilt, is het tijd om de zoektocht naar vacatures te starten. Het is belangrijk om rustig de tijd te nemen en het niet te overhaasten. Wanneer je te snel werk wilt vinden, loop je het risico dat je op de verkeerde plek terecht komt. In het slechtste geval sta je na een aantal maanden weer op straat en kun je opnieuw beginnen. Dit is niet alleen funest voor je eigen motivatie, maar ook voor je cv.
To do:
- Maak een selectie van vacaturesites waar vacatures worden aangeboden in de branche/richting waarin jij een baan zoekt.
- Schakel je netwerk in: licht mensen uit je omgeving in over jouw zoektocht. Wie weet vind jij via jouw netwerk een passende baan! Lees hier meer over hoe jij jouw netwerk in kunt zetten bij de zoektocht naar een baan.
- Overweeg om gebruik te maken van de diensten van een werving- en selectiebureau.
- Vergroot je online vindbaarheid en word gehunt!
- Ga pas in op een werkaanbod als je bij verschillende bedrijven op bezoek bent geweest. Door meerdere organisaties en de bijhorende culturen te proeven, kun je een weloverwogen keuze maken.
Verborgen arbeidsmarkt
Houd er rekening mee dat een deel van de vacatures niet goed vindbaar is. Dit komt bijvoorbeeld omdat de advertentiekosten te hoog zijn voor sommige werkgevers of omdat populaire vacatures niet eens op vacaturessites geplaatst worden. Het geheel van deze onzichtbare vacatures wordt ook wel de verborgen arbeidsmarkt genoemd. In dit blog vind je een aantal tips om ook dit deel van de arbeidsmarkt bloot te leggen.#3 Cv en motivatiebrief
Zodra je een vacature hebt gevonden en besluit te solliciteren, is het tijd om je cv te controleren en een motivatiebrief te schrijven.
Curriculum vitae
Zorg ervoor dat de inhoud van je cv up-to-date is en controleer het op relevantie. Per sollicitatie zal de vraag naar vaardigheden en competenties variëren. Probeer per sollicitatie de belangrijkste onderdelen uit de vacature terug te laten komen in je cv.Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, wees consistent in de opmaak en presentatie van je cv. Overzicht en duidelijkheid geniet in veel gevallen de voorkeur. Naast de opmaak kun jij je cv verrijken met de feedback van anderen. Durf vrienden, kennissen en familie ook eens te vragen grondig naar je cv te kijken. Hebben zij nog geschikte feedback? Bestudeer de feedback en pas het waar nodig toe.
Motivatiebrief
Het schrijven van een motivatiebrief blijft voor velen van ons een uitdaging. Toch kun je de kans op een sollicitatiegesprek met deze tips vergroten:
- Stel je motivatie op vanuit jouw intrinsieke motivatie. Lees in dit blog hoe je jouw passie op papier zet.
- Bestudeer de competenties die staan opgesteld in de vacaturetekst en onderbouw waarom jij over deze competenties beschikt.
- Zorg ervoor dat je de motivatiebrief persoonlijk maakt. Dit doe je door de brief te richten aan de persoon die je benadert en de schrijfstijl aan te passen aan de stijl van het bedrijf.
- Maak indruk met een originele openingszin en benadruk je kwaliteiten in de slotzin.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#4 Het gesprek
Hoera! Je bent uitgenodigd voor het gesprek. Met een goede voorbereiding neem je onzekerheden weg én vergroot je de kans op een baan.
Voor het gesprek
Zoek informatie op over het bedrijf. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je weet wat voor producten/diensten het bedrijf aanbiedt, welke bedrijfscultuur er heerst en wat de omvang van de organisatie is.Er zijn een aantal vragen die je kunt verwachten tijdens het sollicitatiegesprek. Hieronder geven we enkele voorbeelden:
- Hoe zie jij je rol binnen een team?
- Wat is een probleem dat je in het verleden bent tegengekomen en hoe heb je dit opgelost?
- Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
- Wat zijn je sterke en zwakke punten?
- Waarom moeten we jou aannemen?
Bereid zelf ook een aantal vragen voor om te stellen. Hiermee toon je oprechte interesse en kom je meer te weten over de functie waarop je solliciteert. Hier vind je vijf voorbeelden.
Tijdens het gesprek
Na de uitgebreide voorbereiding moet jij je natuurlijk bewijzen tijdens het sollicitatiegesprek. Dit doe je door tijdens het gesprek inlevingsvermogen te tonen en te luisteren. Daarnaast kun jij tijdens het gesprek initiatief tonen door bijvoorbeeld met een passend idee te komen. Hoe lastig het ook kan zijn, probeer tijdens het gesprek zelfvertrouwen uit te stralen. Let daarbij op je lichaamshouding en gebruik geen woorden waarmee je jezelf in twijfel trekt.
Na het gesprek
In de meeste gevallen duurt het even voordat je een terugkoppeling vanuit de recruiter of de organisatie krijgt. Hoelang dit duurt verschilt per bedrijf. Geef diegene met wie je het gesprek hebt gehad even de ruimte om jou een terugkoppeling te geven. Realiseer je dat jij hoogstwaarschijnlijk niet de enige bent geweest die op gesprek is geweest. Mocht je na twee weken geen reactie hebben vernomen, neem dan zelf contact op.#5 Houd een positieve mindset
Voor sommigen is de zoektocht naar een baan minder leuk dan voor anderen. Hoe houd je bijvoorbeeld een positieve mindset als je keer op keer wordt afgewezen?
Wanneer je veel afwijzingen ontvangt, loop je het risico om sollicitatiemoe te worden. Sollicitatiemoeheid wil je juist voorkomen. Wanneer jij het idee hebt dat je sollicitatiemoe bent, is het verstandig om een stap terug te doen.Zet je afwijzing om in een kans
Je kunt na een afwijzing om feedback vragen. Wat kun jij verbeteren? Wees niet bang om feedback te vragen, het zou je zomaar eens kunnen helpen bij je volgende sollicitatie.
Er zijn drie redenen waarom je om feedback zou moeten vragen: 1. Je creëert kansen. 2. Je onderscheidt jezelf. 3. Je bouwt aan je netwerk en reputatie.
Wil je weten hoe je het beste kunt reageren na een afwijzing, lees dan dit blog.
De zoektocht naar een baan
De zoektocht naar een baan kan worden gezien als een stappenplan dat je doorloopt. De eerste stap is om je goed te oriënteren op de arbeidsmarkt. Vervolgens ga je op zoek naar vacatures, waarbij je je niet beperkt tot één vacaturesite. Bij de derde stap neem jij je cv en motivatiebrief onder de loep en betrek je anderen eventueel bij dit proces. Wanneer je op gesprek mag komen, dien je zoveel mogelijk onzekerheden weg te nemen door je goed voor te bereiden. Mocht je na het gesprek te horen krijgen dat jij niet de juiste kandidaat bent geworden, probeer dan positief te blijven en de afwijzing om te zetten in een kans!
Stelling: Je kunt beter de tijd nemen tijdens de zoektocht naar een baan, dan lukraak solliciteren! Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!
0 Reactie op "De zoektocht naar een baan: 5 tips voor de werkzoekende"