Vergroot je kans op een baan door authentiek te zijn: 6 tips

  • Pascal Joore
  • 30 mei 2017

Om de kans op een succesvolle sollicitatie te vergroten, moet je jezelf positief onderscheiden van andere sollicitanten.

Hoe populairder de vacature, hoe groter de kans is dat er kandidaten zijn die, net als jij, voldoen aan de functievereisten. Om jezelf te onderscheiden, zul je dus verder moeten kijken dan jouw relevante opleidingen, werkervaring en competenties.

Een makkelijke én effectieve manier om dit te doen, is door jezelf te zijn. Ieder mens is immers uniek. Waarom zou je daar geen gebruik van maken?

Jezelf zijn: de kracht van authenticiteit

Authentieke mensen zijn origineel, integer en staan dicht bij zichzelf. Ze stralen vertrouwen uit, omdat hun handelingen aansluiten bij wat ze zeggen en waar ze voor staan. De intrinsieke motivatie, oprechtheid en betrouwbaarheid die hieruit voortvloeien zijn ontzettend waardevol voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Voor een werkgever is het interessant om een authentiek persoon aan te nemen, omdat authentieke mensen vastberaden zijn. Ze hebben bewust gekozen voor de functie, ze delen de visie van het bedrijf en staan achter de werkzaamheden die ze uitvoeren. Hierdoor zijn ze bevlogen met de werkzaamheden, betrokken bij de organisatie en minder snel geneigd om het bedrijf te verlaten dan niet-authentieke werknemers.

Authenticiteit draagt dus bij aan je eigen welzijn, het biedt een meerwaarde voor de werkgever én het onderscheidt je van de andere sollicitanten. Drie vliegen in één klap!

6 tips om authentiek te zijn

#1 Doe wat je écht wilt

Authentieke mensen hebben veel zelfkennis en handelen vanuit hun eigen drijfveren. Om authenticiteit uit te stralen moet je volledig achter je eigen keuze staan. Je moet dus weten wat je wilt vóórdat je op zoek gaat naar vacatures.

Zowel de werkzaamheden als jouw toekomstige werkplek moeten bij je passen. Oriënteer jezelf op de arbeidsmarkt en breng je persoonlijke drijfveren in kaart. Waar gaat je hart sneller van kloppen en bij welke werkgever ga jij je direct thuisvoelen?

In een eerder artikel leggen we uit hoe je jouw passie en kwaliteiten kunt koppelen aan de arbeidsmarkt. Een meer praktische benadering vind je hier. Door je eigen (ideale) vacature te schrijven, kun je een globaal idee vertalen naar een concreet profiel met bijhorende werkzaamheden.

#2 Focus op unieke kwaliteiten

Authenticiteit straal je uit door origineel te zijn. En wat is nu meer kenmerkend dan de unieke kwaliteiten waarover je beschikt?

Vraag jezelf af wat jou anders maakt dan de rest. Is het jouw empathische vermogen? Is het jouw unieke werkwijze? Of is het een combinatie van competenties en vaardigheden dat jou uniek maakt?

Ga op zoek naar je unieke kwaliteiten en gebruik hierbij jouw directe omgeving. Soms zie je zelf namelijk niet waar je goed in bent, omdat dergelijke kwaliteiten voor jou vanzelfsprekend zijn. Juist daar ligt vaak jouw toegevoegde waarde.

Zodra je je unieke kwaliteiten op papier hebt staan, kun je ze gebruiken in je cv, in je motivatiebrief en tijdens het sollicitatiegesprek. Let er wel op dat je alleen de kwaliteiten benadrukt die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert!

#3 Toon zelfvertrouwen

Authentieke mensen zijn vastberaden en weten waar ze voor staan. Dit uit zich in een hoge mate van zelfvertrouwen. Om authentiek over te komen, moet je dus zoveel mogelijk onzekerheden wegnemen en achter je uitspraken staan.

Bereid je goed voor, verdiep je in de functie en onderzoek het bedrijf. Sluit uit dat je onzeker overkomt door op voorhand een mening te vormen over functie- en bedrijfsgerelateerde zaken.

Zorg daarnaast voor een duidelijk onderbouwing van je mening. Waarom deel je de visie van het bedrijf? Waarom vind je dat proces X beter kan? Hoe zou je een bepaalde taak uitvoeren en waarom doe je het op die manier?

Door je mening op voorhand te onderbouwen, voorkom je dat je met een mond vol tanden staat als om jouw mening wordt gevraagd tijdens een telefonische screening of het sollicitatiegesprek.

Probeer daarnaast twijfelachtig taalgebruik te vermijden. Met uitspraken als “ik denk”, “misschien” of “eigenlijk” trek je jezelf in twijfel en kom je onzeker over. Tot slot is consistente communicatie belangrijk. Als je in je motivatiebrief zegt dat je goed bent in het coachen van mensen, moet dat ook blijken tijdens het sollicitatiegesprek.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Laat je passie zien

Een goede manier om authenticiteit uit te stralen is door jouw passie en enthousiasme voor het vak te laten zien. Authentieke mensen handelen immers vanuit hun eigen drijfveren en zijn daardoor bevlogen met het werk dat ze doen.

In een face-to-face gesprek kun je aan de hand van emoties en lichaamstaal jouw bevlogenheid en enthousiasme letterlijk laten zien: neem een actieve houding aan, vermijd een monotone stem, ondersteun uitspraken met handgebaren en gebruik gezichtsuitdrukkingen om mensen mee te nemen in je verhaal.

Maar wat als je nog moet solliciteren? Hoe toon je passie in een motivatiebrief?

Om je passie op papier te zetten, moet je de oorzaak van je passie achterhalen en deze vervolgens koppelen aan kenmerken van de functie of het bedrijf. Op die manier kun je je passie vertalen naar een voordeel voor de werkgever en een ijzersterke indruk maken.

In dit artikel kun je een uitgebreide toelichting vinden: 3 stappen om je passie te verwoorden in je motivatiebrief.

#5 Wees jezelf

Accepteer wie je bent en laat jouw persoonlijkheid doorschemeren in elk aspect van je sollicitatie. Zelfkennis en -acceptatie vormt het fundament van authenticiteit, laat het dus ook zien.

Cv

  • Schrijf een persoonlijke samenvatting.
  • Voeg elementen toe die jouw persoonlijkheid weerspiegelen (afbeeldingen, icoontjes, kleuren, etc).
  • Voeg eventueel een onderdeel toe waarin je je persoonlijke eigenschappen presenteert.

Motivatiebrief

Het sollicitatiegesprek

Als je het gevoel hebt dat je jezelf niet kunt zijn tijdens het solliciteren, moet je jezelf afvragen of het überhaupt een goed idee is om bij het betreffende bedrijf te solliciteren.

 #6 Vermijd sociaal wenselijk gedrag

Iedereen vertoont weleens sociaal wenselijk gedrag. Je past je aan om te voldoen aan de wensen en verwachtingen van een ander. In de context van het solliciteren is het voor sommige mensen eerder regel dan uitzondering.

Zonde, want sociaal wenselijk gedrag gaat ten koste van je authenticiteit. Je bent jezelf immers aan het voorliegen. Daarnaast kost het ontzettend veel energie, omdat je continu rekening moet houden met de meningen van anderen.

Hoe voorkom je sociaal wenselijk gedrag?

De beste manier om sociaal wenselijk gedrag tijdens het solliciteren te vermijden, is door je goed  te oriënteren op de arbeidsmarkt. Als je achter je keuze staat, zal “sociaal wenselijk gedrag” overeenkomen met je eigen gedrag. Hierdoor hoef je jezelf niet voor te liegen om aan de wensen van een ander te voldoen.

Stem daarnaast niet blindelings in met wat een gesprekspartner zegt. Wanneer je het niet eens bent met iemand, mag je best wat tegengas geven. Houd er wel rekening mee dat je jouw mening goed moet onderbouwen en dat je de ander in zijn waarde laat.

Assertiviteit

Het vermijden van sociaal wenselijk gedrag gaat hand in hand met assertiviteit. Voor de één is het geen probleem om op te komen voor zijn/haar eigen mening, terwijl het voor de ander praktisch onmogelijk lijkt.

Mocht je van nature moeite hebben met het geven van je eigen mening, kun je op voorhand met iemand oefenen. Probeer de ander bijvoorbeeld feedback te geven over alledaagse handelingen die in jouw ogen beter kunnen. Mocht dat niet voldoende zijn, kun je ook een assertiviteitstraining volgen.

Beperkingen

Op de werkvloer kent authenticiteit een zekere grens waar je rekening mee dient te houden. In bepaalde rollen zijn er nu eenmaal beperkingen, regels, etiquettes en/of verwachtingen vanuit het bedrijf of de samenleving. Bijvoorbeeld omdat je met klanten werkt of een publieke rol vervult.

Wanneer je gaat solliciteren, zul je in sommige gevallen water bij de wijn moeten doen. Unieke kenmerken die bijdragen aan jouw authenticiteit, maar die werken onmogelijk maken, zul je wellicht naast je neer moeten leggen.

Vergroot je kans op een baan door authentiek te zijn

Authentiek zijn is goed voor je eigen welzijn, het biedt een meerwaarde voor de werkgever en het is een ideaal middel om jezelf te onderscheiden. Waarom zou je daar geen gebruik van maken als sollicitant?

Haal het maximale uit jezelf, solliciteer op een functie die bij je past, volg je passie, benadruk je unieke kwaliteiten, wees jezelf en durf voor je eigen mening op te komen!

Je zult jezelf beter voelen én de kans op een succesvolle sollicitatie vergroten!

Stelling: authentiek zijn is meer waard voor jezelf dan voor de werkgever!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Vergroot je kans op een baan door authentiek te zijn: 6 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent