Voorkom dat je een baan misloopt, omdat je onbereikbaar bent: 6 tips
- Pascal Joore
- 7 maart 2017
Er komt aardig wat kijken bij de zoektocht naar een passende baan. Er zijn verscheidende factoren die meespelen bij de zoektocht, bijvoorbeeld het opstellen van een geschikt cv en een relevante motivatiebrief. Tegenwoordig zetten sommige sollicitanten een extra stap door een video pitch in te zenden of een elevator pitch voor te bereiden.
Maar…
Al deze moeite kan voor niets zijn als je niet goed bereikbaar bent! Wanneer je niet bereikbaar bent kan dat voor jou als sollicitant ernstige gevolgen hebben voor je verdere sollicitatieprocedure.
Je laat geen goede (eerste) indruk achter wanneer een potentieel werkgever of recruiter jou niet kan bereiken. Voor je het weet, gaat iemand anders er met jouw droombaan vandoor!
Om te voorkomen dat je een baan misloopt, omdat je onbereikbaar bent geven we in dit blog 6 tips.
Benaderbaar
Bereikbaar zijn, begint met benaderbaar zijn. Als mensen jouw contactgegevens niet hebben, zul je nooit benaderd worden en hoef je ook niet bereikbaar te zijn.
Als sollicitant wil je zoveel mogelijk reacties krijgen op je verstuurde sollicitaties of andere acties die je hebt verricht om werk te vinden. Dit betekent dat je de drempel, om met jou contact op te nemen, zo laag mogelijk moet maken. We bespreken hieronder verschillende mogelijkheden.
#1 Zet jouw netwerk in én deel je contactgegevens
Het creëren en hebben van een netwerk vergroot je mogelijkheden bij de zoektocht naar een baan aanzienlijk. Wanneer je besluit om jouw netwerk actief in te zetten, moet je bij elk contactmoment telefoonnummers uitwisselen of op zijn minst het telefoonnummer van je contactpersoon ontfutselen.
Op die manier kun je je eigen contactinformatie als contact delen via sms of WhatsApp. Deze contactinformatie kun je op voorhand volledig invullen. Op die manier heeft de betreffende persoon niet alleen jouw telefoonnummer, maar bijvoorbeeld ook je adres en e-mailadres.
Het consistent verspreiden van je contactgegevens is belangrijk, omdat jouw connecties op die manier direct contact op kunnen nemen als ze ergens een mogelijkheid voor je zien. Als jouw budget het toelaat kun je ook visitekaartjes laten maken.
In dit blog leggen we uit hoe je jouw netwerk effectief in kunt zetten bij de zoektocht naar een baan.
#2 Vermeld contactgegevens in je cv
Vermeld bovenaan je cv op zijn minst een telefoonnummer en e-mailadres. Vermeld hierbij ook de woorden “Telefoonnummer” en “E-mailadres”. Dit draagt bij aan de leesbaarheid van je cv voor screening software.
Screening software
Screening software wordt door werkgevers gebruikt om kandidaten te screenen, waardoor het wervingsproces minder geld kost en sneller verloopt. Hoewel de software tijd en geld bespaart voor de werkgever, zorgen de imperfecties van de software ervoor dat niet alle cv’s correct worden “gelezen”.
Om er zeker van te zijn dat jouw gegevens correct in een database belanden en een werkgever contact met je op kan nemen, moet jouw cv leesbaar zijn voor screening software. Dit geldt zowel voor de contactgegevens als voor de overige onderdelen van je cv. In dit blog geven we 7 tips om de leesbaarheid van je cv te optimaliseren voor dergelijke software.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Bereikbaar
Naast benaderbaar zijn, is bereikbaar zijn vanzelfsprekend ook van belang. Er zijn verschillende communicatiemiddelen en -kanalen waarop een potentiële werkgever of recruiter jou moet kunnen bereiken. We geven je een aantal tips waar je op kunt letten bij het gebruik van deze communicatiemiddelen- en kanalen.
#3 Telefonische bereikbaarheid
Naar alle waarschijnlijkheid word je, wanneer je hebt gesolliciteerd, door de recruiter of de potentiële werkgever gebeld. Je kunt natuurlijk ook gebeld worden naar aanleiding van een netwerkgesprek, een bezoek dat je hebt gebracht aan een carrièrebeurs of een oproep die je hebt geplaatst op je LinkedIn pagina.
Je wilt zo’n mooie kans natuurlijk niet aan je voorbij laten gaan. Het is daarom van uiterst belang dat jij telefonisch bereikbaar bent. Laat bijvoorbeeld je geluid aan staan als je gaat klussen of sporten. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om op te kunnen nemen, stel dan je voicemail op de juiste manier in:
- Spreek duidelijk je voornaam en achternaam in;
- Geef aan dat je op dat moment niet bereikbaar bent;
- Stuur aan op een vervolg en geef aan dat je degene terugbelt.
#4 E-mail etiquette
Bereikbaar zijn per e-mail is tegenwoordig net zo cruciaal als bereikbaar zijn per telefoon. Daarom geven we een aantal tips om je bereikbaarheid per e-mail te optimaliseren:
- Stel jouw telefoon dusdanig in dat je ook e-mailberichten kunt ontvangen op je telefoon. Zo kun je je e-mail regelmatig op je telefoon checken;
- Zorg voor een zakelijk e-mailadres dat makkelijk te verstaan is. Dat maakt het makkelijk om je e-mailadres uit te wisselen tijdens verbale gesprekken. Denk bijvoorbeeld aan: voornaam.achternaam@mail.com
- Wacht niet te lang met een reactie om betrokkenheid te tonen. Beantwoord je e-mail binnen één dag;
- Stel een elektronische handtekening in met je volledige naam, telefoonnummer, e-mailadres en eventueel woonadres.
#5 LinkedIn
LinkedIn is en blijft een populair platform om te netwerken en actief te zoeken naar werk. Wanneer jij ervoor kiest om LinkedIn voor deze gelegenheden te gebruiken, is het aan te raden om je profiel bij te werken en met regelmaat terug te keren naar het platform:
- Zorg ervoor dat je werkervaring up-to-date is;
- Check regelmatig je inbox op LinkedIn;
- Zorg ervoor dat je contactgegevens up-to-date zijn;
- Controleer of je meldingen hebt ontvangen wanneer je reacties of updates hebt geplaatst.
#6 Bereikbaar, maar geen reactie?
Het verschilt per organisatie wanneer je een reactie kunt verwachten na het eerste sollicitatiegesprek. Je kunt aan het einde van het gesprek vragen wanneer men verwacht jou een reactie te kunnen geven.
Over het algemeen kun je een reactie verwachten na een à twee weken. Zorg er dus voor dat je gedurende die periode bereikbaar bent. Indien je na twee weken zelf niets hebt vernomen, kun je eventueel zelf contact opnemen met de organisatie. Blijf zakelijk en vraag wanneer je een reactie kunt verwachten:
"Ik heb een paar weken geleden een sollicitatiegesprek gehad, met x, voor de functie x. Ik heb tot nog toe geen reactie ontvangen, maar ben erg benieuwd naar jullie oordeel en het verdere verloop van de procedure.’’
Voorkom dat je een baan misloopt
Voorkom dat je een baan misloopt, omdat je onbereikbaar bent tijdens de zoektocht naar een baan. Zorg dat je benaderbaar bent door gebruik te maken van je netwerk, je contactgegevens te delen en je CV database-proof te maken. Zorg er daarnaast voor dat je per telefoon en e-mail bereikbaar bent. Houd tevens je LinkedIn pagina up-to-date. Tot slot: schroom niet om een belletje te plegen wanneer je na twee weken niets hebt gehoord.
Stelling: Hoe zorg jij ervoor dat je optimaal bereikbaar bent tijdens de zoektocht naar een baan?
Laat het ons weten in een reactie!
Peter Weenink
Een begrijpelijk verhaal, en ook wel logisch. De titel vind ik toch wel een”zwakte” tekst. Hoewel we natuurlijk allemaal weten hoe wervings personeel met werkzoekenden omgaan is het toch wel erg triest dat je nou net, omdat je even niet bereikbaar bent, de desbetreffende baan niet zou kunnen krijgen. Het lijkt meer op een kansspel dan een serieuze communicatie tussen een werkgever en een potentiële kandidaat. Voor de kandidaat jammer, voor de werkgever misschien wel pijnlijk omdat de in beginsel niet te bereiken kandidaat achteraf toch echt de beste was. Een beetje meer inzet van werkgever of wervingspersoneel mag ook verwacht worden. De vraag kan achteraf zijn, wil ik bij zo’n soort werkgever wel aan de slag, die veel eist, maar zelf weinig contactuele inzet toont.