Onderscheidend antwoorden op standaard sollicitatievragen
- Pascal Joore
- 8 oktober 2019
Praktisch elk sollicitatiegesprek begint met een aantal standaard sollicitatievragen. Naar mate het gesprek vordert, worden de vragen specifieker en vaak ook lastiger.
Het voordeel van standaard vragen is dat je je erop kunt voorbereiden. Veel sollicitanten struinen dan ook het internet af op zoek naar antwoorden waarmee ze goed kunnen scoren.
Hoewel de tips op het internet vaak nuttig zijn, leidt deze methode tot algemene antwoorden waarmee je jezelf niet onderscheidt van de andere kandidaten. In het ergste geval, worden hapklare antwoorden van het internet uit het hoofd geleerd om ze vervolgens tijdens het gesprek op te dreunen.
Een gemiste kans, want als je de kans op een baan wilt vergroten, moet je elke mogelijkheid aangrijpen om jezelf positief te onderscheiden.
Om je hierbij te helpen, geven we een aantal tips aan de hand van vijf standaard sollicitatievragen!
Standaard sollicitatievragen voorbereiden
Het goed voorbereiden van deze standaard vragen is essentieel. Vaak strijd je met meerdere sollicitanten om één baan. De kans is groot dat je concurrenten behoren tot één de volgende drie groepen:
- Er kunnen sollicitanten zijn die deze vragen niet voorbereiden. Deze ben je al voor, jij bent je momenteel aan het voorbereiden.
- Daarnaast heb je concurrenten die zich voorbereiden met standaard antwoorden die ze kant-en-klaar overnemen van het internet. Recruiters kennen deze antwoorden zeer waarschijnlijk al en met deze antwoorden zul je geen indruk maken op hen.
- Tot slot heb je de kandidaten die zich goed voorbereiden en onderscheidende antwoorden weten te formuleren. Deze laten meer indruk achter en vergroten hun kans op de functie aanzienlijk.
Jij hoort natuurlijk bij de laatste groep. Begin je voorbereiding met het analyseren van je vaardigheden, competenties en ervaringen. Vergelijk deze met waar de werkgever naar heeft gevraagd in de vacature.
De volgende stap is het bedenken van je eigen antwoorden op deze veelgestelde sollicitatievragen. Het gaat namelijk om jou en hoe jij bij de functie past. Gebruik bij het voorbereiden van je persoonlijke en onderscheidende antwoorden onderstaande tips. Bekijk en gebruik ook de handige checklist: voorbereiden sollicitatiegesprek!
#1 Kun je iets over jezelf vertellen?
"Kun je iets over jezelf vertellen" is een klassieke vraag die vaak aan het begin van een sollicitatiegesprek wordt gesteld. De vraag wordt door veel mensen geïnterpreteerd als ijsbreker. Je vertelt iets over je behaalde diploma’s, je vorige werkgever en hoe je de vacature hebt gevonden.
Hoewel dit niet verkeerd is, kun je er meer uit halen.
Bereid een antwoord voor waarin je verder gaat dan de informatie die in je cv en motivatiebrief staat. Jouw gesprekspartner heeft je sollicitatie al bekeken. Je moet dus met iets vernieuwends komen.
Ga bijvoorbeeld dieper in op je meest relevante werkervaring. Vertel over een opmerkelijke prestatie die je hebt geleverd of een probleem dat je hebt opgelost bij een vorige werkgever.
Betrek bij je antwoord de unieke kwaliteiten die hebben bijgedragen aan het resultaat. Hierdoor benadruk je niet alleen je sterke punten, maar onderscheid je jezelf ook van de andere kandidaten. Ieder mens beschikt immers over andere kwaliteiten!
#2 Waarom moeten we jou aannemen?
Werkgevers stellen deze vraag letterlijk om onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende kandidaten. Grijp deze kans dus met beide handen aan!
Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, kun je ervan uitgaan dat de andere kandidaten over vergelijkbare vaardigheden, kennis en ervaring beschikken. Je zult bij deze vraag dus een stapje verder moeten gaan om indruk te maken.
Allereerst moet je over een gezonde dosis zelfkennis beschikken. Wat maakt jou uniek? Wat zijn je persoonlijke drijfveren? Wat wil je bereiken in je carrière? In wat voor type omgeving voel jij je thuis? En wat is succes volgens jou?
Naast zelfkennis moet je de functie goed kennen. Pak de vacaturetekst erbij en ga op zoek naar naar de belangrijkste werkzaamheden, competenties en vaardigheden. Koppel hier vervolgens je persoonlijke drijfveren en/of talenten aan.
Maak bij het formuleren van je antwoord gebruik van de STAR-methode. Gebruik praktijkvoorbeelden die zoveel mogelijk overeenkomen met de werkzaamheden uit de vacature om het antwoord zo relevant mogelijk te maken!
#3 Waarom wil je hier werken?
Deze sollicitatievraag doet vermoeden dat je een aantal kenmerken van het bedrijf (en de voordelen ervan) moet opnoemen. Veel sollicitanten zijn dan ook geneigd om twee of drie voordelen op te noemen en het daarbij te laten.
Hoewel dat niet verkeerd is, onderscheid je jezelf ook niet met dit antwoord. Daarnaast hoort de werkgever liever wat de voordelen voor hem/haar zijn. Het is dus de kunst om zo te antwoorden dat je het voordeel voor jou vertaalt naar een voordeel voor de werkgever.
Dit kun je doen door je persoonlijke drijfveren en intrinsieke motivatie bij het antwoord te betrekken. Intrinsieke motivatie leidt namelijk tot een hoge mate van productiviteit, toewijding en werktevredenheid. Een groot pluspunt voor de werkgever.
Wat vind je leuk om te doen? Waar krijg je energie van? Wat is je passie? En in welke situaties komt jouw bevlogenheid het meest tot zijn recht?
Onderzoek vervolgens het bedrijf en schrijf een aantal onderscheidende kenmerken op papier die significant bijdragen aan het succes van de organisatie. Pak er twee of drie uit die je belangrijk vindt en verwoord vervolgens hoe de kenmerken bijdragen aan het volgen van je persoonlijke drijfveren.
#4 Waar zie je jezelf binnen vijf jaar?
Een van de standaard sollicitatievragen die je kunt verwachten is de vraag naar je lange termijn doelen. Ten eerste wil je gesprekspartner je ambitie achterhalen. Voor een werkgever is het belangrijk om te weten óf je hierover beschikt en in welke mate. Daarnaast willen ze er achterkomen of je realistisch bent in je doelen. Tot slot is het voor een werkgever belangrijk om te weten of het bedrijf aan jouw lange termijn doelen kan voldoen.
Veel sollicitanten zijn geneigd om ambitieuze antwoorden te geven om te laten zien dat ze leergierig zijn en bereid zijn hard te werken. Veelvoorkomende antwoorden zijn “Ik wil binnen een aantal jaar doorgroeien tot manager” of “Ik hoop over 5 jaar op jouw plek te zitten”.
Naast dat deze antwoorden vrij standaard zijn, kunnen ze ook averechts werken. Wanneer je te veel ambitie toont, vorm je een directe bedreiging voor de mensen die er werken. Het tonen van te weinig ambitie kan echter ook verkeerd uitpakken, een gebrek aan ambitie kan een belemmering vormen voor de samenwerking op de lange termijn.
Door jouw ambities te koppelen aan de vraag van de organisatie kun je jouw kans op succes aanzienlijk vergroten. Begin met je antwoord, indien dat nog niet aan bod gekomen is, met een korte toelichting op je korte termijn doelstellingen.
Bouw dit vervolgens op naar de impact die je op de langere termijn wilt hebben op de organisatie waarbij je solliciteert. Concentreer je op hoe je succesvol kunt zijn in de rol gedurende de periode.
Bereid je dus goed voor en probeer in te schatten wat je potentiële werkgever zoekt in de ideale kandidaat!
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#5 Wat zijn je minder sterke (zwakke) punten?
Wederom een vraag die je kunt verwachten in je sollicitatiegesprek. De achterliggende gedachte van deze vraag is om te zien of je eerlijk en zelfbewust bent. Het is belangrijk om te weten of je zelfkennis hebt en jezelf probeert te verbeteren. Daarnaast is het simpelweg belangrijk om te weten waar je minder goed in bent.
Er zijn sollicitanten die aangeven dat ze zo snel geen mindere eigenschappen kunnen bedenken…
Fout, je hebt zwakke punten. Dat weet jij en dat weet de recruiter. Blijf daarom altijd eerlijk.
Een gebruikelijk antwoord is het geven van een positieve eigenschap, maar dan in een overmaat daarvan; “Ik ben te perfectionistisch”, “Ik werk te hard” of “Ik ben te betrokken”. Met dergelijke cliché uitspraken maak je geen indruk.
Hoe maak je indruk? Je begint met een bekentenis en volgt met het herstel. Je geeft dus eerst toe dat je over één of een (klein) aantal zwakke punten beschikt, maar die vertaal je vervolgens naar iets positiefs. Je geeft toe dat je ontwikkelpunten hebt, maar dat je al een plan hebt (of al bezig bent) met het verbeteren van deze punten.
Het is verstandig om geen zwakke punten te noemen die je diskwalificeren voor de functie die je wilt gaan uitvoeren. Overtuig jouw potentiële werkgever op een geloofwaardige manier dat deze eigenschappen geen belemmering vormen voor het uitvoeren van de functie!
Onderscheidend antwoorden op standaard sollicitatievragen
Om de kans op een baan te vergroten, moet je elke kans aangrijpen om jezelf positief te onderscheiden van je concurrenten!
Onderschat de standaard sollicitatievragen niet, zorg ervoor dat je jezelf goed kent en koppel je unieke kwaliteiten aan de kenmerken van de functie en organisatie!
Stelling: standaard vragen zijn dé momenten om te scoren omdat je weet dat ze gevraagd worden!
Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties.
Mientje den Boer
Wacht een seconde met antwoorden en stel een tegenvraag. Zoals: ‘Waar wilt u meer over weten, over mijn hobby’s of over die ene studie?’ Zo kun je meteen al dieper ingaan op wat de vragensteller interesseert.
Ook bij de vragen 2 en 3 kun je een verdiepingsvraag stellen. Zo kun je zelf ook meer te weten komen over werken bij het bedrijf. En daarna kunnen beide partijen een betere beslissing maken.