Succesvol solliciteren in een andere regio: 5 tips
- Pascal Joore
- 21 juni 2016
Sommige mensen kunnen geen werk vinden in de regio waar ze wonen en zoeken hun heil daarom ergens anders.
Anderen willen verhuizen, maar kunnen dit pas doen wanneer ze financiële zekerheid hebben. Oftewel, ze moeten eerst een baan vinden in de betreffende regio.
Ongeacht jouw reden van vertrek, als werkzoekende in een andere regio heb je te maken met een extra uitdaging: je moet de achterstand op andere kandidaten inhalen.
Let op! In deze blog gaan we ervan uit dat je solliciteert op een functie op jouw eigen niveau. Wanneer je onder of boven je niveau solliciteert, is de verhouding tussen jou en de andere kandidaten anders dan de verhouding die we in dit artikel als uitgangspunt nemen. Een aantal tips zullen dan minder goed werken of niet van toepassing zijn.
De achterstand
Wanneer je een baan zoekt in een andere regio, word je door een aantal factoren benadeeld:
- Je woont (nu nog) ver weg. Vergeleken met andere kandidaten moet je (voorlopig) een grote afstand overbruggen om op het werk te komen. Dit betekent hogere kosten voor de werkgever en een grotere kans op vertraging (bijvoorbeeld door files).
- Er kan een mismatch zijn met de regio. Een werkgever heeft geen garantie dat jij je thuis gaat voelen. Daarnaast kan er een mismatch zijn met de klanten (lokale bevolking of bedrijven). Een afwijkend accent kan bijvoorbeeld al zorgen voor wantrouwen.
- Je hebt simpelweg minder kennis van de lokale markt dan vergelijkbare kandidaten die wel uit de regio komen. Denk hierbij aan kennis van lokale bedrijven, gebruiken, tradities, consumenten of de overheid.
- Stel dat je van plan bent om te verhuizen naar een andere regio, dan heeft een werkgever geen 100% zekerheid dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Er spelen allerlei factoren mee. Kun je een huis vinden? Kun je een hypotheek krijgen? Wil de rest van het gezin verhuizen?
De bovenstaande nadelen zorgen ervoor dat het, als sollicitant uit een andere regio, erg lastig is om een uitnodiging te krijgen voor een sollicitatiegesprek.
Dat is in deze specifieke situatie extra vervelend, omdat een sollicitatiegesprek juist de ideale mogelijkheid zou bieden om jouw keuze voor de regio te onderbouwen en de werkgever te overtuigen van jouw toegevoegde waarde.
De uitdaging ligt dus niet in het voeren van een sollicitatiegesprek, maar in het krijgen van de uitnodiging.
Om de kans op een uitnodiging te vergroten, dien je een aantal aanpassingen door te voeren in je cv en motivatiebrief.
Cv
In een cv heb je geen ruimte om uit te leggen waarom je naar een andere regio verhuist, in een motivatiebrief wel.
Het probleem is dat een cv vaak het eerste is dat door de werkgever wordt gelezen. Hoe zorg je ervoor dat hij/zij ook jouw motivatiebrief leest?
#1 Persoonlijke samenvatting
Om te voorkomen dat jouw sollicitatie in de prullenbak belandt zodra de werkgever je huidige woonplaats ziet, moet je de lezer aanzetten om jouw motivatiebrief te lezen.
Het ideale hulpmiddel hiervoor is de persoonlijke samenvatting. Daar waar een cv focust op het verleden, kun je met een korte samenvatting vooruitblikken op de toekomst. Daarnaast biedt het de enige mogelijkheid om in je cv uit te wijden over jouw keuze om buiten de regio te solliciteren.
Het is jouw taak om een pakkende tekst te schrijven, waarmee je de lezer oprecht nieuwsgierig maakt.
Het belangrijkste wapen hierbij is relevantie. Door op voorhand te achterhalen waar het bedrijf naar op zoek is, kun je inspelen op de vraag en jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf verwoorden.
Houd de samenvatting kort (2 of 3 regels). Een lange tekst kan de lezer afschrikken.
#2 Aangepaste vermelding woonplaats
Vacatures zijn gebonden aan een bepaalde regio. Soms kun je daar van afwijken, maar over het algemeen eist een werkgever dat je uit de regio komt. Dit zorgt ervoor dat het vernoemen van een woonplaats ineens ontzettend lastig wordt.
Een drietal opties:
Niets vermelden
Wanneer je niets vermeldt, zal de werkgever zich afvragen of je iets te verbergen hebt. Waarschijnlijk zal bij het eerstvolgende contact gevraagd worden waar je woont.
Liegen
Met liegen lukt het misschien om een uitnodiging te krijgen voor een sollicitatiegesprek, maar vroeg of laat zal de werkgever er achterkomen dat er iets niet klopt. Bijvoorbeeld wanneer je jouw adresgegevens moet doorgeven voor het contract. Met liegen verspil je jouw eigen kostbare tijd en dat van de werkgever.
De waarheid
De waarheid is altijd de beste optie, maar je moet niet alleen je huidige woonplaats vermelden. Je moet iets extra’s doen, zonder te liegen.
Wanneer je de intentie hebt om te verhuizen, is het aan te raden om naast het vermelden van je huidige woonplaats aan te geven dat je gaat verhuizen naar de betreffende regio.
Hoe concreter je bent, hoe meer onzekerheden je wegneemt bij de werkgever. Weet je bijvoorbeeld al naar welk dorp of welke stad je verhuist? Of in welke maand je gaat verhuizen?
Voorbeeld:
“Woonplaats: mijn huidige woonplaats is Nijmegen, maar in de eerste week van september verhuizen we met het gezin naar Amstelveen”
Ben je niet van plan om te verhuizen? Dan kun je bij de woonplaats vermelden dat je het geen probleem vindt om dagelijks veel te reizen, dat je de werkgever garandeert nooit te laat te komen en/of dat je eventueel een deel van de reiskosten op je neemt.
#3 Competentie-cv
Afhankelijk van je werkervaring, moet je een cv kiezen waarmee jij jezelf het best kunt verkopen.
Wanneer je voor kleine lokale bedrijven hebt gewerkt, zullen de bedrijfsnamen niet veel betekenen voor jouw potentiële werkgever. In dit geval kan het lonen om te kiezen voor een competentie-cv (ook wel vaardigheden-cv genoemd).
Met een competentie-cv pronk je niet met (irrelevante) werkgevers, maar met relevante competenties, vaardigheden en prestaties. Dit kan jou cv een stuk interessanter maken voor de werkgever.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Motivatiebrief
Naast de standaard onderdelen van een goede motivatiebrief, heb je als sollicitant uit een andere regio twee extra taken:
- Het gebrek aan lokale kennis compenseren
- Onzekerheid bij de werkgever wegnemen
Let op: de standaard onderdelen van een motivatiebrief worden niet minder belangrijk wanneer je in een andere regio solliciteert. Om te voorkomen dat jouw motivatiebrief te lang wordt, dien je de tips die we geven te verwoorden in slechts een aantal zinnen.
#1 Gebrek aan lokale kennis compenseren
Lokale kennis kan variëren van het kennen van de concurrenten tot het spreken van een dialect.
Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, moet je jezelf afvragen welke kennis je nodig hebt om kans te maken op de baan. In sommige gevallen zul je meer moeten compenseren dan in andere gevallen.
Kennis vergaren
De beste manier om het gebrek aan kennis te compenseren is door kennis te vergaren. Hoewel je sommige dingen, zoals een dialect of lokale gebruiken, niet in een korte tijd kan leren, kun je je wel verdiepen in klanten, concurrenten en andere zaken die relevant zijn voor het uitvoeren van de functie.
Combineer competenties
Ga op zoek naar competenties die zowel relevant zijn voor het uitvoeren van de functie als voor het solliciteren in een andere regio.
Denk hierbij aan competenties als aanpassingsvermogen, makkelijk contact kunnen leggen, leergierigheid, leervermogen en betrokkenheid. Door dergelijke competenties te verwerken in je motivatiebrief sla je twee vliegen in één klap.
Haal voordeel uit jouw situatie
Tot slot kun je voordeel halen uit het feit dat je uit een andere regio komt (cross-regional-learning). Wellicht beschik je over informatie die waardevol is voor jouw potentiële werkgever of kun je jouw opgedane kennis uit de andere regio gebruiken om verbeteringen door te voeren.
Zaken die voor jou vanzelfsprekend zijn, hoeven dat niet te zijn in een andere regio!
#2 Onzekerheid wegnemen
Wanneer je gaat solliciteren in een andere regio, zijn er twee factoren die voor onzekerheid kunnen zorgen bij de werkgever.
Mismatch met de regio
Allereerst is er de kans op een mismatch met de regio. Misschien ga je je nooit thuisvoelen in de regio of lukt het niet om een hechte band op te bouwen met klanten.
Om de werkgever gerust te stellen, is het aan te raden om een aantal redenen te noemen waarom je voor de betreffende regio kiest en je daarbij te focussen op jouw intrinsieke motivatie. Het doel is om de werkgever te laten zien dat je thuishoort in de regio.
Je klinkt veel overtuigender wanneer je zegt dat je voor de betreffende regio kiest, omdat je je verbonden voelt met de regio dan wanneer je voor de regio kiest, omdat je meer geld wilt verdienen (extrinsieke motivatie).
Wanneer je via familie of vrienden verbonden bent met de regio, is het aan te raden om dit ook te vermelden. Dit vergroot namelijk de kans dat jij je thuis gaat voelen.
Verhuizing
De tweede factor die voor onzekerheid kan zorgen is de verhuizing. Van het begin van de huizenjacht tot aan de daadwerkelijke verhuizing kan er van alles misgaan. Hoe verder je bent in het proces, hoe meer onzekerheden je kunt wegnemen.
Wanneer je vermeldt dat je al een aantal stappen hebt gezet (bijvoorbeeld het bezichtigen van een huis of het kiezen van een hypotheekadviseur), laat je zien dat je er serieus mee bezig bent.
Solliciteren in een andere regio
Om de kans op een sollicitatiegesprek te vergroten, moet je als sollicitant uit een andere regio net iets meer moeite doen dan de andere kandidaten.
Voeg een sterke persoonlijke samenvatting toe aan je cv en zet de werkgever aan om jou motivatiebrief te lezen. Gebruik vervolgens de ruimte in je motivatiebrief om de onzekerheden voor de werkgever weg te nemen en het gebrek aan lokale kennis te compenseren.
Succes!
Heb jij weleens in een andere regio gesolliciteerd? Wat heb jij gedaan om de werkgever te overtuigen? Laat het ons weten in een reactie!
Aaltje Vincent
LinkedIn aanvulling op deze heldere tips: op LinkedIn wordt je in je ‘verhuisgebied’ gevonden, als je daar woont, anders niet. Vul dus op LinkedIn de postcode in van je gewenste regio, bijvoorbeeld Den Haag, als zijnde jouw huidige woonplaats. Daarmee val je binnen de zoekresultaten als men zoekt op ‘officemanager postcode 2500 15 km’. Als je uitgenodigd wordt voor het sollicitatiegesprek, leg je het meteen uit :).