Afgestudeerd, wat nu? 6 praktijkgerichte tips om je op weg te helpen
- Pascal Joore
- 31 mei 2016
Je bent onlangs afgestudeerd en je staat aan het begin van je carrière. De mogelijkheden lijken eindeloos, maar tegelijkertijd ook ongrijpbaar. Hoe zet je de eerste stap in de zakelijke wereld? Welke functie past bij jou? En waar vind je de beste vacatures?
De sturing die jouw opleidingsinstituut al die jaren bood, valt weg zodra je voor de laatste keer het schoolplein of de campus afloopt.
Het is nu tijd om het heft in eigen handen te nemen.
Dat kan best lastig zijn. Enerzijds weet je dat jouw eerste baan bepalend kan zijn voor het verdere verloop van je carrière. Anderzijds zorgen onwetendheid en het gebrek aan ervaring ervoor dat je niet goed weet waar je moet beginnen.
Om je op weg te helpen, geven we 6 praktijkgerichte tips.
#1 Spreek met minstens vijf mensen
Wanneer je weinig tot geen werkervaring hebt, weet je simpelweg niet wat bepaalde functies en werkzaamheden inhouden. Het is makkelijk om een aantal vacatures door te lezen en aan te nemen dat wat daarin staat, daadwerkelijk hetgeen is wat je elke dag gaat doen.
Het probleem is dat het voor een werkgever onmogelijk is om een functie samen te vatten in een korte vacaturetekst. Daarnaast staat bij de werkzaamheden niet vermeld hoeveel uren je kwijt bent aan bepaalde taken. Hierdoor geven vacatures vaak een vertekend beeld.
Het is dus aan te raden om een aantal mensen te spreken die ervaring hebben met de functie die jij op het oog hebt. Benader een oud-huisgenoot, een vage kennis of zelfs een wildvreemde via LinkedIn om te achterhalen wat de betreffende functie in de praktijk inhoudt.
Om een realistisch beeld te vormen is het belangrijk om mensen te spreken die de betreffende functie recent hebben bekleed (of nu nog bekleden). Zij weten meer over de functie en de vaardigheden die op dit moment nodig zijn om goed te kunnen functioneren.
Voorbeeldvragen:
- Waar werk je momenteel aan?
- Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?
- Wat vind je (niet) leuk en waarom?
- Wat zou je tegen jezelf zeggen als je jezelf tips mocht geven (x aantal jaar geleden)?
- Wat zijn de meest belangrijke vaardigheden en waarom?
Met slechts een aantal gesprekken van een kwartier, kun je het risico dat je op een verkeerde plek terecht komt aanzienlijk verkleinen. Sla deze stap dus niet over!
Een andere handig hulpmiddel om je te oriënteren is het schrijven van eigen (ideale) cv.
#2 Speel in op de vraag
Na de oriëntatie is het tijd om minimaal vijf relevante vacatures in jouw regio te analyseren. Noteer alle vaardigheden en competenties die nodig zijn om de ideale kandidaat te vormen. Deze informatie heb je nodig om te begrijpen waar werkgevers naar op zoek zijn.
De eisen die in vacatures worden gesteld kunnen overweldigend zijn, maar laat je niet ontmoedigen. Een werkgever stelt hoge eisen om het kaf van het koren te scheiden. Het komt zelden voor dat de winnende kandidaat aan alle eisen voldoet.
Het doel van deze opdracht is om te achterhalen waar vraag naar is, zodat je daar in je cv en motivatiebrief op in kunt spelen.
#3 Google jezelf (in een privé venster)
De meeste werkgevers en recruiters Googelen een potentiële kandidaat voordat ze hem/haar uitnodigen voor een gesprek.
Om uit te sluiten dat je door jouw online voorkomen een sollicitatiegesprek kunt mislopen, is het verstandig om jezelf een keer te Googelen.
Jouw online voorkomen wordt gevormd door de foto’s die je uploadt, de berichten die je deelt, de onderwerpen die je interessant vindt, de uitspraken die je doet en de communities/groepen waarvan je lid bent.
Door het relatief onstuimige leven als student(e) is de kans groot dat het voorkomen niet helemaal aansluit op de inhoud van je cv en motivatiebrief. Neem dus even de tijd om, voor het versturen van een sollicitatie, de “onacceptabele” updates ongedaan te maken of aan te passen.
Let op: zoekresultaten worden beïnvloed door je huidige locatie, online gedrag (uit het verleden) en tal van andere zaken. Dit betekent dat jij niet hetzelfde ziet als iemand anders die exact dezelfde zoekopdracht uitvoert.
Om de zoekresultaten te zien, zoals een vreemde die zou zien, dien je een privé venster te openen. De manier waarop je dit venster opent, verschilt per apparaat en browser. Over het algemeen is dit makkelijk terug te vinden in de menubalk.
De vier meest bekende webbrowsers geven verschillende namen aan het privé venster:
- Internet Explorer: InPrivate-navigatie
- Google Chrome: Incognitovenster
- Safari: Privémodus
- Mozilla Firefox: Privénavigatie
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#4 Kies minstens één extra vacaturekanaal
Iedereen heeft zijn eigen favoriete manier om vacatures te zoeken en daar is niets mis mee. Het is echter wel belangrijk dat je van alle opties (en de potentie ervan) op de hoogte bent, zodat je geen kansen laat liggen.
Beperk je zoektocht nooit tot één of twee grote vacaturesites. In een eerder blog over de verborgen arbeidsmarkt hebben we al uitgelegd waarom dit een slecht idee is.
Het komt er op neer dat het netwerk van werknemers, de hoge advertentiekosten van vacatures en het toenemende gebruik van Social Media ervoor zorgen dat een groot deel van de vacatures niet (goed) zichtbaar is voor het grote publiek.
Welk kanaal voor jou het meest oplevert, is afhankelijk van jouw profiel en de vraag op de arbeidsmarkt. Probeer naast de bekende vacaturesites minstens één extra kanaal te betrekken bij je zoektocht naar vacatures:
- Netwerk: laat je netwerk weten dat je op zoek bent naar naar een baan. Veel vacatures worden ingevuld via het netwerk van werknemers. Het grote voordeel van dit kanaal is dat jouw connectie binnen het bedrijf een goed woordje voor je kan doen. Laat deze kans dus niet links liggen.
- LinkedIn: optimaliseer je LinkedIn profiel. LinkedIn wordt veel gebruikt door recruiters en werkgevers om personeel te werven. Het platform biedt de mogelijkheid om jezelf beter vindbaar te maken en proactief te zoeken naar vacatures.
- Bedrijfswebsites: ga op zoek naar werkgevers waarvoor je graag zou willen werken, bezoek de bedrijfswebsite en kijk of er geschikte vacatures openstaan. Kun je geen relevante openstaande vacatures vinden bij je favoriete werkgever? Probeer dan ook eens een open sollicitatie te versturen.
#5 Onderschat de kracht van de bedrijfscultuur niet
Voor mensen met weinig tot geen werkervaring is het wellicht moeilijk om voor te stellen hoeveel invloed een bedrijfscultuur heeft op je werktevredenheid, motivatie, productiviteit en ontwikkeling.
Een bedrijfscultuur bepaalt onder andere hoe werknemers met elkaar omgaan, welke kleding men draagt, hoe er wordt gecommuniceerd, hoe beslissingen worden genomen en wat de verhoudingen zijn tussen managers en ondergeschikten.
Om te voorkomen dat je in de praktijk moet ondervinden hoe het is om in een verkeerde werkomgeving terecht te komen, is het aan te raden om op voorhand te achterhalen waar jij je thuisvoelt.
Geef jij de voorkeur aan een horizontale of verticale organisatiestructuur? Presteer jij beter in een formele of informele omgeving? Heb jij behoefte een machtscultuur of een persoonscultuur?
Zodra je weet waar je thuishoort, moet je achterhalen wat voor cultuur er heerst bij je potentiële werkgever.
Benader werknemers
De werknemers van het bedrijf vormen de meest betrouwbare bron wanneer het aankomt op de bedrijfscultuur. Via LinkedIn is het relatief makkelijk om werknemers op te sporen en contact te leggen.
Introduceer jezelf, leg uit dat je aan het begin van je carrière staat, vertel dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en stel vragen over de bedrijfscultuur. Vraag eventueel of ze je willen doorverwijzen naar iemand anders, voor het geval ze geen tijd hebben om jouw vragen te beantwoorden.
Wees vooral niet bang om mensen te benaderen. Over het algemeen vinden mensen het leuk om iets interessants te kunnen vertellen over hun werk(omgeving). Daarnaast bieden dergelijke gesprekken de mogelijkheid om vragen te stellen over de functie die je ambieert.
Wanneer je op sollicitatiegesprek gaat, zijn er ook nog een aantal tips om tijdens je bezoek de bedrijfscultuur te achterhalen. Lees de tips hier!
#6 Focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit
Wanneer je jouw droomvacature hebt gevonden, begint de grootste uitdaging. Met (bijna) geen werkervaring moet je indruk maken op je potentiële werkgever.
Dit doe je door je cv en motivatiebrief zo relevant mogelijk te maken voor de vacature waarop je reageert. Gezien elk bedrijf en elke functie uniek is, kan jouw rol daarbinnen nooit hetzelfde zijn.
Het vergt enige tijd en inspanning om het bedrijf en alles eromheen goed te leren kennen. Stel dus geen concrete doelen met betrekking tot het aantal te versturen sollicitaties (een klassieke fout).
Het aantal verstuurde sollicitaties staat namelijk niet (of nauwelijks) in verband met het vinden van een baan. Een quotum zorgt voor onnodig veel tijdsdruk. Hierdoor dwing je jezelf om je cv en motivatiebrieven te generaliseren en vergroot je de kans op fouten.
Wanneer je toch een concreet doel wil stellen, kun je je beter focussen op het aantal uur dat je per dag gaat besteden aan solliciteren.
Mocht je moeite hebben met het opstellen van een cv of het schrijven van een motivatiebrief, kun je in een eerder blogbericht “Hoe maak je als starter indruk met je cv en motivatiebrief” meer informatie vinden.
Afgestudeerd, wat nu?
Een goede eerste stap bij je zoektocht naar werk bevordert niet alleen de zoektocht zelf, maar ook het verdere verloop van je carrière. Oriënteer jezelf, speel in op de vraag, zorg voor een goed online voorkomen, focus op kwaliteit en maak indruk op de recruiter!
Met een klein beetje extra inspanning vergroot je de kans dat je een baan vindt die écht bij je past. Hierdoor zul je met meer plezier naar je werk gaan, gemotiveerder zijn en jezelf sneller ontwikkelen. Succes!
Ga jij binnenkort afstuderen of ben jij al afgestudeerd? Welke praktische tips ken jij om een goede start van je carrière te realiseren? Laat het ons weten in een reactie!
0 Reactie op "Afgestudeerd, wat nu? 6 praktijkgerichte tips om je op weg te helpen"