Out-of-the-box denken: een afwijzing omzetten in kansen

  • Pascal Joore
  • 17 mei 2016

Dit is het dan… het moment van de waarheid. Na een langslepende sollicitatieprocedure heb je een e-mail ontvangen met de uitslag.

Haastig open je het mailtje om vervolgens te ontdekken dat jij de baan niet hebt gekregen.

De teleurstelling is groot. Je had de laatste selectieronde bereikt en ook dat gesprek ging goed. Toch ben je het niet geworden.

Het liefst zou je direct reageren om je ongenoegen te uiten. Gelukkig ben je verstandig. Je besluit om het mailtje te verwijderen en daarmee het hoofdstuk af te sluiten. Je weet dat het belangrijk is om vooruit te blijven kijken en een negatieve mindset te voorkomen.

Hoewel het verleidelijk is om de afwijzing te laten voor wat het is, is er nog één laatste ding dat je moet doen: de betrokken personen bedanken.

Het is misschien het laatste wat je op dit moment wilt doen, maar het kan veel opleveren.

3 redenen om te reageren

#1 Kansen creëren

Na jouw afwijzing kan er nog van alles gebeuren. De positie kan bijvoorbeeld door onvoorziene omstandigheden weer vrijkomen. Denk aan een mismatch tussen de kandidaat en de bedrijfscultuur of een kandidaat die door slechte prestaties weer wordt ontslagen.

In dit soort gevallen kijkt men vaak naar de andere (afgewezen) kandidaten die in aanmerking kwamen voor de functie, omdat ze niet helemaal opnieuw willen beginnen met het wervingsproces.

Wanneer je een goede indruk hebt gemaakt, zullen ze je eerder herinneren. Een professionele reactie op een afwijzing draagt hieraan bij.

Daarnaast vergroot je met een goede reactie jouw gunfactor, waardoor de werkgever nog iets voor je wil betekenen. Wellicht komt er in de toekomst een positie vrij waarvoor je in aanmerking komt of kan de werkgever je voorleggen bij een andere organisatie waar hij/zij connecties heeft.

#2 Jezelf onderscheiden

De kracht van een professionele reactie ligt in het gebrek van dergelijke reacties door anderen.

Zelden ontvangen werkgevers een reactie op een afwijzing die positief en professioneel is. Het is dus een goede manier om jezelf te onderscheiden en op te vallen.

#3 Netwerk en reputatie

Een professionele reactie draagt bij aan een goede reputatie en de relatie tussen jou en de mensen die betrokken waren bij het sollicitatieproces.

Vergeet niet dat je in een bepaalde branche of regio steeds weer dezelfde mensen tegenkomt. Mensen die je nu ontmoet, kunnen over 10 jaar een collega, klant of investeerder van je zijn.

Het is dus belangrijk om alle relaties die ontstaan verder uit te bouwen of in ieder geval niet te verpesten. Met de juiste reactie kun je aansturen op toekomstig contact en wellicht een toekomstige samenwerking.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Reageren op een afwijzing

Een reactie op een afwijzing moet geloofwaardig en oprecht overkomen. Wanneer je niet verder bent gekomen dan de eerste selectieronde (het opsturen van je cv en motivatiebrief), zal een bedankje minder teweeg brengen dan wanneer je na een langdurige sollicitatieprocedure hebt verloren van een andere topkandidaat.

Afwijzing na eerste selectieronde

In dit geval voldoet een kort bericht. Bedank jouw contactpersoon voor het in behandeling nemen van de sollicitatie. Zeg dat je teleurgesteld bent en laat eventueel doorschemeren dat je graag bij het bedrijf wilt werken en openstaat voor andere posities. Tot slot kun je om feedback vragen wanneer je dit nog niet hebt gekregen.

Afwijzing na vervolggesprek of langslepende procedure

Wanneer je wordt afgewezen na een vervolggesprek of een langdurige sollicitatieprocedure ken je de mensen en het bedrijf al iets beter. Je bent op bezoek geweest, je hebt de sfeer kunnen proeven en misschien heb je een persoonlijke band kunnen scheppen met diverse personen binnen de organisatie.

Maak een lijst van de mensen waarmee je contact hebt gehad en stuur ze allemaal een persoonlijk bericht. Benoem in je bericht de volgende zaken:

  • Bedank de betreffende personen voor de tijd en moeite die ze in jou hebben geïnvesteerd.
  • Laat weten dat je teleurgesteld bent (daarmee toon je betrokkenheid), maar blijf te allen tijde positief.
  • Vertel dat je onder de indruk bent van de organisatie en de afdeling waarvoor je zou werken als je was aangenomen
  • Toon interesse om voor de organisatie te werken.
  • Laat tot slot weten dat je in contact wilt blijven en dat je graag in aanmerking komt voor vrijkomende posities in de toekomst.

Met een dergelijke reactie creëer je goodwill bij de lezer en vergroot je de kans dat de betreffende persoon jou daadwerkelijk wil helpen in de (nabije) toekomst.

Voorbeeld:

Beste ....

Hoewel ik moet toegeven dat ik teleurgesteld ben, wil ik je toch bedanken voor de tijd en moeite die jij en je collega’s in mij hebben geïnvesteerd. Het was leuk om kennis te maken met de organisatie en de werknemers. 

Naar mate het sollicitatieproces vorderde, begon ik mij steeds meer thuis te voelen. De manier waarop de afdeling en het team functioneert is indrukwekkend en ik hoop daar in de toekomst, wellicht in een andere functie, aan bij te kunnen dragen.

Mocht er in de toekomst een positie vrijkomen waarvoor ik in aanmerking kom, houd ik me aanbevolen.

Ik wens jou en het team veel succes!

Met vriendelijke groet,

….”

Telefonische afwijzing

Wanneer je via de telefoon wordt afgewezen, is het belangrijk om professioneel te blijven. Het probleem is dat je vaak met iets anders bezig bent. De kans is dus groot dat je overrompeld wordt door het telefoontje.

Het is aan te raden het gesprek kort te houden zodat je later die dag, nadat de gemoederen bedaard zijn, een uitgebreide toelichting per mail kunt sturen. Hiermee voorkom je dat emotie de overhand heeft en dat je dingen zegt waarvan je spijt krijgt.

Afwijzing omzetten in kansen

Hoewel het onnatuurlijk is om iemand te bedanken voor een afwijzing, kan het veel opleveren. Zelfs wanneer het geen directe baankansen oplevert, draagt een professionele reactie altijd bij aan een goede reputatie. 

Het schrijven van een reactie kost weinig tijd en je hebt niets te verliezen. Hanteer de bovenstaande tips, vergroot jouw gunfactor en probeer de werkgever het idee te geven dat ze de verkeerde hebben aangenomen!

Heb jij weleens gereageerd op een afwijzing? Wat heeft het uiteindelijk opgeleverd? Laat het ons weten in een reactie!

5 Reacties op "Out-of-the-box denken: een afwijzing omzetten in kansen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Baudouin
    • 17 mei 2016

    Volledig mee eens en werkt inderdaad. Ik heb hier zelf al suc6 mee gehad.

    • Rob Koetsier
    • 13 juni 2016

    Na het lezen van dit een bedankje geschreven aan de recruiter die me had afgewezen. Ik heb haar verteld dat ik ik teleurgesteld was maar dat ik nog open sta voor soortgelijke functie. Ik heb haar ook gevraagd om mijn CV nieuwe stijl, met infographics en logo’s eens te bekijken en feedback te geven. Ben benieuwd want ik heb mijn leeftijd er indirect bijgezet, dat wil zeggen, men moet eerst door het CV heen om daar achter te komen. Al zal iemand die het goed leest daar wel achter komen. Maar dan hebben ze in ieder geval mijn CV gezien, en dat is ook de bedoeling. Want ik ben op een leeftijd dat de meeste werkgevers mijn CV opzij schuiven zodra ze mijn geboortedatum lezen. Het mag niet, maar het gebeurt wel, daar ben ik van overtuigd.

      • Ivo Bourgondiën
      • 13 juni 2016

      Hallo Rob,

      Bedankt voor je bericht. Zou je iets kunnen laten weten, zodra je een reactie hebt ontvangen? Ik ben benieuwd naar de uitkomst en hoop dat het op zijn minst gegronde feedback oplevert.

        • Rob Koetsier
        • 13 juni 2016

        Hallo Ivo,

        Ik heb momenteel nog geen reactie gehad, maar ik houd je op de hoogte. Ik ben nu je artikel over een motivatiebrief aan het lezen, en dat ga ik zo gebruiken bij mijn volgende sollicitatie als vormgever bij redactiepartners, samen met mijn CV nieuwe stijl. Waar ik uit mijn directe omgeving overigens al heel veel positieve reacties op heb ontvangen! Ik heb hem inmiddels ook naar jullie gestuurd.

          • Ivo Bourgondiën
          • 14 juni 2016

          Hallo Rob,

          Ik heb je cv even bekeken en dat ziet er inderdaad goed uit. Dit lijkt me de ideale manier om indruk te maken als Vormgever. Succes!