6 tips om een tijdelijke baan binnen te slepen
- Pascal Joore
- 29 maart 2016
Het grootste verschil tussen een tijdelijke en permanente baan is de duur van het dienstverband. Door de afwijkende duur zijn bepaalde vaardigheden en competenties bij een tijdelijke baan belangrijker dan bij een permanente baan.
Als sollicitant is het belangrijk om te weten welke competenties en vaardigheden dit zijn en hoe de werkgever deze gebruikt in zijn beoordeling. Om je hierbij te helpen geven we 6 tips!
Met een tijdelijke baan bedoelen we geen part-time baan (bijvoorbeeld 20 uur per week voor onbepaalde tijd), maar een baan die je voor een bepaalde tijd hebt (bijvoorbeeld een parttime of fulltime baan voor 3 maanden).
#1 Weet waar de werkgever naar op zoek is
Bij een reguliere sollicitatie is de werkgever op zoek naar een geschikte kandidaat voor zowel de functie als de bedrijfscultuur. Er wordt gedacht aan het behoud van talent en men is onder andere nieuwsgierig naar jouw ambities, 5-jaren plan en (zakelijke) passies.
Hoewel dit soort zaken nooit mogen worden verwaarloosd, zijn ze voor een werkgever simpelweg minder belangrijk bij het kiezen van een tijdelijke kracht. Een (mis)match met de bedrijfscultuur heeft vooral effect op de lange termijn (motivatie, productiviteit en tevredenheid) en dat is hier minder relevant.
Maar waar is een werkgever dan wel naar op zoek?
Functiespecifieke vaardigheden en kennis
Een tijdelijke kracht dient over de vaardigheden en kennis te beschikken om zijn/haar taken voor een bepaalde periode uit te kunnen voeren. Om aan deze vraag te kunnen voldoen moet je de vacature zorgvuldig analyseren en achterhalen welke vaardigheden noodzakelijk zijn voor deze specifieke taken.
Weet wat de werkzaamheden inhouden en welke uitdagingen je kunt verwachten. Gebruik deze informatie vervolgens om te beschrijven hoe jouw vaardigheden en kennis gaan bijdragen aan het succesvol bekleden van de betreffende functie. Doe dit zowel in je motivatiebrief als tijdens het sollicitatiegesprek.
Aanpassingsvermogen
Tijdelijke banen ontstaan vaak door een gebrek aan capaciteit veroorzaakt door (onverwachte) drukte. Denk bijvoorbeeld aan een zieke werknemer, het vrijkomen van subsidie of het tijdelijk op moeten voeren van de productie.
Voor een werkgever is het dus belangrijk dat een tijdelijk kracht zo snel mogelijk op volle toeren kan meedraaien.
Toon in je motivatiebrief en tijdens het sollicitatiegesprek aan dat je je snel kunt aanpassen aan nieuwe omgevingen (zowel locaties als managementstijlen), dat je niet terughoudend bent en dat je makkelijk contact legt met mensen.
Wanneer er vraag is naar tijdelijke krachten, betekent dit vaak dat er een gebrek is aan personeel. Laat als sollicitant dus zien dat je flexibel en betrouwbaar bent om te garanderen dat je niet te laat gaat komen en bereid bent over te werken om deadlines te halen.
#2 Wees concreet
Bij een tijdelijke baan ligt de nadruk vaak op het uitvoeren van een aantal specifieke taken. Om jouw kans op een baan te vergroten, moet je zorgen dat jouw vaardigheden en kennis perfect aansluiten op de specifieke eisen. Dit doe je door concreet te zijn.
Het beste is om voorbeelden uit het verleden te beschrijven waaruit blijkt dat jij een geschikte kandidaat bent. Focus je bijvoorbeeld op:
- Projecten waar je aan hebt gewerkt. Hiermee laat je tevens zien dat je gewend bent om projectmatig te werken. Iets dat vergelijkbaar is met een tijdelijke baan.
- Leertrajecten die je succesvol hebt afgerond.
- Vergelijkbare werkzaamheden die je heb uitgevoerd in het verleden.
- Processen die je hebt geïmplementeerd.
- Obstakels die je hebt overwonnen.
Wees zo concreet mogelijk om een duidelijk beeld te schetsen van jouw kwaliteiten. Zeg dus niet alleen dat je iets kunt, maar toon ook aan hoe je het aan zou pakken en waarom je voor de betreffende methode kiest.
#3 Wees klaar om op korte termijn aan de slag te gaan
Tijdelijke banen ontstaan vaak door een gebrek aan personeel. Dit betekent dat, zodra er een goede kandidaat is, een werkgever hem/haar zo snel mogelijk aan het werk zet (soms al de volgende dag).
Om jouw kans op succes te vergroten dien je flexibiliteit en directe inzetbaarheid te tonen. Ga dus niet solliciteren wanneer je de weken erna een volle agenda hebt.
#4 Ken je beschikbaarheid
Dit klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar het is belangrijk om te weten hoe lang je tijdelijk werk kunt verrichten en om hier niet van af te wijken.
Het komt namelijk weleens voor dat de beoogde duur van het dienstverband niet aansluit bij de wensen van de kandidaat. Het is dan verleidelijk om te liegen over je beschikbaarheid om alsnog de baan binnen te slepen.
Vergeet echter niet dat referenties relatief belangrijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar tijdelijk werk (en in het verleden tijdelijk werk hebben verricht). Werkervaring is het belangrijkste onderdeel van je cv en elke vorm van ervaring die je opdoet draagt bij aan het vinden van een baan (in de toekomst).
Wanneer je een werkgever wilt vermelden op je cv is een goede referentie van belang. Je kunt zelf wel nagaan dat een vervroegd vertrek de referentie niet ten goede gaat komen.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#5 Toon betrokkenheid
Ondanks het feit dat je solliciteert op een tijdelijke baan is het belangrijk om betrokkenheid te tonen. Tijdens het sollicitatiegesprek doe je dit door vragen te stellen (interesse te tonen) en de juiste houding aan te nemen. Leun lichtelijk naar voren en ga niet met je armen over elkaar zitten.
Het is ook belangrijk om betrokkenheid te tonen nadat je bent aangenomen. Betrokkenheid bevordert de samenwerking met je tijdelijke collega’s en leidinggevende. Hierdoor ga je niet alleen met meer plezier naar je werk, maar maak je ook meer kans op een baan wanneer er een permanente positie vrijkomt.
Mocht deze permanente baan er niet komen, heb je in ieder geval een goede referentie op zak.
#6 Veelgestelde vragen
De kans is groot dat tijdens het sollicitatiegesprek een aantal veelgestelde vragen voorbij komt dat ook in reguliere sollicitatiegesprekken wordt gesteld.
Door de afwijkende functievereisten van een tijdelijke baan, dien je echter ook een aantal andere vragen voor te bereiden:
“Waarom ga je voor een tijdelijke baan?”
Voor een werkgever is het interessant om te weten waarom je voor een tijdelijke baan gaat en niet voor een permanente.
Er zijn tal van redenen te bedenken om voor een tijdelijke baan te kiezen en je kunt hier gewoon eerlijk over zijn. Ongeacht de reden is het wel belangrijk om te laten zien dat je enthousiast bent over het vervullen van een tijdelijk functie.
Laat de werkgever zien dat een tijdelijke functie op dit moment een logische stap is voor jou en dat het bij je past (competenties en persoonlijke eigenschappen; zie volgende vraag).
Wanneer je tijdelijke banen gebruikt om je te oriënteren op de arbeidsmarkt, moet je niet vergeten dat de werkgever nadrukkelijk op zoek is naar iemand die specifieke taken kan uitvoeren. Het woord “oriënteren” kan de indruk wekken dat je van alles iets aan het leren bent, maar niet de expertise of diepgang hebt die nodig is voor deze specifieke functie.
“Hoe pas jij je aan in een nieuwe omgeving?”
Dit is een lastige vraag die je het beste kunt beantwoorden door een scenario te schetsen die aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Om dit goed te kunnen doen moet je het bedrijf en de vacature op voorhand goed onderzoeken.
Beschrijf bijvoorbeeld hoe jij tijdens de eerste week contacten gaat leggen en hoe jouw handelingen gaan bijdragen aan een snelle introductie. Betrek hierbij competenties die erop wijzen dat jij je snel kunt aanpassen en koppel hier voorbeelden aan uit het verleden (als dat mogelijk is).
Denk aan competenties en eigenschappen als: behulpzaamheid, inlevingsvermogen, proactiviteit, vastberadenheid, gehoorzaamheid, leergierigheid, betrouwbaarheid, assertiviteit, flexibiliteit en zelfstandigheid.
Voorbeeld:
"Wanneer ik in een nieuwe omgeving terecht kom, wil ik zo snel mogelijk betrokken raken bij de organisatie en de werknemers. Ik maak met iedereen een praatje, stel veel vragen en stel mezelf kwetsbaar op zodat er direct een goede band ontstaat.
Door proactief te handelen, om hulp te durven vragen en positief om te gaan met feedback ben ik in staat om routines snel op te pakken en al vroegtijdig als volwaardig werknemer mee te draaien."
“Als er een permanente positie vrijkomt, zou je dan geïnteresseerd zijn?”
Wanneer je goed presteert, kan het voor de werkgever interessant zijn om jou een vast contract aan te bieden. Het is voor de werkgever dus altijd goed om te weten of die optie er is.
Zelfs wanneer je niet geïnteresseerd bent in een permanente positie, is het aan te raden om te zeggen dat je het zult overwegen wanneer de kans zich voordoet.
Je weet nooit wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren. Misschien is het erg leuk en zou je langer willen blijven of misschien verandert er iets in je thuissituatie waardoor een permanente baan ineens aantrekkelijk is.
Spreek in alle gevallen positief over de werkgever en laat je enthousiast uit over de het bedrijf en functie.
Een tijdelijke baan
Door de relatief korte duur van een tijdelijke baan worden andere eisen gesteld aan sollicitanten dan bij een permanente baan. Door je bewust te zijn van deze verschillen kun je inspelen op de behoeften van de werkgever.
Vergroot jouw kans op succes door de nadruk te leggen op jouw aanpassingsvermogen, geef concrete voorbeelden waarin jouw competenties duidelijk naar voren komen, wees klaar om op korte termijn aan de slag te gaan en sleep die tijdelijke baan binnen!
Stelling: De voorbereiding op een sollicitatie voor een tijdelijke baan vergt meer tijd dan de voorbereiding op een “normale” sollicitatie!
Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!
0 Reactie op "6 tips om een tijdelijke baan binnen te slepen"