4 Last Minute Tips Voor Het Sollicitatie gesprek

  • Pascal Joore
  • 15 juli 2014
Nog 4 uur tot het gesprek; wat moet ik ook weer allemaal vragen?   Nog 2 uur tot het gesprek; heb ik alles al klaarliggen? Hoe moet ik ook alweer rijden?   Nog 1 uur tot het gesprek: is dit echt wel de goede kledingskeuze?   Nog 45 minuten tot het gesprek; Ben ik niet iets vergeten? Verdorie! ik kan nu niet meer terugrijden!   Nog 30 minuten tot het gesprek; Shit, wat moest ik ook alweer vragen?   Nog 15 minuten tot het gesprek; Die kleuren kunnen eigenlijk echt niet!   Nog 5 minuten tot het gesprek; kalm blijven, kalm blijven! KALM BLIJVEN! En dit niet vergeten…  

#1. Keep calm and carry on!

  Bovenstaande was de gedachtegang van één van onze mensen voor een sollicitatiegesprek. Er was paniek!   Wat kun jij doen om dit te voorkomen?   Allereerst, het belangrijkste is om gewoon kalm te blijven.   Mensen hebben de neiging zichzelf van te voren erg op te fokken. Niet heel gek; want een sollicitatiegesprek is een belangrijk moment. Zenuwen zijn dan ook heel normaal.   Draai hier echter niet in door.   Jouw gesprekspartner zal het echt wel begrijpen als jij zenuwachtig bent. Echter, wanneer jij je zenuwen niet in bedwang kunt houden, zegt dat ook iets over jezelf. Als jij nu al niet in staat bent jezelf in de hand te houden, wat voor garantie hebben ze dan dat jij bijvoorbeeld tijdens een belangrijk project niet doorslaat?   Daarnaast is het directe gevolg van de zenuwen niet iets om te negeren.   Als je écht zenuwachtig bent, gaat dat ten koste van jouw verhaal. Als jouw verhaal niet goed is, slinken je kansen op de baan aanzienlijk.   Daarom is er echt niets crucialer dan om jouw zenuwen in bedwang te houden.   Stel: je zit in de wachtruimte, wachtend op de persoon die met jou het gesprek aangaat, en je krijgt plotseling aan aanval. Wat doe je dan?   Je kunt een aantal dingen doen om wat rustiger te worden.   Focus op de situatie. Sluit je ogen; adem een paar keer diep in en uit; concentreer of het doel. Wat wil je met die gesprek bereiken? Wat wil je overbrengen? Vertrouw op jouw voorbereiding.   Houd jezelf bezig. Neem bijvoorbeeld een krant mee om de tijd mee te doden. Als je even op iets anders kunt focussen geef je jezelf de mogelijkheid even tot rust te komen. Deze rust kun je vervolgens ook mee nemen in het gesprek.   Werk aan je vertrouwen. Niet echt iets voor last minute, maar voor de lange termijn. Als jij van jezelf weet dat je nogal nerveus wordt voor zo een gesprek, doe er dan iets aan! Je kunt bijvoorbeeld trainingen volgen, of gesprekken van tevoren oefenen.   Voor de één is het natuurlijk makkelijker dan voor de ander. Niet iedereen komt van zijn of haar zenuwen af door simpelweg 10x in en uit te ademen.   De sleutel is echter om jouw doel voor ogen te houden.   Onthoud dit en je hebt de sleutel tot het overwinnen van je zenuwen in handen!   keep calm  

#2. Houd rekening met het verkeer

  Rekening houden met het verkeer; dit klinkt als een enorm cliché niet?   Toch is het de factor die uiteindelijk veel stress zal veroorzaken.   De vraag is namelijk in hoeverre je er om heen kunt plannen?   Natuurlijk kun je simpelweg veel te vroeg vertrekken. Echter, heel vroeg voor een sollicitatiegesprek arriveren is ook niet heel wenselijk.   Daarentegen, dusdanig laat vertrekken dat je geen buffer hebt is natuurlijk helemaal vragen om problemen!   Daarom drie tips om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk problemen hebt met verkeer:  
  1. Plan de route. Stel niet alleen je navigatie in, maar bekijk ook eens hoe je moet rijden (met bijvoorbeeld Google Maps), zodat je tenminste een stuk uit je hoofd kunt rijden.
  2. Kijk of er wegwerkzaamheden zijn en of er frequent files staan. Zo ja, kijk dan uit naar andere routes en begin weer met punt 1.
  3. Kijk nu hoeveel tijd je er voor nodig hebt. Probeer om een kwartier van tevoren aanwezig te kunnen zijn. Dat is dus je uiterlijk aankomsttijd (maar kom ook niet veel vroeger!).
  Je kunt natuurlijk nooit alles uitsluiten.   Als er alsnog een ongeluk gebeurd, of wanneer je zelf autopech hebt, heb je gewoon pech.   Tegen dergelijke gebeurtenissen kun je niet vechten. Met bovenstaande tips kun je echter wel de meeste problemen uitsluiten.  

#3. Voorbereiding reminder

  Voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat heb je jezelf natuurlijk tot in de details voorbereid. Bekijk en gebruik ook de handige checklist: voorbereiden sollicitatiegesprek! Je bent er helemaal klaar voor: je hebt goed gekeken naar het bedrijf, wat ze doen, de historie, de waarden.   Je hebt ook gekeken naar jezelf: wat wil ik, wat bied ik, sterktes, zwaktes etc.   Kortom, je hebt alles in je hoofd zitten.   En dan moet je maar hopen dat het daar blijft zitten…   Het is eigenlijk net zoals leren voor een examen: je neemt een enorme hoeveelheid dingen op en hoopt dan maar dat ze blijven hangen tot het moment dat je ze nodig hebt.   Zoals velen van ons ongetwijfeld weten uit hun studententijd is dat niet altijd even effectief.   En daarom maakten wij in die tijd ook gebruik van een geschenk uit de hemel: samenvattingen.   En daarom is het ook verstandig deze te gebruiken voor het sollicitatiegesprek: noteer wat belangrijk is, wat jij het liefst over wilt brengen, of wat je absoluut niet wilt vergeten.   Neem dit vervolgens mee en neem het nog even door in de momenten voor het daadwerkelijke gesprek.   Op die manier ligt alle informatie nog wat verser in het geheugen en kun je er makkelijker gebruik van maken tijdens jouw sollicitatiegesprek.  

#4. Eerste impressie

  In de allerlaatste momenten voor het gesprek heb je de mogelijkheid om jouw eerste impressie nog even voor te bereiden.   Een eerste impressie voorbereiden is niet makkelijk; je bent vaak afhankelijk van de locatie, persoon, jouw eigen houding etc.   Dit soort dingen weet je pas vlak voordat het gesprek begint.   Betekent dit dat je het maar op zijn verloop laat gaan? Natuurlijk niet! Je hebt er invloed op dus moet je er iets mee doen.   "You can never make a second first impression!"   Een eerste impressie draait om details.   Het begint natuurlijk met hoe je er uit ziet.   Hierop heb je dan ook veruit het meeste invloed. Zorg dat je er goed verzorgd uit ziet. Zorg dat je kleding netjes en gepast is. Doe geen gekke dingen met kleuren of juwelen.   Op uiterlijk is niet veel te winnen, maar wel veel te verliezen!   Vervolgens zijn de eerste woorden die je uitwisselt belangrijk.   Wat je precies zegt is natuurlijk van belang.   Belangrijker is de manier waarop je het zegt. Kom je enthousiast en open over dan geeft dat een hele andere impressie over jou als persoon dan wanneer je zachtjes praat en minimaal reageert.   Sterker nog: als de indruk die je achter laat goed is, kun je het bijna zo gek maken als je zelf wilt met de dingen die je zegt.   Het is namelijk de indruk die écht telt.   Maak dus gebruik van die laatste momenten voordat je jouw gesprekspartner ontmoet door te bedenken hoe je hem/haar zult begroeten.   Enthousiast? Formeel? Met een grote lach?   Het kan allemaal. Het is zoals gezegd puur afhankelijk van de situatie.  

Heb jij ervaringen die je graag met ons wilt delen? Of heb je misschien zelf last minute tips voor de andere lezers? Laat het ons weten via een reactie!

0 Reactie op "4 Last Minute Tips Voor Het Sollicitatie gesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent