Afvallen of opvallen? 6 goede voornemens voor de werkzoekende in 2016
- Pascal Joore
- 5 januari 2016
Zodra het nieuwe jaar in zicht komt, beginnen we allemaal met het maken van goede voornemens.
Minder drinken, vaker op bezoek bij familie, stoppen met roken en meer sporten om het kerstbuikje eraf te trainen.
Hoewel dit allemaal goede ideeën zijn, is het voor de werkzoekende belangrijk verder te kijken dan dat.
Het jaar 2016 komt met veel nieuwe kansen voor jou en je carrière. Kansen om jezelf te (her)ontdekken, jezelf te ontwikkelen en natuurlijk om werk te vinden!
Om een baan te vinden, nog voordat je jouw kerstbuikje bent kwijtgeraakt, hebben we 6 goede voornemens opgesteld.
#1 Ontdek wat je écht wilt
Het nieuwe jaar verdient een goede start. Het is dus belangrijk om niet blindelings door te gaan met hetgeen je voor de jaarwisseling deed.
Doe een stapje terug en neem de tijd om na te denken over wat je wilt. Het is hierbij belangrijk om op zoek te gaan naar je (verborgen) talenten en passies. De intrinsieke motivatie om te werken is namelijk veel belangrijker dan de extrinsieke motivatie om te werken.
Wanneer je iets doet waar je hart sneller van gaat kloppen, zul je altijd gemotiveerd zijn om te werken. Sterker nog, het zal niet eens aanvoelen als werk.
Weten wat je wilt, is echter niet voldoende. Het moet ook realistisch zijn. Het is dus belangrijk dat je hetgeen je wilt doen koppelt aan de arbeidsmarkt.
Het is jouw taak om je talent en passie te vertalen naar een zakelijk profiel. De ideale tool hiervoor is het schrijven van je eigen vacature.
Met behulp van deze tool ga je van een globaal beeld naar een concrete functietitel. Een functietitel die jouw zakelijke kant representeert en die je uiteindelijk kunt gebruiken bij de zoektocht naar vacatures.
#2 Stap uit je comfort zone
2016 biedt nieuwe kansen, maar veel van die kansen zullen buiten je comfort zone liggen.
Het wordt dit jaar dus tijd om daar een aantal keer uit te stappen. Probeer een drietal uitdagingen op papier te zetten waar je tegen op ziet, maar waar je veel van kunt leren.
Voor een groot aantal mensen zal het lastig zijn om daadwerkelijk uit de comfort zone te stappen. Dit komt omdat we bang zijn om fouten te maken en onprofessioneel over te komen.
Vergeet echter niet dat regelmatig uit je comfort zone stappen jouw creativiteit en zelfvertrouwen bevordert. Je leert en ervaart nieuwe dingen waar je normaal gesproken niet eens mee in aanraking zou komen. Je zult in de toekomst beter opgewassen zijn tegen veranderingen, je vergroot je kans om nieuwe (verborgen) talenten te ontdekken en je ontmoet nieuwe mensen.
#3 Optimaliseer je online voorkomen
92% van de recruiters geeft aan Social Media te gebruiken bij hun dagelijkse werkzaamheden (bron).
We kunnen het dus niet genoeg benadrukken: zorg voor een professioneel online voorkomen wanneer je op zoek bent naar een baan!
Social Media dienen naast het dagelijkse aanbod van leuke afbeeldingen van huisdieren en updates van vrienden ook als online visitekaartje. Houd er dus rekening mee dat alles wat je openbaar publiceert op dat visitekaartje komt te staan.
We begrijpen dat iedereen een sociaal leven leidt en graag updates deelt met zijn/haar vrienden. Soms is het echter verstandig om even extra goed op je spelling te letten en je foto’s te controleren voordat je ze deelt.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#4 Investeer in zelfontwikkeling
Of het nu tijd, geld of moeite is... investeer in jezelf!
Mensen die fulltime werken, werken 40 uur per week aan zichzelf. Stilstaan als werkzoekende is dus achteruitgaan.
Om te kunnen concurreren met anderen op de arbeidsmarkt, is het cruciaal om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de branche/industrie waarin je wilt werken.
Houd trends in de gaten, zodat je erop in kunt spelen. Zijn er nieuwe producten of diensten op de markt gekomen? Welke bedrijven ondergaan een reorganisatie? Welke nieuwe toetreders zijn op zoek naar werknemers?
Hoewel op de hoogte blijven van veranderingen belangrijk is, is de belangrijkste verandering die van jezelf. Volg in 2016 een cursus/workshop, bezoek de bibliotheek of ga naar een carrièrebeurs. Hierdoor blijf je bezig, ontmoet je nieuwe mensen en laat je zien dat je leergierig bent.
Tot slot is het als werkzoekende van belang om op de hoogte te zijn van de trends op de arbeidsmarkt en wat voor invloed deze hebben op jouw zoektocht naar werk in 2016!
#5 Stel doelen
Het stellen van doelen zorgt voor duidelijkheid, het geeft richting aan je zoektocht naar werk, het motiveert om door te gaan en het werkt als geheugensteun voor wat je wilt bereiken. Daarnaast zorgt het bereiken van doelen voor voldoening.
Vertaal je goede voornemens dus naar concrete doelstellingen. Zowel voor de korte als lange termijn.
Als werkzoekende is het logisch om te zeggen dat je binnen X maanden een baan wilt hebben. Het probleem van een dergelijke doelstelling is dat je er geen voldoening uit haalt gedurende het proces.
Stel dus ook een aantal kortetermijndoelen op zoals het herschrijven van je cv, het optimaliseren van je LinkedIn profiel, het versturen van vijf sollicitaties en uitgenodigd worden voor minimaal één sollicitatiegesprek binnen 30 dagen.
Het stellen van doelen is pas nuttig wanneer je dit goed doet. Let er altijd op dat je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden zijn (SMART doelstellingen).
#6 Durf op te vallen
Hoewel de arbeidsmarkt aantrekt, blijft de concurrentie hoog in 2016. Wees dus niet bang om zo nu en dan eens de trukendoos open te trekken.
Vooral wanneer je al enige tijd niet bent uitgenodigd voor een gesprek of wanneer het aantal sollicitanten voor één vacature erg groot is, zul je iets moeten doen om op te vallen. Wees creatief en haal de recruiter uit zijn dagelijkse sleur.
Hoe?
Je kunt bijvoorbeeld denken aan een modern cv, een video pitch of misschien zelfs een eetbare motivatiebrief. Alles is mogelijk.
Let er wel op dat de sollicitatie aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Hoe creatiever de sector, hoe creatiever de sollicitatie mag zijn.
Houd daarnaast rekening met de bedrijfscultuur van het bedrijf waar je solliciteert. Sommige bedrijven geven de voorkeur aan een traditioneel cv en zitten niet te wachten op een video pitch.
Mocht je meer inspiratie nodig hebben, kun je hier 7 voorbeelden vinden van creatieve sollicitaties.
Goede voornemens
Het jaar 2016 biedt veel nieuwe kansen… kansen die jij moet grijpen!
Zorg ervoor dat je weet wat je wilt, zodat je gericht op zoek kunt gaan naar jouw volgende baan. Stap af en toe eens uit je comfort zone en creëer je eigen kansen.
Optimaliseer je online voorkomen, investeer in jezelf en wees niet bang te zijn om af en toe “out-of-the-box” te denken (en te handelen).
Uit onderzoek van de ING blijkt dat 83% van de mensen goede voornemens heeft, maar dat slechts 17% van ons ze daadwerkelijk waarmaakt.
Het gebrek aan concrete doelstellingen zorgt ervoor dat mensen het snel opgeven en in februari al vergeten zijn wat hun goede voornemens waren.
Stel duidelijke en haalbare doelen zoals hierboven beschreven en zorg ervoor dat jij bij die 17% hoort!
Succes!
Stelling: goede voornemens zijn gedoemd te mislukken!
Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!
0 Reactie op "Afvallen of opvallen? 6 goede voornemens voor de werkzoekende in 2016"