7 tips om succesvol te studeren met een baan

  • Pascal Joore
  • 20 september 2016

In het bedrijfsleven heb je dagelijks te maken met veranderingen. Het bedrijf waar je werkt groeit in omvang, collega’s komen en gaan en nieuwe producten worden gelanceerd.

Om je hoofd boven water te houden, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen. En dit doe je door zelf mee te veranderen.

Persoonlijke ontwikkeling is een levenslang proces waarin je vaardigheden opdoet en kennis vergaart. Het is noodzakelijk om jezelf onmisbaar te maken binnen de organisatie waar je werkt en je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Om dit proces te versnellen, kiezen veel mensen ervoor om naast hun werk een studie te volgen.

Voordelen van studeren met een baan

Zelfontwikkeling

De voornaamste reden om te studeren, is zelfontwikkeling. Je wilt het maximale uit jezelf halen en kiest ervoor om in jezelf te investeren. Zo verbreed je, door te gaan studeren, jouw kennis en vaardigheden.

Ook zal je door een studie met een baan te combineren bepaalde competenties verbeteren of opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan de competenties discipline en plannen.

Door jezelf te ontwikkelen, maak je jezelf onmisbaar bij je huidige werkgever (baanzekerheid) en verbeter je je positie op de arbeidsmarkt (nieuwe kansen).

Richting geven aan je carrière

Tweederde van de medewerkers in Nederland is niet bevlogen met het werk dat ze doen. Ze doen het werk bijvoorbeeld omdat ze goed betaald krijgen of een leuke bedrijfsauto hebben, maar niet omdat ze het graag doen.

Salaris en bedrijfsauto's zijn vormen van extrinsieke motivatie (motivatie van buitenaf) en worden op lange termijn als vanzelfsprekend ervaren. Werk wordt een verplichting en je raakt in een dagelijkse sleur. Hierdoor mis je de motivatie om je iedere dag volledig in te zetten. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet op de juiste plek zit,  kan een studie voor jouw de ideale oplossing zijn.

Door te gaan studeren kun jij van een nood een deugd maken. Je ontwikkelt jezelf en versterkt jouw positie op de arbeidsmarkt. Hierdoor gaan er nieuwe deuren open en kun je een andere weg inslaan.

Je maakt het voor jezelf mogelijk om een carrièreswitch te maken, waardoor je iets kunt gaan doen wat je écht leuk en interessant vindt. Hierdoor maak je van jouw werk een deugd. Jouw intrinsieke motivatie (motivatie van binnen) stijgt en je gaat weer met plezier naar je werk.

Financiële zekerheid

Door studie en werk te combineren, blijf je verzekerd van een maandelijks inkomen. Hierdoor ervaar je minder stress door financiële onzekerheid dan wanneer je fulltime gaat studeren.

Nadelen van studeren met een baan

Kosten studie

Een combinatie van een studie en een baan kan ook een financieel nadeel vormen. Zo kost een studie geld en lever je wellicht werkuren in. Dit zorgt ervoor dat je minder verdient en minder te besteden hebt.

(Vrije) tijd

Een combinatie tussen studeren en werken neemt veel tijd in beslag. Jouw dag zal voornamelijk bestaan uit werken en studeren. Hierdoor houd je minder vrije tijd over. Dit kan te kosten gaan van je hobby’s of de relatie met vrienden.

Stress

Het managen van een combinatie tussen studeren en werken, vergt veel energie en kan stress met zich mee brengen. Zo krijg je naast je werk ook nog te maken met deadlines voor je studie.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je minder uren slaapt, omdat je de studie wil behalen zonder dat dit ten koste gaat van jouw werk. Deze combinatie van meer stress en minder energie en slaap, kan voor negatieve gevolgen als vermoeidheid en futloosheid zorgen.

Om een studie naast je werk goed te kunnen managen en de negatieve gevolgen te minimaliseren, geven we deze week 7 tips!

Hoe kan ik succesvol studeren met een baan?

#1 Zorg voor support van jouw omgeving

Bespreek vooraf met jouw familie, vrienden of kennissen over de keuze om te gaan studeren. Wat vinden zij ervan en staan ze achter jouw keuze?

Door jouw omgeving mee te laten denken, creëer je begrip voor jouw situatie. Als je tijdens je studie weinig tijd kunt vrijmaken voor je directe omgeving, zullen ze het begrijpen.

Als jij eenmaal een bevestiging hebt van jouw omgeving, is het makkelijker om de keuze te maken en vastberaden het proces te doorlopen.

Extra tip: praat met je werkgever!

Jouw werkgever maakt een belangrijk deel uit van je omgeving. Licht hem/haar in over jouw idee om een studie te volgen naast je huidige baan. Voor werkgevers is het interessant om te zien dat een werknemer zijn kennis en vaardigheden wil verbreden.

Een proactieve houding wordt over het algemeen gewaardeerd en in sommige gevallen zal de werkgever dit gedrag aanmoedigen door een deel van je studiekosten te dekken of een flexibel rooster op te stellen.

#2 Zorg voor een strakke planning

Sommige studies zijn intensiever dan andere. Zeker als je een intensieve studie volgt, is een goede planning van groot belang. Zo wordt een groot deel van de week al ingevuld door jouw baan. Hierdoor houd je minder uren over om te gaan studeren en zul je je vrije uren effectiever moeten benutten.

Maak gebruik van een schema. Door schematisch te werken, creëer je houvast en sturing. Plan op basis van de intensiviteit van jouw studie dagelijks een aantal uren in, die je besteedt aan je studie.

#3 Creëer een prettige studieomgeving

Zorg voor een omgeving waarin jij prettig kan studeren. Voor de één werkt studeren met muziek het best, terwijl een ander de voorkeur geeft aan een muisstille omgeving.

Creëer voor jezelf een omgeving waarin de kans op afleidingen minimaal is. Als jij je in een aangename leeromgeving bevindt, ga je gemakkelijker aan de slag en benut je de ingeplande studietijd efficiënter.

#4 Creëer een routine

Routine zorgt voor structuur en productiviteit. Door in een bepaald ritme te leven, ervaar je minder (mentale) inspanning en dus ook minder stress.

Probeer op basis van je planning prioriteiten te stellen en een aantal handelingen te veranderen in gewoontes. Door bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip te beginnen met studeren, vermijd je uitstelgedrag.

#5 Bepaal je persoonlijke leervoorkeur

Bepaal op voorhand wat jouw leervoorkeur is. Leer je beter door te luisteren of door te zien? Onthoud je leerstof nadat je het één keer hebt gehoord of moet je de stof een aantal keer herhalen?

Kies op basis van je bevindingen een studie die past bij je leervoorkeur en de vrije uren die kunt besteden aan je studie. Wanneer je behoefte hebt aan herhaling en elke dag op een ander tijdstip wilt studeren, is het aan te raden om voor een online opleiding te kiezen. Dergelijke lessen worden namelijk in videovorm gegeven en kun je oneindig vaak terugkijken. Daarnaast kun je online opleidingen volgen wanneer je maar wilt.

Als je liever samenwerkt en behoefte hebt aan begeleiding, dan is klassikaal leren voor jou een geschikte leermogelijkheid. Het zal in dit geval wel lastiger zijn om studie en werk te combineren, omdat je de tijden niet zelf kunt bepalen.

#6 Beloon jezelf zo nu en dan

Maak het jezelf gemakkelijk gedurende jouw studieperiode. Naast het creëren van een prettige studieomgeving, moet jij jezelf zo nu en dan ook belonen.

Om dit op een adequate manier te doen, is het belangrijk om doelen te stellen. Het behalen van doelen heeft namelijk een positief effect op je motivatie en tevredenheid. Zorg ervoor dat je de doelen dusdanig stelt dat je jezelf met regelmaat kunt belonen.

#7 Help elkaar

Met jou zijn er vele andere werknemers die een baan combineren met een studie. De kans is groot dat één van je collega’s in het verleden een studie heeft gevolgd terwijl hij/zij werkzaam was bij het bedrijf.

Vraag eens naar hun ervaringen en tips. Hoe hebben zij hun studie gecombineerd met een baan? Hebben zij mogen studeren tijdens kantooruren? En hebben zij een onkostenvergoeding gekregen?

Leer van de ervaringen van anderen en maak op basis hiervan een plan van aanpak die voor jou geschikt is.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Studeren met een baan

Studeren terwijl je een baan hebt is een interessante, maar ook pittige combinatie. Het is een effectief middel om je concurrentie voor te blijven en je hoofd boven water te houden.

Studeren naast je werk vergt veel discipline, maar is zeker niet onmogelijk. Zorg voor een strakke planning, creëer een prettige studieomgeving en beloon jezelf regelmatig!

Heb jij een studie gecombineerd met een baan? Hoe heb jij dit ervaren? En welke tips heb jij voor anderen?

Laat het ons weten in een reactie!

1 Reactie op "7 tips om succesvol te studeren met een baan"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Pim
    • 11 mei 2018

    Wat een handige tips over het leren en werken combineren. Ik vind het een enorme uitdaging om beide te combineren omdat je voor twee verschillende dingen gemotiveerd te voelen veel van je vergt. Ik denk dat een strakke planing wel veel kan helpen.