7 effectieve tips tegen verveling op het werk
- Pascal Joore
- 29 september 2015
Ben jij regelmatig privé-zaken aan het regelen op het werk? Eet of rook jij op het werk meer dan thuis? Kijk jij vaak naar de klok? Dan is de kans groot dat jij je verveelt op het werk.
Hoewel veel mensen verveling zien als een luxeprobleem, brengt het wel degelijk gevaren met zich mee. Verveling op het werk kan namelijk leiden tot gezondheidsklachten. Sterker nog, mensen die zich vaak vervelen sterven jonger (bron).
Een gebrek aan concentratie en uitdaging kan leiden tot frustratie en onrust. Je kunt je na verloop van tijd nutteloos gaan voelen. Daarnaast heeft verveling een negatief effect op jouw gedrag. Verveelde mensen zijn bijvoorbeeld geneigd om meer te eten of te roken.
Naast de negatieve effecten op je mentale en fysieke gezondheid belemmert verveling ook je persoonlijke ontwikkeling. Zodra jij je verveelt, sta je stil. Jouw kennis, vaardigheden en talenten worden niet gebruikt en groeien dus ook niet.
Alle reden om verveling voor eens en altijd te bestrijden!
7 effectieve tips tegen verveling op het werk
De beste manier om verveling tegen te gaan is door te kijken naar gebeurtenissen in het verleden waarin jij je juist helemaal niet verveelde. Hoewel dit voor iedereen verschillend is, kunnen we veel leren door te kijken naar onze eerste werkdag. Wanneer we aan een nieuwe baan beginnen zijn we enthousiast, leren we allerlei nieuwe dingen, ontmoeten we nieuwe mensen en krijgen we nieuwe verantwoordelijkheden. Alles behalve saai!
#1 Ontmoet nieuwe mensen
Een spannend onderdeel van een eerste werkdag is het ontmoeten van nieuwe mensen. Wanneer je een aantal jaar op dezelfde plek zit en bijna of geen nieuwe mensen meer ontmoet, kun je ook zelf op zoek gaan naar nieuwe contacten. Denk hierbij niet alleen aan collega’s, maar ook leveranciers, afnemers en (potentiële) klanten.
Kijk eens rustig om je heen en kies iemand waarmee je contact kunt en wilt leggen. Introduceer jezelf en kijk hoe het uitpakt. In de zakelijke wereld is er altijd iets om over te praten en wie weet bieden nieuwe contacten kansen in de toekomst.
#2 Verander van locatie
Veel mensen die last hebben van verveling klagen over het feit dat ze zich niet kunnen focussen. Dit wordt veroorzaakt door de omgeving. Er zijn te veel of te weinig prikkels. Pas wanneer je afgeleid bent en jij je niet meer kunt concentreren, ga je bewust nadenken over de situatie. Je ergert je aan allerlei prikkels (of het gebrek eraan), je kunt niet fatsoenlijk verder werken, je begint te dagdromen en je verveelt je.
Wanneer jouw werkomgeving de oorzaak is van verveling kun je, als jouw werkzaamheden en werkgever het toelaten, ervoor kiezen om een paar dagen per week ergens anders te werken. Probeer bijvoorbeeld twee dagen per week vanuit huis te werken.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#3 Ontwikkel jezelf
Verveling belemmert zelfontwikkeling. Althans, als je er niets tegen doet.
Het kan verleidelijk zijn toe te geven aan verveling. Je ervaart namelijk geen stress. Je hoeft niet tot het uiterste te gaan en je hebt geen ‘onhaalbare’ deadlines. Je kunt rustig het internet uitlezen, terwijl je gewoon krijgt doorbetaald. Prima toch?
Op korte termijn misschien wel. Op lange termijn zeker niet.
Zo kun je onder andere depressief worden, omdat je jezelf na enige tijd nutteloos gaat voelen. Bovendien vergroot verveling jouw kans op ontslag. Een belangrijke reden voor een werkgever om iemand in dienst te houden is de onmisbaarheid van de werknemer. Werknemers die zich regelmatig vervelen, wekken niet echt de illusie dat ze onmisbaar zijn. Als klap op de vuurpijl staat je eigen ontwikkeling stil wanneer je je verveelt. Met een verhoogd risico op ontslag is dat zeker iets wat je wilt vermijden.
Een oplossing voor dit probleem is het volgen van een cursus of webinar. Webinars zijn online colleges die je vaak gratis kunt volgen. Ook steeds meer cursussen worden online aangeboden. Online opleidingen zijn een ideaal middel om tijd te doden op het werk en tegelijkertijd jezelf te ontwikkelen. Je maakt jezelf niet alleen onmisbaar, maar je verhoogt ook je waarde voor het bedrijf en daarmee jouw kans op een promotie.
#4 Doorbreek routines
Routinematig werken is ideaal voor het behalen van een bepaald resultaat onder gelijkblijvende omstandigheden. Standaard procedures en werkwijzen zorgen voor een efficiënte uitvoering van taken.
Dit klinkt niet alleen saai, dat is het ook!
Hoewel het voor de werkgever winstgevend kan zijn om iedereen routinematig te laten werken, leidt het onder werknemers vaak tot verveling. Wanneer jij je verveelt, heb je hoogstwaarschijnlijk tijd over. Dat beetje extra tijd kun je gebruiken als buffer om te experimenteren met het doorbreken van de routine. Doe eens gek en voer je werkzaamheden uit in een andere volgorde of stap naar de baas om andere werktijden aan te vragen.
Verveling op het werk wordt namelijk grotendeels veroorzaakt door tijd. Wanneer je elke dag op hetzelfde tijdstip vertrekt, koffie drinkt, luncht en weer terug naar huis gaat, pas je (onbewust) je gedrag hierop aan. Je weet precies na welke taken je nog even tijd hebt om het nieuws te lezen, een sigaret te roken of even met collega's te praten. Gooi het schema eens door elkaar een je zult merken dat je de dag heel anders ervaart!
#5 Praat met je collega’s of leidinggevende
Vervelen jouw collega’s zich ook of is het werk simpelweg oneerlijk verdeeld? Wanneer het laatste het geval is, kun je in overleg met je collega’s wat werk overnemen.
Hebben je collega’s geen extra werk voor je?
Overweeg dan om je leidinggevende om extra werk te vragen. Probeer dit echter wel slim aan te pakken. Vraag niet zomaar om meer taken en opdrachten (die overeenkomen met wat je al doet). Probeer aan te sturen op nieuwe verantwoordelijkheden. Meer verantwoordelijkheden betekent meer diverse werkzaamheden.
Het verrichten van diverse werkzaamheden zorgt voor nieuwe inzichten en draagt bij aan je ontwikkeling. Wellicht ontdek je een nieuwe passie of ontmoet je mensen waarmee je een nieuwe werkrelatie opbouwt.
#6 Schrijf een blog
Bijna elk bedrijf heeft een blog en als dat niet zo is, is het tijd om daar verandering in te brengen. Jij werkt bij het bedrijf. Jij kent de markt, klanten, producten en diensten. Jij bent op de hoogte van de vraag van de klant en het aanbod van het bedrijf. Daar kun je iets mee doen.
Door een relevant onderwerp te kiezen waarover jij veel weet, kun jij (potentiële) klanten helpen met jouw expertise en tevens de omzet van het bedrijf vergroten door een oplossing te bieden waarbij beide partijen gebaat zijn. Een win-win situatie dus!
#7 Denk na over wat je wilt!
Wanneer je je verveelt, heb je tijd om na te denken. Doe dit dan ook!
Vraag jezelf af wat de oorzaak is van verveling. Is de verveling slechts tijdelijk, omdat je even niets te doen hebt? Of verveel je je regelmatig?
Wanneer verveling na het toepassen van de bovenstaande tips blijft terugkomen, is het wellicht tijd om van baan te veranderen. Terugkomende verveling is een teken van desinteresse in de functie en bijhorende werkzaamheden. Deze desinteresse ontstaat, omdat je jouw talent en vaardigheden niet (optimaal) kunt benutten. Hierdoor ontstaat een verschil tussen de gewenste situatie en de situatie waarin je zit.
Gebruik de tijd die je hebt om te ontdekken wat je talent is, stel een carrièredoel en ga dan pas op zoek naar een baan die bij je past. Op die manier kun je op constructieve wijze op zoek naar jouw droombaan en voorkom je dat je wederom op een plek terechtkomt waar je niet gelukkig van wordt!
Heb jij weleens last van verveling op het werk? Wat doe jij tegen verveling? Laat het ons weten in een reactie!
Rick
Ik doe weken in de kassen en steeds plantjes binden
Tis bokke saai en je kan dit niet echt in een andere volgorde doen
Ik heb al helemaal 8 redenen kunnen verzinnen om te stoppen
Ik ga stoppen
Toel
Goedzo Rick, ik ben trots op je
Sw. harma
echt onzinnig lijstje met de meest voor de hand liggende shit… Als je dit niet zelf kon bedenken misschien verveel je, je dan nog niet hard genoeg.