6 tips om je werkervaring optimaal te presenteren op je cv

  • Natasja van Wijk
  • 19 december 2023

Jouw werkervaring is een cruciaal onderdeel van je cv. Het biedt inzicht in je verleden en onthult informatie over je capaciteiten, ervaring, competenties, voorkeuren en (lokale) kennis. Hoewel je het verleden niet kunt veranderen, bepaal je met de manier waarop je jouw werkervaring presenteert grotendeels hoe de werkgever het interpreteert.

Om jouw kans op een baan te vergroten is het dus belangrijk om met behulp van de juiste inhoud en formulering het maximale uit je werkervaring te halen. Maar hoe doe je dat? Wat moet je wel vermelden en wat niet? En waar leg je de nadruk op? In dit artikel geven we antwoord op de bovenstaande vragen en geven we 6 tips om je werkervaring optimaal te presenteren!

#1 Match de functietitels

Bedrijven hanteren verschillende titels voor vergelijkbare functies. Hierdoor kan het voorkomen dat een Verkoper bij bedrijf A en een Accountmanager wordt genoemd bij bedrijf B. Pas de functietitels aan naar de termen die het bedrijf hanteert, zodat je zeker weet dat de werkgever je cv juist interpreteert.

Kijk op de bedrijfswebsite of gebruik de geavanceerde zoekfunctie op LinkedIn om te achterhalen met welke termen je de beste indruk maakt.

Let op: we hebben het hier over functies die inhoudelijk overeenkomen, maar beschreven kunnen worden aan de hand van verschillende titels. Het is niet de bedoeling dat je functietitels omvormt naar iets dat niet representatief is voor de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd.

#2 Vermeld alleen relevante zaken

Bij het vermelden van je voormalige werkgevers heb je, naast de basisinformatie (functietitel, werkgever en periode), ruimte om de werkgever te laten zien dat jij de beste kandidaat bent.

In een kort stukje tekst kun je bijvoorbeeld beschrijven wat je verantwoordelijkheden waren, welke prestaties je hebt geleverd of welke competenties je hebt ontwikkeld.

Houd bij het schrijven van dit stukje tekst rekening met twee factoren:
  • De vraag vanuit het bedrijf
  • Jouw verleden

De vraag vanuit het bedrijf

Analyseer de vacaturetekst en probeer te ontdekken waar het bedrijf naar op zoek is. Verricht eventueel extra zoekwerk op het internet of binnen je netwerk om meer waardevolle informatie te vinden.

Welke competenties zijn noodzakelijk om de werkzaamheden succesvol uit te voeren? Is het bedrijf op zoek naar iemand met een bewezen track record? Hechten ze veel waarde aan het aantal jaar ervaring? Of willen ze dat je bekend bent met (lokale) klanten? Zet dergelijke functievereisten op een rij en probeer ze te rangschikken op relevantie.

Jouw verleden

Noteer voor jezelf, per voormalige werkgever, de volgende zaken:

  • Verantwoordelijkheden
  • Vervulde rollen (dit kunnen ook rollen zijn die buiten je functie vielen, maar die wel relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert)
  • Ontwikkelde competenties en vaardigheden
  • Opmerkelijke prestaties
  • Werkzaamheden
  • Belangrijke klanten waarmee je hebt gewerkt
  • Opgedane kennis
  • Overige relevante informatie

Koppel jouw verleden aan de vraag

Pak de lijst met functievereisten erbij en kijk welke onderdelen uit jouw verleden relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Verwerk deze onderdelen vervolgens in je cv. Zorg ervoor dat het totaal plaatje klopt en dat je aan de hand van de beschrijvingen aan zoveel mogelijk functievereisten voldoet.

Het is hierbij belangrijk om alle irrelevante details achterwege te laten. Ook als je er trots op bent. Het kan bijvoorbeeld verleidelijk zijn om te pronken met opmerkelijke prestaties die je hebt geleverd bij vorige werkgevers. Echter, wanneer de prestaties niet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert, leiden ze de lezer alleen maar af en vergroot je het risico dat hij/zij afhaakt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Onderbouw met cijfers

Probeer waar mogelijk je uitspraken te onderbouwen met cijfers. Cijfers dienen namelijk als bewijs en nemen onzekerheden weg bij de werkgever.

Heb je in het verleden stagiaires ingewerkt? Vermeld dan om hoeveel stagiaires het gaat.  Heb je een omzetstijging gerealiseerd? Vermeld dan met hoeveel procent de omzet is gestegen.

Hoe concreter je bent, hoe meer vertrouwen je wekt.

#4 Houd het overzichtelijk

Uit onderzoek blijkt dat georganiseerde cv’s met een visuele hiërarchie beter scoren dan ongeorganiseerde cv’s. Dit klinkt erg voor de hand liggend, maar toch gaat het vaak mis.

Zo worden spaties gebruikt om tekst uit te lijnen en worden onderdelen van elkaar gescheiden met lijnen die bestaan uit lange reeksen van liggende streepjes. Wanneer het cv vervolgens in een andere tekstverwerker wordt geopend of in een e-mailbericht wordt geplakt, is het cv onherkenbaar (en als je pech hebt onleesbaar).

Verdiep je in de mogelijkheden van de tekstverwerker die je gebruikt, wees consistent, houd een duidelijke structuur aan en gebruik dezelfde opmaak voor de verschillende onderdelen. Als je een functietitel met grote letters of in een bepaalde kleur schrijft, dien je dit bij alle functies te doen.

Maak daarnaast gebruik van kolommen, witregels en opsommingstekens om de juiste afstanden tussen regels en onderdelen te creëren. Vergeet tot slot niet om je cv op te slaan als pdf-bestand, zodat het op elk apparaat en in elk programma wordt weergegeven zoals jij dat wilt.

#5 Vermijd lange teksten

Probeer de omschrijving van je werkervaring (en de rest van je cv) zo kort mogelijk te houden. Het doel is om de lezer nieuwsgierig te maken en zijn/haar aandacht vast te houden. Met lange teksten schrik je de werkgever af en vergroot je de kans dat belangrijke informatie over het hoofd wordt gezien.

Sommige werkzoekenden proberen een gebrek aan ervaring te compenseren met lange lappen tekst. Vermijd deze klassieke fout en compenseer een gebrek aan ervaring met behulp van een competentie cv of met andere onderdelen van je cv (zoals opleidingen).

#6 Bepaal de optimale positie

Afhankelijk van de relevantie, moet je bepalen op welke plek jij je werkervaring presenteert. Heb je veel werkervaring en sluit deze ervaring goed aan op de vacature? Dan is het verstandig om het direct na je persoonlijke gegevens te vermelden.

Heb je weinig ervaring, maar kun je indruk maken met je gevolgde opleidingen? Dan kun je beter eerst je opleidingen vermelden en daarna pas je werkervaring. Heb je te weinig relevante ervaring om mee te pronken, omdat je gaat herintreden of een carrièreswitch maakt? Dan biedt een competentie cv de oplossing.

Bij een competentie cv leg je de focus niet op jouw werkervaring, maar op de competenties en vaardigheden waarover je beschikt. Je beschrijft je loopbaan niet aan de hand van functietitels en werkgevers, maar aan de hand van rollen die je hebt vervuld en prestaties die je hebt geleverd. 

Conclusie

Het verleden kun je niet veranderen, maar de manier waarop je het presenteert wel. Haal het maximale uit je werkervaring met behulp van de juiste inhoud en formulering. Laat irrelevante details weg, gebruik de juiste termen, houd het overzichtelijk en vermijd lange teksten.

Stelling: de manier waarop je jouw werkervaring presenteert is net zo belangrijk als de werkervaring zelf!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

2 Reacties op "6 tips om je werkervaring optimaal te presenteren op je cv"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Ernst Uithof
    • 11 augustus 2016

    Beste ……
    Zeer bedankt voor deze nuttige informatie. Het maakt wellicht net het verschil! ! ! ! !

    • Paul
    • 13 augustus 2016

    Vaak wordt mijn c.v. al niet meer gebruikt. In “het groen” kijkt alleen het uitzendburo naar je c.v.
    Mijn eig. werkgever niet.