6 tips hoe je het combineren van twee banen kunt laten slagen

  • Lars Tertoolen
  • 21 januari 2020

Het combineren van twee banen zal misschien niet het eerste zijn waar je aan denkt als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Toch kiezen steeds meer mensen voor twee of meer banen. Waarom?

Wanneer je het goed aanpakt heeft het combineren van banen een aantal aantrekkelijke voordelen.

Ondanks de voordelen zijn er ook een paar valkuilen waarvoor je goed moet uitkijken als je overgaat naar meer dan één baan. Zou jij twee jobs aandurven? Lees in ons blog hoe je het combineren van twee banen kunt laten slagen.

Waarom is het slim om te kiezen voor het combineren van twee banen?

Het aantal mensen die kiezen voor het combineren van twee of meer banen neemt toe. De reden hiervan is omdat je hier in sommige gevallen meer voordeel uit kunt halen ten opzichte van één fulltime baan.

#1 Meer afwisseling in het werk

Als je continu met hetzelfde bezig bent ga je soms over op de automatische piloot en ben je niet meer zo bewust van waar je mee bezig bent. Het triggert je niet meer om na te denken en te focussen, het werk wordt saai.

Door twee banen te combineren zul je meer afwisseling krijgen. Hierdoor wordt het werk uitdagender en interessanter. Dat is niet het enige, door meer afwisseling kun je jezelf vaak ook meer ontwikkelen. Je hebt vaker te maken met nieuwe taken en door je focus kun je hier nog meer uithalen. Het afwisselen van taken geeft meer betrokkenheid en baantevredenheid.

#2 Inkomen

Sommige banen kunnen financieel aantrekkelijker zijn. Het is namelijk mogelijk dat je twee parttime banen hebt die samen financieel aantrekkelijker zijn dan één fulltime baan, waardoor je meer kunt te verdienen.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je de perfecte vacature hebt gevonden. Het enige nadeel aan die vacature is dat het bijvoorbeeld maar voor 32 uur per week is. Je wens was om wekelijks minstens 40 uur te werken. Je zou dan toch voor die baan kunnen gaan van 32 uur en dit aan te vullen met een andere parttime baan. Op die manier maak je toch de gewenste uren.

Door het combineren van meerdere banen zul je ook meer financiële zekerheid hebben, omdat je het risico spreidt.

#3 Zekerheid creëren

Het combineren van twee (of meer) parttime banen in loondienst kan extra zekerheid bieden. Als je bijvoorbeeld ergens wordt ontslagen heb je toch nog inkomen van je andere baan. Hierdoor vallen niet al je inkomsten weg en kun je nog even vooruit tot je een nieuwe baan hebt gevonden.

Stel je wilt je eigen bedrijf gaan opzetten, dan brengt dat veel risico’s met zich mee. Je zult namelijk, in de meeste gevallen, niet vanaf het begin al genoeg klanten hebben en dus ook nog geen regelmatig inkomen hebben. Het kan ook zo zijn dat je veel kosten hebt om je bedrijf op te zetten. Of je doet seizoensgebonden werk, denk aan een ijssalon, dan is je inkomen in de winter ook een stuk lager.

Je zou dan wat meer zekerheid kunnen creëren door ernaast nog een parttime baan in loondienst te hebben. Zo zorg je ervoor dat je in de periodes waarin je bedrijf minder goed loopt wel een vast inkomen hebt. Dit werk kun je vervolgens gaan afbouwen naar mate je eigen bedrijf beter gaat lopen.

6 tips om het combineren van twee banen te laten slagen

Het combineren van meerdere banen, ook wel stapelbanen of combinatiebanen genoemd, kan dus in sommige gevallen slim zijn, maar je moet ook oppassen voor de valkuilen hiervan. Om er voor te zorgen dat je goed voorbereid bent op de mogelijke valkuilen geven wij je een aantal tips.

#1 Grenzen stellen

Het hebben van één baan kost over het algemeen minder inspanning dan wanneer je twee banen gaat combineren. Daarom is het erg belangrijk om duidelijke grenzen te stellen als je meerdere banen gaat combineren.

Zorg ervoor dat je grenzen bepaalt op het gebied van overwerken, invallen voor collega’s en extra werken. Je ene baan mag namelijk niet ten koste gaan van de ander.

Daarnaast is het ook erg belangrijk om nee te durven zeggen. Als je dit niet doet heb je voor je het weet een zestigurige werkweek waarbij je tot je nek aan in het werk zit.

#2 Plannen

Twee banen combineren betekent vaak dat je ook met meerdere mensen te maken hebt. Je wilt iedereen tevreden houden, zowel je collega’s, je werkgever(s) als jezelf en je privé omgeving. Hiervoor moet je goed kunnen plannen.

Als het erg druk is bij je ene werk kun je niet een paar uur overwerken als je daarna naar je andere werk moet, het mag namelijk niet ten koste gaan van elkaar. Zorg ervoor dat er genoeg tijd tussen de ene en de andere baan zit, zo heb je toch nog wat speling mocht je echt een keer moeten overwerken.

Wanneer je kiest voor twee banen waarbij de werktijden op vaste tijden zijn maakt dit het makkelijker om goed te plannen dan wanneer het elke week verandert. Op die manier weten collega’s altijd wanneer je aanwezig bent en kunnen ze daar rekening mee houden mochten ze je nodig hebben.

Het hebben van vaste en regelmatige werktijden is ook weer makkelijker voor je privéleven. Ook mensen in je privé kring zijn zo op de hoogte wanneer je vrije tijd hebt.

#3 Communicatie

Duidelijke grenzen stellen en goed plannen wordt makkelijker wanneer je goed communiceert.

Je kunt je vast voorstellen dat wanneer jij nooit kunt invallen voor collega’s en zij wel voor jou moeten invallen dat dit irritaties opwekt als ze de reden hiervan niet weten. Geef dus meteen in het begin aan dat je twee banen hebt en wat wel en niet mogelijk is. Hierdoor zijn collega’s op de hoogte van je situatie en weten ze wanneer ze je wel of niet kunnen vragen.

Hierin is planning ook weer erg belangrijk om te voorkomen dat andere collega’s voor jou moeten invallen als je iets dubbel hebt gepland.

Zorg er voor dat je altijd duidelijk communiceert en open bent. Hierdoor ben je betrouwbaar en weten anderen waar zij aan toe zijn.

#4 Flexibele houding

Een regelmatig schema is natuurlijk het fijnste en het beste te plannen als je twee banen hebt. Wanneer je niet heel veel speling hebt in je planning is het toch belangrijk om een flexibele houding te hebben.

Als bij je ene baan opeens alles in de soep loopt kun je niet meteen alles laten vallen en doorgaan naar je andere baan. Hierdoor zou je één van je werkgevers met een heel groot probleem komen te zitten.

Zorg ervoor dat je een manier vindt om problemen op te lossen zonder dat het ten koste moet gaan van je andere baan.

Op dit moment is een flexibele houding dus erg belangrijk. Als jij laat zien dat je meedenkt en er zo veel mogelijk aan doet om het probleem op te lossen zul je gewaardeerd worden door je baas en collega’s. Houdt hierbij wel weer je grenzen in je achterhoofd, je moet niet tot over je oren in het werk komen te zitten.

#5 Pas op met bepaalde combinaties

Het is ook erg belangrijk om op te letten welke banen je gaat combineren. Werken bij twee sterk concurrerende bedrijven is namelijk niet heel handig. Daarnaast heb je ook erg vaak te maken met concurrentiebeding. Lees hier meer over concurrentiebeding.

Het werken bij twee bedrijven die elkaar heel erg tegen spreken kan ook problemen opleveren. Daarom is het heel belangrijk om dit goed te communiceren bij je werkgevers.

Zien je werkgevers problemen in de combinatie van de banen? Zorg er dan voor dat dit besproken wordt en ga samen op zoek naar een oplossing. Mocht je er niet uitkomen dan kun je het beste op zoek gaan naar een andere combinatiebaan.

#6 Belastingdienst

Let erop dat de loonheffingskorting maar bij éen werkgever wordt toegepast. Als je dit bij al je werkgevers laat toepassen heb je kans dat je werkgevers te weinig belasting over je loon betalen en dat je achteraf belasting moet betalen. Lees hier meer over de belastingdienst bij het combineren van twee banen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Het combineren van twee banen laten slagen!

Het hebben van twee banen brengt veel voordelen met zich mee, maar er zijn ook een aantal valkuilen. Je zult meer afwisseling krijgen in je werk waardoor je meer betrokkenheid en baantevredenheid krijgt. Daarnaast heb je ook meer financiële zekerheid en kans op een hoger inkomen.

Als je goed plant, goed en open communiceert met duidelijke grenzen, een flexibele houding hebt en oplet met de combinatie tussen de verschillende banen kun jij het hebben van twee banen laten slagen.

Stelling: twee banen combineren gaat ten koste van de kwaliteit van het werk dat je levert!

Eens of oneens. Laat het weten in onze reacties.

2 Reacties op "6 tips hoe je het combineren van twee banen kunt laten slagen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Dennis van Dale
    • 14 april 2021

    Hoe zit dat als je een fulltime baan hebt (37 uur) en in het weekend nog een bijbaantje (20 tot 24 uur) wil werken bij een andere werkgever (geen concurrentiebeding)?

    • rebecca
    • 20 april 2023

    dat hangt van het soort werk af. Saai, laaggeschoold, repitietief, weinig uitdagend of fysiek belastend werk kan beter volgehouden worden en met meer productiviteit en arbeidsvreugde worden gedaan in een contract met minder uren, eventueel in combinatie met een andere baan ter afwisseling. Is je baan uutdagend genoeg en is het precies wat je wil dan kan fulltime natuurlijk. De ideale baan is in de realiteit voor de meeste mensen, zeker middel en lagergeschoolden verre van evident. Ook de (ongezonde) werkomgeving, bedrijfscultuur of collegas of team die niet bij jou passen of je niet helemaal accepteren kunnen een goede reden zijn in verschillende werkomgevingen te werken.